“ΠαραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί” συνεχίζουν το κοινωνικό έργο

Δικαίως θα πρέπει να αισθάνονται χαρούμενα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Ξάνθης, καθώς απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως “παραΜΕΝΟΥΝ ΖΩΗροί” αφού χάρη στη δική τους πρωτοβουλία 280 περίπου γυναίκες, οι περισσότερες από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις, πολλές από τις οποίες ίσως για πρώτη φορά.

Δικαίως θα πρέπει να αισθάνονται χαρούμενα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Ξάνθης, καθώς απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως “παραΜΕΝΟΥΝ ΖΩΗροί” αφού χάρη στη δική τους πρωτοβουλία 280 περίπου γυναίκες, οι περισσότερες από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις, πολλές από τις οποίες ίσως για πρώτη φορά.


Συγκεκριμένα στα πλαίσια σχετικού προγράμματος και σε συνεργασία με την Ιατρική Κινητή Μονάδα της 4ης ΔΥΠΕ, η οποία στελεχώθηκε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Ξάνθης-γυναικολόγοι, ειδικοί μαστολόγοι, παθολόγος και μαία-, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων βρέθηκε για τέσσερις ημέρες κοντά σε γυναίκες περιφερειακών οικισμών του Δήμου Ξάνθης, προκειμένου εκείνες να πραγματοποιήσεων μια σειρά προληπτικών γυναικείων ιατρικών εξετάσεων, όπως είναι το τεστ ΠΑΠ, η ψηλάφηση του μαστού και η μέτρηση οστικής πυκνότητας.



Μετά από την ανάλογη ενημέρωση που προηγήθηκε αναφορικά με τις ημερομηνίες του προγράμματος των επισκέψεων, η Κινητή Ιατρική Μονάδα, πλαισιωμένη πάντα και από μέλη του Συλλόγου, βρέθηκε την πρώτη ημέρα στο Εύμοιρο, όπου εξετάστηκαν εξήντα γυναίκες, τη δεύτερη ημέρα στην Καλλιθέα, όπου προσήλθαν 65 γυναίκες για να εξεταστούν, ενώ τις υπόλοιπες δυο μέρες η Μονάδα εγκαταστάθηκε στο Δροσερό, όπου και εξετάστηκαν πάνω από 130 γυναίκες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόλο που η Κινητή Ιατρική Μονάδα κινήθηκε περιφερειακά- καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία της-αρκετές ήταν οι γυναίκες της αστικής περιοχής που προσήλθαν για εξέταση.


“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες και συγκινημένες από την ανταπόκριση των γυναικών σε αυτό μας το εγχείρημα. Γυναίκες αφιέρωσαν, πολλές από αυτές για πρώτη φορά χρόνο για τον ίδιο τους τον εαυτό, χρόνο για την υγεία τους. Στα σχέδια μας είναι να το επαναλάβουμε, όπως μας το ζήτησαν, τόσο για την Ξάνθη, όσο και για τους άλλους δήμους του νομού”, δήλωσε στην εφημερίδα μας η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Ξάνθης, κ. Ειρήνη Δαλάτση.


Μάλιστα στις προθέσεις του Συλλόγου είναι τον επόμενο μήνα να έρθουν σε επικοινωνία τόσο με τη διοίκηση της 4ης ΔΥΠΕ για να τον  εντάξει στον προγραμματισμό του, όσο και με τις Δημοτικές Αρχές των Καποδιστριακών Δήμων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία του και για την πραγματοποίηση στα όριά τους ανάλογων εξετάσεων μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας.


Επίσης στο σχεδιασμό του Συλλόγου είναι να έρθει  σε συνεργασία με το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ νοσοκομείο στην Ξάνθη ο ειδικός μαστογράφος, προκειμένου και πάλι ο γυναικείος πληθυσμός της περιοχής να προβεί σε προληπτική εξέταση, σε μαστογραφία. “Συνεχίζουμε, έχουμε όρεξη. Θέλουμε να προφυλάξουμε τον κόσμο και όχι μόνο στο γυναικείο καρκίνο. Οι προληπτικές εξετάσεις θα επεκταθούν και στον ανδρικό καρκίνο. Επίσης θα δημιουργήσουμε και για αυτόν κάποιες εκδηλώσεις για ενημέρωση και υποστήριξη. Παράλληλα βέβαια προχωρήσαμε και στη δημιουργία Ομάδων Στήριξης με εθελόντρια ψυχολόγο. Είμαστε σε επαφή με μέλη και φίλους που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες. Όποιος θέλεις μπορεί να στηρίξει το έργο του Συλλόγου μας”, σημείωσε η κ. Δαλάτση.   


