Ειδήσεις

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ
Γεώργιος Γκοβέσης

Ο  κίνδυνος απώλειας της Μακεδονίας και της Θράκης

 για τον Ελληνισμό με τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας

της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου το Μάρτιο του 1878

 και η αντίδραση των ελληνικών συλλόγων της Κωνσταντινούπολης

με υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις

 

 Το πόνημα του Γεώργιου Γκοβέση «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΣΠΑΝΙΔΗ» αναφέρεται στον κίνδυνο απώλειας των παραπάνω περιοχών για την Ελλάδα από τον βουλγαρικό εθνικό επεκτατισμό. Η Βουλγαρία τον Μάρτιο του 1878 με την λήξη του ρωσο-οθωμανικού πολέμου υπέρ της Ρωσίας και την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου αποτελούσε ένα μεγάλο αυτόνομο πριγκιπάτο που περιελάμβανε ολόκληρη την Μακεδονία εκτός της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, μεγάλο μέρος της Θράκης, καθώς και περιοχές της Ηπείρου, της Αλβανίας και της Σερβίας, στο πλαίσιο της πανσλαβιστικής ιδέας που προωθούσε η Ρωσία.

Ο Γ. Γκοβέσης αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ως τμήμα το Μακεδονικού Ζητήματος που αποτελούσε συνιστώσα του Ανατολικού Ζητήματος. Αν εφαρμόζονταν  την πράξη η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ήταν βέβαιο ότι οι Έλληνες των προαναφερθέντων περιοχών θα εξαναγκάζονταν σε εκπατρισμό ή εκβουλγαρισμό. Σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, εκτός της Ρωσίας που υπήρξε εμπνευστής της Μεγάλης Βουλγαρίας, αποτέλεσε και η θέση υπέρ της Ελλάδος και εναντίον της Μεγάλης Βουλγαρίας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που εκφράστηκε με το «Το Υπόμνημα των εν Κωνσταντινουπόλει Συλλόγων» προς τις μεγάλες δυνάμεις. Τελικά η συνθήκη του Βερολίνου την 13η Ιουλίου του 1878 ανέτρεψε την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ματαίωσε το σχέδιο της δημιουργίας της Μεγάλης Βουλγαρίας.

Ο Γεώργιος Γκοβέσης τοποθετεί με σαφήνεια και ακρίβεια το πρόβλημα στο ιστορικό του πλαίσιο και σχολιάζει στο εν λόγω έργο τα σημαντικότερα σημεία του, παρέχοντας στον αναγνώστη του την ευκαιρία να κατανοήσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

 Το έργο του αποτελεί μια συνδρομή στον αγώνα των Ελλήνων για την διατήρηση των πατροπαράδοτων εστιών τους και ένα φόρο τιμής

στον «εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο» που πρωτοστάτησε μεταξύ πλήθους άλλων συλλόγων πάσης φύσεως, οι οποίοι εξέφραζαν την ελληνική αστική τάξης της Πόλης.

 

Με εκτίμηση 

Αριστοτέλης Αλεξόπουλος

Δρ. Θεολογίας

(Από τις Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ κυκλοφορούν τα βιβλία του:

 «Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1919-1926»

«Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑΣ»        

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button