ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Επιτέλους , ήρθε η ώρα, ο κλάδος των βιοτεχνών στην Ξάνθη, Περιφερειακά και Πανελληνίως να συσπειρωθεί και να αναλάβει δράση. Αυτό αποφασίστηκε σε πρόσφατη έκτακτη αγωνιστική συνέλευση δεκάδων βιοτεχνών κάθε ιδεολογικού και πολιτικού χώρου στο ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΑ. Υπό την πίεση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και της παρατεταμένης κρίσης που δεν προβλέπεται να ξεπεραστεί στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Διότι η ανάμιξη του ΔΝΤ προδικάζει τη λήψη νέων επώδυνων για τους εργαζόμενους μέτρων που θα παρατείνουν στο απώτερο μέλλον και πιθανότατα στο διηνεκές την ανέχεια των μη προνομιούχων.

Επιτέλους , ήρθε η ώρα, ο κλάδος των βιοτεχνών στην Ξάνθη, Περιφερειακά και Πανελληνίως να συσπειρωθεί και να αναλάβει δράση. Αυτό αποφασίστηκε σε πρόσφατη έκτακτη αγωνιστική συνέλευση δεκάδων βιοτεχνών κάθε ιδεολογικού και πολιτικού χώρου στο ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΑ. Υπό την πίεση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και της παρατεταμένης κρίσης που δεν προβλέπεται να ξεπεραστεί στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια,  αλλά θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Διότι η ανάμιξη του ΔΝΤ προδικάζει τη λήψη νέων επώδυνων για τους εργαζόμενους μέτρων  που θα παρατείνουν στο απώτερο μέλλον και πιθανότατα στο διηνεκές την ανέχεια των μη προνομιούχων.


Ενδεχομένως μάλιστα, να επιτείνουν -εξαιτίας της έλλειψης καταναλωτικών δυνατοτήτων- το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Οδεύουμε σε φαύλο κύκλο με ορατή την  οικονομική και όχι μόνο χρεωκοπία. Η ισορροπία δεν μπορεί να επανέλθει μέσω μόνο του περιορισμού των κρατικών σπαταλών και των εισοδημάτων κάποιων υπαλλήλων του δημοσίου. Είναι σκόπιμο όχι μόνο να φορολογηθούν  τα εισοδήματα των εχόντων και να παταχθεί η παράνομη οικονομία, αλλά να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρείας αναδιανομής του πλούτου, ώστε να διοχετευθούν κονδύλια στην σφαίρα της παραγωγής. Να εφαρμοστεί με συνέπεια σε όλα τα επίπεδα το περιβόητο «πόθεν έσχες» και να επιστραφούν τα κλοπιμαία από τα λαμόγια και τα παράσιτα της κοινωνίας σε κάθε χώρο και επίπεδο (αναφερόμαστε σε χρηματιστήριο, τράπεζες, of shore και άλλες εταιρίες, διοικητικό και ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό, πολιτικό κόσμο που χρημάτισε με ιδιοτέλεια σε κυβερνήσεις, διεφθαρμένους δήμους, εκκλησιαστικές ή μοναστηριακές επιχειρήσεις κλπ). Να δοθούνε ως απαραίτητα κίνητρα στις βιοτεχνικές μονάδες, με αποκλειστικό σκοπό να αναδιοργανωθούν και να παράγουν αναβαθμισμένα. Με στόχο, τη διάθεση στην εσωτερική κατανάλωση και για εξαγωγές κατάλληλων και φθηνότερων προϊόντων. Διότι μόνο έτσι μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα και να αρχίσει η φάση της οικονομικής ανόδου.


Είναι ευνόητο ότι η συλλογική οργάνωση των βιομηχάνων του νομού, δεν καλύπτει τους σύγχρονους βιοπαλαιστές, όπως είναι κατά βάση οι σημερινοί βιοτέχνες. Διότι ο ΣΕΒ Ξάνθης ξεκίνησε μεν ως σύνδεσμος των βιοτεχνών και βιομηχάνων, αλλά παρά την προηγούμενη θετική του πορεία, ιδιαίτερα όταν  ήταν στη ζωή ο αείμνηστος αγωνιστής Μπεζερμελής, έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα κλαμπ ελάχιστων επώνυμων επιχειρηματικών παραγόντων που δεν είναι, βέβαια, διατεθειμένοι να ανατρέψουν το υφιστάμενο σύστημα διαπλοκής.


Οι βιοτέχνες, εμφανίζουν, κατά κοινή ομολογία, πολύ προοδευτικότερα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεσή τους, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε σήμερα, από όλες τις άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Κατ’ αρχήν είναι, όπως είπαμε, οι πιο σκληρά εργαζόμενοι (ολοήμερη ή και ολονύχτια εργασία στο πολλαπλάσιο ενός δημοσίου ή και ιδιωτικού υπαλλήλου, ευθύνες κάθε μορφής, αντιμετώπιση των μανδαρίνων του ΙΚΑ, των ανάλγητων τραπεζικών πρακτικών, ορισμένων καρεκλοκένταυρων λακέδων της εξουσίας κλπ). Είναι οι μόνοι που παράγουν μαζί με τους εργάτες προσωπικά και εν τη γενέσει τους τα υλικά προϊόντα και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου.


