Πορείες διαμαρτυρίας κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Ξάνθη και Κομοτηνή

Με πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χτες ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών & Φίλων Ξάνθης και ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών της Κομοτηνής (Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ), καταδίκασαν την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που βαφτίστηκε ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε στις 15ης Νοεμβρίου 1983, από τον εγκάθετο της Τουρκίας στο νησί, τον Ραούφ Ντεκτάς.  

Με πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χτες ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών & Φίλων Ξάνθης και ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών της Κομοτηνής (Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ), καταδίκασαν την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που βαφτίστηκε ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε στις 15ης Νοεμβρίου 1983, από τον εγκάθετο της Τουρκίας στο νησί, τον Ραούφ Ντεκτάς.  

Με τη δύναμη των κατοχικών όπλων στο νησί και με την συνεχή τουρκική απειλή σε συνδυασμό και με την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας, η οποία αρκείται σε απλά λόγια, σε ευχολόγια άνευ αντικρίσματος αφού δεν περιέχουν ούτε απειλές , αλλά ούτε καν οικονομικές κυρώσεις,  διατηρείται το ψευδοκράτος στο νησί μας και η τουρκική κατοχή. Γιατί είναι δεδομένου, του ηλίου φαεινότερο ότι κανένας Έρογλου ή κανένας Ακιντζί δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε αν δεν έχει την έγκριση της Τουρκίας και την προστασία του κατοχικού τουρκικού στρατού στο νησί. Αυτή η ανακήρυξη,  αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών της Τουρκίας προς νομιμοποίηση της κατοχής και της de facto διχοτόμησης του νησιού μας.

            Το μόνο όπλο που έμεινε σε μας πλέον, τον απλό λαό της Κύπρου, είναι η διαμαρτυρία και το να αιτούμαστε συνεχώς την δικαίωση του νησιού μας, να ακουστεί η φωνή μας όσο το δυνατό πιο ισχυρή. Αυτή η φωνή πρέπει να ακούγεται, έστω κι αν μείναμε λίγοι πλέον που συμμετέχουμε σε τέτοιες πορείες. Δυστυχώς αυτή είναι η λυπηρή διαπίστωση μας ότι κάθε χρόνο μειώνεται η συμμετοχή μας σ’ αυτές τις πορείες διαμαρτυρίας,  τόσο εμάς των παλαιότερων όσο και των φοιτητών. Οι αιτιολογίες και οι προφάσεις όλων μας πολλές, ο χρόνος όμως περνά αμείλικτος και καταγράφει την αδιαφορία και τον ωχ- αδελφοτισμό μας που κάποια στιγμή θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά. Εκεί ακριβώς ποντάρει και η κατοχική Τουρκία, να περάσουν τα χρόνια, να μειωθούν οι μνήμες, ν’ αλλάξουν οι γενιές και να επέλθει η λησμονιά και η αδιαφορία, οπότε πολύ πιο εύκολα ο λαός μας θα βάλει την υπογραφή του στα όποια σχέδια του δώσουν. 

            Η πορεία μας στην Ξάνθη ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία μας, όπου η υποφαινόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, ανάλυσε το νόημα της ημέρας και τον σκοπό της πορείας και ευχαρίστησε θερμά τους συλλόγους της πόλης μας που στήριξαν την πορεία αυτή ήτοι την Αρμενική Κοινότητα, τους συλλόγους Εβριτών, Ποντίων, Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ξάνθης, τις ενώσεις Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Αποστράτων Αξιωματικών  παράρτημα Ξάνθης και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Στη συνέχεια εκπρόσωπος των φοιτητών διάβασε το ψήφισμα που τοιχοκολλήσαμε αργότερα στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Η πορεία μας έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο. Νωρίτερα είχαμε φροντίσει, οι διοργανωτές, με τραγούδια, ενημερωτικά κείμενα και με φυλλάδια που μοιράζαμε κατά την διάρκεια της πορείας να ενημερώσουμε τους Ξανθιώτες για την θλιβερή επέτειο.

            Αντιπροσωπεία μας, από 4 φοιτητές και την υποφαινόμενη πρόεδρο των Κυπρίων Ξάνθης μεταβήκαμε στη γειτονική Κομοτηνή και  συμμετείχαμε στην εκεί πορεία διαμαρτυρίας της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ που ξεκίνησε από τη Παλιά Νομική Σχολή και κατέληξε στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου τοιχοκολλήθηκαν τα ψηφίσματα των φοιτητών της Κομοτηνής και της Ξάνθης το οποίο προσυπόγραψα κι εγώ εκπροσωπώντας  το σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης.

            Στο ψήφισμα μας :

 

1)      Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε :

  • την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
  • την παράνομη παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη του τουρκικού στρατού εισβολής
  • την παράνομη παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας
  • τον παράνομο εποικισμό του κατεχομένου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • την καταστροφή και σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη βεβήλωση των ιερών μας χώρων στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας.

 

2) Ζητούμε:

  • μια πατρίδα ελεύθερη, πλήρως ενωμένη με πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατών και των εποίκων.
  • την πλήρη επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
  • την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, χωρίς εκπτώσεις σε όλο το νησί μας.
  • οι φοιτητές μας ζητούν τον σεβασμό του αναφαίρετου δικαιώματος τους, να γνωρίσουν τους τόπους όπου έζησαν, μεγάλωσαν και μεγαλούργησαν οι γονείς και οι παππούδες τους, να γνωρίσουν επιτέλους  από κοντά την πολιτιστική μας κληρονομιά ή τέλος πάντων ότι έχει  απομείνει από τις λεηλασίες και τις καταστροφές του τουρκικού στρατού και των Τούρκων αρχαιοκαπήλων. Επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή η κληρονομιά κι αυτή η ιστορία είναι δικές μας και δεν μπορεί να μας τις στερήσει κανείς, είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να αποδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την αξιοπρεπή και δίκαιη λύση που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν μια διαρκή ειρήνη και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων με βάση την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς συνθήκες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο  για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας.

Αιτούμαστε ταυτόχρονα όμως και την άμεση καταδίκη της Τουρκίας για όλες τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταδικάσουν άμεσα την Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της και να την αναγκάσουν να εφαρμόσει και τηρήσει  όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την Κύπρο.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όσο λίγοι και να μείνουμε, όπως είπε κι ο μεγάλος μας ποιητής «οι λίγοι είναι πάντα πολλοί»,  διεκδικώντας τα δίκαια της πατρίδας μας, την λευτεριά και επανένωση της, γιατί  δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε ούτε την κατεχόμενη γη μας, ούτε το χρέος μας προς αυτή. 

Θεωρώ καθήκον μου και μέσω του Δελτίου αυτού να ευχαριστήσω και εσάς, όλα τα μέσα ενημέρωσης της Πόλης και της Περιφέρειας μας γενικότερα, για την διαχρονική βοήθεια και στήριξη σας .

Η Πρόεδρος

Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Ελένη Χατζηγεωργίου

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button