Όσο για τα αποτελέσματα του πρώτου επιτυχημένου εγχειρήματος, αυτά θα κοινοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, αφού πρώτα μελετηθούν.


“Όλα τα προσωπικά στοιχεία και τις καρτέλες που συμπληρώθηκαν τα παρέλαβε ο υπεύθυνος της ομάδας και σε συνεργασία με μας  θα επεξεργαστούν. Στη συνέχεια θα μας δώσει τα αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία, όπως δηλαδή ποιες ηλικίες γυναικών πέρασαν για να εξεταστούν, αν παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα και σε ποιες ηλικίες και σε ποιο τομέα και εμείς με τη σειρά μας θα τα δημοσιοποιήσουμε”.      


Στο μεταξύ θα πρέπει να επισημανθεί πως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Ξάνθης που φέρει την πράγματι επιτυχημένη και με σημασία επωνυμία “παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί”, είναι ένας πολύ νέος Σύλλογος τον οποίο μαθαίνει ο κόσμος μέσα από τις σημαντικές και παράδειγμα προς μίμηση δραστηριότητές του. Όμως όπως κάθε Σύλλογος και πολύ περισσότερο αυτός που έχει ήδη καταφέρει να αποδείξει την κοινωνική του προσφορά χρειάζεται τόσο τη συμπαράσταση, όσο και την οικονομική στήριξη των τοπικών αρχών και φορέων, όπως και μια δική τους στέγη.


Έτσι λοιπόν στο σχετικό ερώτημα που έθεσε ο “Α” στην πρόεδρο του Συλλόγου, Ειρήνη Δαλάτση η απάντηση που έλαβε η εφημερίδα μας ήταν η εξής “ακόμη δεν προλάβαμε να ενημερώσουμε όλους για τους σκοπούς του Συλλόγου μας. Πιστεύουμε ωστόσο πως κανείς δε θα αρνηθεί να ενώσει τις προσπάθειες τους με τις δικές μας. Προς το παρόν μας μαθαίνουν μέσα από τις δραστηριότητές μας. Ευελπιστώ πως κανείς δε θα είναι αρνητικός αν κάτι του ζητήσουμε. Πάντως την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, όπου θα συζητήσουμε μαζί τους και τα θα τους καταθέσουμε τις προτάσεις μας και το τι θα θέλαμε από αυτούς.


Όσο για το θέμα της στέγης, πράγματι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στέγασης, καθώς μέχρι τώρα φιλοξενούμαστε από τη Μητρόπολη Ξάνθης και την ευχαριστούμε για αυτό.  Μας έχει παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου για μια συγκεκριμένη μέρα και για κάποιες ώρες, καθώς εκεί γίνονται και άλλες δραστηριότητες.  Είμαστε λοιπόν σε αναζήτηση στέγης και αν κάποιος έχει κάτι να προτείνει είμαστε ανοιχτοί να το δούμε και να το συζητήσουμε”. 


Τέλος αξίζει να τονιστεί πως η ίδρυση και η λειτουργία αυτού του Συλλόγου έχει συμβάλει πολύ στο να αποδεχθούμε σαν κοινωνία να μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο να μην τον αποκαλούμε πια η επάρατος ή κακιά αρρώστια  από φόβο και μόνο. Αυτό είναι εξάλλου και το κεντρικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου των καρκινοπαθών Ν. Ξάνθης. “Το μήνυμα είναι να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι προκαταλήψεις, που μας στεναχωρούν κιόλας. Και ήδη και για τους ασθενείς είναι πολύ δύσκολο, αλλά σιγά-σιγά το λέμε, “έχω καρκίνο”, ούτε χτύπα ξύλο, ούτε έχω κακιά αρρώστια. Αυτά όλα πρέπει να τα ξεπεράσουμε κάποια στιγμή, για να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η δικιά μας φιλοσοφία του Συλλόγου. Και ήδη έχει αρχίσει να περνάει και στον κόσμο”, καταλήγει χαρακτηριστικά η Ειρήνη Δαλάτση πρόεδρος του “παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί”.  


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button