Γιορτή του ποδηλάτου στο 2ο Γ/σιο Ξάνθης

Πλημμύρισε το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γ/σιου Ξάνθης από μαθητές και ποδήλατα, καθώς το πρωί της Παρασκευής δέχτηκε την επίσκεψη του ποδηλατικού συλλόγου «Πήγασος». Περισσότεροι από 300 μαθητές καθώς και προσκεκλημένοι, παρευρέθηκαν, παρακολούθησαν και συμμερίστηκαν την αγάπη για το ποδήλατο.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση και προετοιμασία του σχολείου για πραγματοποίηση πανηγυρικής εκδήλωσης με θέμα το ποδήλατο.

Πλημμύρισε το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γ/σιου Ξάνθης από μαθητές και ποδήλατα, καθώς το πρωί της Παρασκευής δέχτηκε την επίσκεψη του ποδηλατικού συλλόγου «Πήγασος». Περισσότεροι από 300 μαθητές καθώς και προσκεκλημένοι, παρευρέθηκαν, παρακολούθησαν και συμμερίστηκαν την αγάπη για το ποδήλατο.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση και προετοιμασία του σχολείου για πραγματοποίηση πανηγυρικής εκδήλωσης με θέμα το ποδήλατο.

Οι ποδηλάτες – μέλη του Πήγασος, έκαναν εντυπωσιακή είσοδο στον χώρο, κάτω από την μουσική υπόκρουση του Κώστα Μακεδόνα, που τραγουδούσε στα ηχεία του σχολείου για το ποδήλατο. Ακολούθησε παρουσίαση του αθλήματος αγωνιστικής ποδηλασίας πίστας και βουνού, από τον πρόεδρο και τα μέλη του Ξανθιώτικου συλλόγου, που ξεσήκωσαν τους μαθητές και το κοινό που παρευρέθηκε.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίδειξη ποδηλάτων – όλων των κατηγοριών – καθώς και ανάλυση ιδιαιτεροτήτων και ποικίλλων θεμάτων που έχουν σχέση με το ποδήλατο.

Έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του ποδηλατικού εξοπλισμού ασφαλείας, αλλά και σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και συμπεριφοράς, γεγονός που τονίστηκε από τον πρόεδρο του Πήγασος κ. Ποιμενίδη Βασίλη.

 

Την παρουσίαση πλαισίωσαν επιλεγμένες ολιγόλεπτες ταινίες και εκπαιδευτικές προβολές γύρω από το ποδήλατο ως μέσω μετακίνησης και δια βίου άθλησης.

Ενδιαφέρον και σχόλια συγκέντρωσε η προβολή της προσπάθειας γειτονικών πόλεων και κυρίως της Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης στην ανάδειξη του ποδηλάτου, αλλά και στα πολυάριθμα μέλη των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο ποδήλατο. Οι νέοι υπερσύγχρονοι ποδηλατόδρομοι της Αλεξανδρούπολης μονοπώλησαν τα βλέμματα και την προσοχή των μαθητών, όπως και η μελλοντική ποδηλατο – πρόταση που προβλήθηκε για δημιουργία παραποτάμιου ποδηλατόδρομου στον Κόσυνθο, που θα συνδέει τα 15 χλμ που χωρίζουν την Ξάνθη από την λίμνη Βιστωνίδα.

 

Ο τομέας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που επιμελήθηκε την προσπάθεια για λογαριασμό του 2ου Γ/σιου Ξάνθης, έδωσε και μια διαφορετική νότα καλαισθησίας του χώρου όπου έγινε η εκδήλωση παρουσιάζοντας στους καλεσμένους και μια έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και ζωγραφιών, με θέμα το ποδήλατο. Στην τελευταία συμμετείχαν με υλικό και τα περισσότερα από τα καταστήματα που ασχολούνται στην πόλη με το ποδήλατο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής αγοράς στην Ξάνθη.

 

Να σημειωθεί ότι ήταν το «ντεμπούτο» στις σχολικές παρουσιάσεις για τον Ξανθιώτικο ποδηλατικό σύλλογο Πήγασος, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες στα πλαίσια την ευαισθητοποίησης του κοινού και των οδηγών, σε σχέση με το ποδήλατο και την αγωγή που το συνοδεύει.

Στην  εκδήλωση  παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων (καλεντάρι) του συλλόγου και διανεμήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης, ενώ συμβολικά είχαν επιλεχτεί οι μαθητές του 2ου Γ/σιου Ξάνθης, αντιπροσωπεύοντας την σχολική μαθητική κοινότητα.

 

 

Ο δ/ντης του σχολείου Π. Νταουτίδης, αφού ευχαρίστησε τους ποδηλάτες – μέλη του Πήγασου, τόνισε την ανάγκη να συμμεριστούν και να κάνουν πράξη όλοι τα οφέλη που απορρέουν από την χρήση του ποδηλάτου και επισήμανε το αντίκτυπο που έχουν τέτοιες σχολικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στην αγωγή των μαθητών.

«Δίνοντας το παράδειγμα προς μίμηση – τόνισε ο κ. Νταουτίδης – το 2ο Γ/σιο δημιούργησε από σήμερα στον προθάλαμο της σχολικής αυλής ειδική μεταλλική ράμπα για πάρκιν ποδηλάτων των μαθητών», ενώ τους προέτρεψε να μετακινούνται με ποδήλατο, ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας και οδηγικής συμπεριφοράς.

Επίσης ενέκρινε την συμμετοχή της φετινής περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου σε αντίστοιχο πρόγραμμα του Περιβαλλοντικού κέντρου Μαρώνειας με τίτλο «Ποδη – λάτρεις της φύσης», όπου και προβλέπεται επίσκεψη μαθητών στο γειτονικό ΚΠΕ, αλλά και ξενάγηση στην λίμνη Ισμαρίδα με ποδήλατα !

 

 

Η εκδήλωση έκλεισε με ενθουσιώδη συμμετοχή του κοινού, που περιεργάστηκε με θαυμασμό τα ποδηλατικά εκθέματα που υπήρχαν, ενώ με μια φωνή όλοι τόνισαν την ανάγκη για περισσότερους και καλύτερους ποδηλατόδρομους στην Ξάνθη, ενίσχυση της μετακίνησης με ποδήλατο και σεβασμό στον ποδηλάτη της πόλης.

 

Το επόμενο ραντεβού με μαθητές και κοινό δόθηκε για λογαριασμό του 2ου Γ/σιου Ξάνθης, τον επόμενο μήνα, όπου και προγραμματίζονται δυο ακόμη μεγάλες εκδηλώσεις:

 Η πρώτη αφορά το σχολικό αφιέρωμα στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ η δεύτερη σε ημερίδα για την στοματική υγιεινή και την διατροφή των μαθητών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button