ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

Επιτέλους προβάλλεται από την ΕΡΤ 2 το καλύτερο ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους. Πρόκειται για την ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη με τίτλο:  “Πολύ μιλάς…

Επιτέλους προβάλλεται από την ΕΡΤ 2 το καλύτερο ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους. Πρόκειται για την ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη με τίτλο:  “Πολύ μιλάς… πολύ κλαις” (MLOGO DUMISH MLOGO PLACHESH). 

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με μια γυναίκα στη Μάνταινα  που ετοιμάζει το μαλλί και ξεκινάει να δουλεύει  στον αργαλειό.  Με τον ήχο που κάνει το χτένι αρχίζουν και πέφτουν οι τίτλοι. Ξεκινάει η μουσική και αρχίζουν να εναλλάσσονται τα πλάνα του αργαλειού με πρόσωπα, δραστηριότητες, τοπία και πομακοχώρια.

Μετά από μία αξιόλογη αναδρομή στην ιστορία των Πομάκων, το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει στα πομακοχώρια της Θράκης και στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και γλωσσολόγοι καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη, ενώ δεκάδες Πομάκοι δίνουν τη δική τους προσωπική μαρτυρία. Πομάκικα τραγούδια από τα βουνά της Ροδόπης αντηχούν σε όλη την ταινία μαζί με την πρωτότυπη μουσική του Περικλή Χειλά, που μετασχηματίζει ποιητικά την ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη.

Από κινηματογραφική άποψη η ταινία είναι ένα πολυβραβευμένο αριστούργημα. Από άποψη ιστορική, πρόκειται για την πιο άρτια και νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων της Θράκης.

Η τελευταία κάρτα της ταινίας γράφει τη φράση του Πλούταρχου: «Άγει δε το φως προς την αλήθεια ο χρόνος» (ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια). Μια ταινία που πρέπει να δει κάθε Πομάκος αλλά και όποιος αγαπάει τα πανέμορφα πομακοχώρια.

 Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 23.00.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button