 Ασφαλώς και χαρακτηριζόμαστε από διφυή υπόσταση. Δεν αμφιβάλει κανείς ότι είμαστε, στο βαθμό που δεν έχουμε χρεωθεί στις τράπεζες ως τα μπούνια, ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής και εκμεταλλευτές ξένης ανθρώπινης δύναμης. Αλλά από την άλλη μεριά έχουμε όλοι αντιληφθεί, ότι ενώ είμαστε αυτοί που ουσιαστικά δημιουργούμε και παράγουμε σ’ αυτή τη χώρα, εξαρτόμαστε πλήρως από τις αποφάσεις του διεθνούς και ντόπιου μονοπωλιακού-χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των λακέδων που το υπηρετούν. Πολιτικάντηδων, golden boys και άλλων προαναφερθέντων.  Έχουμε πια κατανοήσει, ως πλήρως διαμορφωμένες προσωπικότητες με αυτενέργεια και πρωτοβουλία, ότι εδώ και χρόνια παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος μας. Μας χαρακτηρίζουν «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Πράγματι, έχουν πέσει όλοι επάνω μας να κατασπαράξουν ότι κρέας έχει απομείνει από τη ραχοκοκαλιά αυτή: Τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ,  σύμβουλοι, ηλεκτρονικοί, μηχανικοί, τεχνικοί, χημικοί  και πάει λέγοντας. Όχι ότι οι τελευταίοι φταίνε σε τίποτε. Τη δουλειά τους κάνουν και όσο προσφέρουν εργασία, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να αμείβονται αναλόγως. Αλλά στου «κασίδη το κεφάλι» η περιβόητη καμαρίλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει παρασιτικά επαγγελματικά στρώματα και πρόσθετες ενασχολήσεις που πολλές φορές, χωρίς καμία σχεδόν προσφορά, εισπράττουν ένα σημαντικό μερτικό από τη δουλειά μας, για την υποτιθέμενη στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ενώ την ουσιαστική εργασία επιτελούν οι ίδιοι οι βιοτέχνες και τα μέλη των οικογενειών τους.


Φτάνει πια στην κοροϊδία από μέρους των κυβερνώντων. Των ξένων και ντόπιων κεφαλαιούχων,  πατρώνων του κράτους, του μεγαλύτερου «μπαταχτσή», όπως εύστοχα καυτηρίασε αυτές τις μέρες μια από τις πιο έγκριτες εφημερίδες της πόλης μας. Αλλά η σύνθεση των κυβερνήσεων σήμερα δεν αποτελείται από μπαταχτσήδες στην Ελλάδα μόνο. Λιγότερο ή περισσότερο η διαφθορά, η απάτη και η διαπλοκή χαρακτηρίζει όλες τις χώρες της ΕΕ. Φτάνει πια το δούλεμα από μέρους  των διαφόρων ιδρυμάτων και θεσμικών φορέων, των τραπεζιτών και των κηφήνων υπαλλήλων της βόλεψης και διαφθοράς.  Όλοι αυτοί βλέπουν των μικροβιοτέχνη και γενικότερα κάθε  μικροεπαγγελματία με αντιζηλία, σαν εχθρό και ανταγωνιστή τους που θα πρέπει «να του βγάλουν τα μάτια», να τον υποβαθμίσουν και υποτάξουν, όπως παραδέχτηκε απερίφραστα ο υπερνομάρχης Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας στο πρόσφατο συνέδριο της Νομαρχίας Ξάνθης στο Ζ – Palace.


Πάντως γενική ήταν η αντίληψη που εκφράστηκε στην έκτακτη μάζωξη των βιοτεχνών Ξάνθης, ότι ο συλλογικός  φορέας τους, που πήρε ήδη τη μορφή καταστατικής Ένωσης με την επωνυμία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», θα πρέπει να λειτουργήσει κατ’ αρχήν ανεξάρτητα και αυτοδύναμα, ώστε να μην αποτελέσει ένα από τα πολλά σωματεία-σφραγίδες που περιμένουν από τις υφιστάμενες δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τα θεσμικά όργανα, όπως π.χ. η Ομοσπονδία ΕΒΕ και το Επιμελητήριο Ξάνθης, την προώθηση των συμφερόντων τους.


Τουναντίον, είναι ανάγκη να αναπτύξει ιδιαίτερη δράση, στηριζόμενο στις εξαιρετικές ικανότητες και τη συσσωρευμένη εμπειρία όλων των βιοτεχνών, ανεξάρτητα εάν πρωτοστάτησαν ή όχι στη δημιουργία της Ένωσης. Όλοι οι συνάδελφοι βιοτέχνες, θα ήταν σκόπιμο να συμβάλουν με την προσωπική παρουσία και τις προτάσεις τους στη συσπείρωση και στις δυναμικές μορφές παρέμβασης που θα επιλεγούν. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με μια γερή οργάνωση από αποφασισμένους επαγγελματοβιοτέχνες, μπορούν και πρέπει να έλθουν τα πάνω κάτω στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα. Διότι κατά τα τελευταία χρόνια οι βιοτέχνες, έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις και ικανότητες. Έχοντας αντιμετωπίσει μια σειρά από τεχνητές και αντικειμενικές δυσκολίες για την επιβίωση και άνδρωσή τους στην ελληνική αγορά, απέκτησαν και τη δυνατότητα να ανατρέψουν τους δυσμενείς συσχετισμούς σε βάρος τους και να υπερασπιστούν τα κοινά κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της επαγγελματικής τους τάξης. Στα πλαίσια, βέβαια, της παράλληλης προώθησης των γενικών συμφερόντων όλης της κοινωνίας. Το παράδειγμα των μετρημένων στα δάχτυλα επαγγελματοβιοτεχνών που κινητοποιήθηκαν και πήραν στα χέρια τους την υπόθεση δίκαιης κατανομής των οικοπέδων του πρώην ΔΕΡΑΣ, μη επιτρέποντας την ψηφοθηρική παραχώρησή τους σε ημετέρους, είναι ενδεικτικό. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επιμένουν στον καθορισμό υψηλού τιμήματος αγοράς.


 Βεβαίως, όπως έχουμε ξανατονίσει στο  παρελθόν, είναι κατανοητό ότι πολλά θέματα ξεφεύγουν από το επίπεδο της ατομικής ή και ομοιοεπαγγελματικής θεώρησης. Μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο συλλογικά. Εάν ενδυναμωθεί η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΒΕ του νομού μας, η αρκετά δυναμική Ομοσπονδία ΕΒΕ Ξάνθης καθώς και η τυχόν δυνατότητα συνένωσης σε δευτεροβάθμιο κλαδικό συλλογικό όργανο σε ευρύτερο χωροταξικό πεδίο. Τούτο, όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη μαζικής ταξικής οργάνωσης που θα εκπροσωπηθεί σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με μια σειρά από βιοτέχνες οι οποίοι επεξεργάζονται ήδη τρόπους  να συνεισφέρουν στην κοινή υπόθεση με ανιδιοτέλεια (χωρίς, βέβαια, να παραμελήσουν και βλάψουν τις επιχειρήσεις τους). Βιοτέχνες που θα αναδειχτούν μέσα από τους αγώνες σε επαγγελματικό, τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, όχι για να κάνουν καριέρα ως κομματικοί παράγοντες και υποψήφιοι βουλευτές, αλλά για να συνεχίσουν να υπερασπίζονται σε άμεση επαφή με τη βάση, με τους πάσχοντες συναδέλφους τους, τα συμφέροντα της τάξης τους.


Δεν είμαστε λίγοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, που έχουμε διαπιστώσει ότι, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο, μπορούμε να επιλύουμε με ευκολότερο τρόπο μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούνε. Όπως της αντιμετώπισης των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, της εξάρτησης από μεγάλες εταιρίες, της ανισοβαρούς σχέσης με τις τράπεζες και ορισμένους κρατικούς και τραπεζικούς υπαλλήλους που έχουν μετατραπεί σε αδίστακτα αφεντικά μας, της υπέρμετρης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, του κυνηγητού από ανάλγητους υπαλλήλους του ΙΚΑ και των μηχανισμών ελέγχου της εφορίας που κάνουν ολοφάνερη κατάχρηση εξουσίας,  της ενημέρωσης για αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, της παροχής υπηρεσιών γενικότερης νομικής και δικονομικής υπεράσπισης των συμφερόντων μας και πολλά άλλα.


Το μοναδικό μας όπλο για την επιτυχία είναι, εκτός από την προσωπική προσπάθεια, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον υπέρτατο βαθμό σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους, η συλλογική μας οργάνωση, η ενότητα και ο αγώνας μας. Όσα δικαιώματα κατακτήσαμε μέχρι σήμερα τα οφείλουμε στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις προσπάθειες των αγωνιστών εκπροσώπων μας που σε δύσκολους καιρούς έχουν προσφέρει ακόμη και τη ζωή τους για την υπεράσπιση των αξιών της τάξης τους και γενικότερα της κοινωνίας. Σήμερα είναι περισσότερο από απαραίτητο να παραδειγματιστούμε και να αναβαθμίσουμε τους αγώνες των πρωτοπόρων συναδέλφων μας. Να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας επιλύοντας παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για την ύπαρξη όλων των παραγωγικά εργαζομένων από τις ανεξέλεγκτες αποφάσεις της ολιγαρχίας του πλούτου σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.


Ο Αντώνης Κοσμίδης είναι επαγγελματοβιοτέχνης, πρόεδρος συλλογικού επαγγελματικού οργάνου και μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button