Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

*Μπορεί ο κόσμος γύρω μας να σείεται κυριολεκτικά και μεταφορικά και δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα να μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των ανθρώπων, όμως όταν κάνει την εμφάνισή της η στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου όλα ως δια μαγείας τα αρνητικά σβήνονται από το μυαλό τους…..

*Μπορεί ο κόσμος γύρω μας να σείεται κυριολεκτικά και μεταφορικά και δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα να μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των ανθρώπων, όμως όταν κάνει την εμφάνισή της η στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου όλα ως δια μαγείας τα αρνητικά σβήνονται από το μυαλό τους…..


Πρωταγωνιστική θέση πλέον κατέχει η εκάστοτε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, όπως καλή ώρα το EURO…..


Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών έχει παραμερίσει στην άκρη του μυαλού του το φονικό σεισμό της Ανδραβίδας, την απαγωγή του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος , την τρελή τιμή του πετρελαίου ή το μποϊκοτάζ στο γάλα……


Αυτό λοιπόν το EURO, ήταν η αιτία για το delete τούτης της στήλης ….


Με άλλο θέμα ξεκίνησε να ασχοληθεί και στο ποδόσφαιρο κατέληξε….


Ας όψεται  ο “δαίμονας” του  PC….


Μου διέγραψε όλο το προηγούμενο κείμενο που είχα γράψει και άντε πάλι από την αρχή…..


 


 *Ίσως γιατί ήθελε να με εκδικηθεί που δηλώνω άσπονδη φίλη της στρογγυλής θεάς και που ποτέ δεν κατάλαβα μέχρι σήμερα πιο το νόημα και το όφελος του κυνηγιού της μπάλας …..


Η στήλη ήθελε να ασχοληθεί με την κόντρα των σεισμολόγων και τις θεωρίες περί πρόγνωσης και πρόληψης…..


Η αλήθεια είναι πως ως πολιτεία και κρατική μηχανή έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα μια αδυναμία στην πρόληψη…..


Και όχι μόνο δεν τα καταφέρνουμε στην πρόληψη, αλλά μετά από κάθε κακό που συμβαίνει, βγαίνουν όλοι οι υποτιθέμενοι ειδήμονες και ερίζουν για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε…..


“Εμείς προβλέψαμε το σεισμό…..ή εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμοδίους αλλά δεν εισακουστήκαμε….” είναι κάποιες από τις δηλώσεις των επιστημόνων στα τηλεοπτικά παράθυρα των ειδήσεων….


Οι κόντρες καλά κρατούν, αφού εμπλέκονται ανταγωνιστικά ερευνητικά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα…..


 


 *Άρα, στο δια ταύτα της υπόθεσης, θα πρέπει να βρίσκεται η ουσία της αντιμετώπισης του τραγικού γεγονότος του σεισμού….. Και που δεν είναι το θα έπρεπε να είχε γίνει, αλλά αυτά που θα πρέπει τώρα να γίνουν και μάλιστα άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων…..


 Όχι θεωρίες και υποσχέσεις, αλλά έργα πάραυτα…..και δυστυχώς οι κάτοικοι της Πελοποννήσου το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού……


Όμως μέχρις εδώ …..


Αλλαγή πλεύσης, αλλαγή θέματος, για να μην ξαναχτυπήσει ο “δαίμων” του υπολογιστή μου και ξαναγράφω από την αρχή τούτη τη στήλη….


 


 *Είπαμε πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η στρογγυλή θεά και μάλιστα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου….


Η ζωή μας είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με διαγωνισμούς και πανηγύρια ευρωπαϊκού και διεθνούς επιπέδου…..


Μετά από τον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, τη EUROVISION  και την Καλομοίρα με το χάλκινό της μετάλλιο, ήρθε η ώρα του EURO, του ποδοσφαίρου, του Ότο του Ρεχάγκελ, του Λυμπερόπουλου και της λοιπής Εθνικής Ελλάδος……


Της πρωταθλήτριας Ευρώπης, που ξεκίνησε από χθες τον αγώνας της για να διατηρήσει τον τίτλο της και στη φετινή διοργάνωση…..


 


 *Εντάξει μπορεί να μη δηλώνω φαν του ποδοσφαίρου, όμως όταν τίθεται ζήτημα εθνικής εκπροσώπησης της χώρας μας, τότε αλλάζει το πράγμα….


Εξάλλου εξαρτάται και από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς ένα θέμα και μέσα από πιο πρίσμα το βλέπει και το αναλύει……


Μπορεί κατά βάση το ποδόσφαιρο και το   EURO να χαρακτηρίζεται αθλητικό γεγονός, όμως κρύβει και πολλά στοιχεία πολιτικοοικονομικοκοινωνικής διάστασης και εξωτερικής εικόνας, πρεστίζ και γοήτρου στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικογένεια…..


Έτσι είναι περιττό να γραφεί πως χθες τα πάντα σίγησαν όταν η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έδινε την πρώτη της μάχη στο  EURO…..


Ο μόνος θόρυβος που ακουγόταν ήταν από τα μηχανάκια των παιδιών που μοίραζαν τις πίτσες στα σπίτια……


Αν δε κάνω λάθος, και αν κάνω συγχωρήστε με, αντίπαλός μας στο χθεσινό αγώνα ήταν η Σουηδία και ελπίζω να ήμασταν εμείς οι νικητές τούτης της αναμέτρησης ….γιατί η στήλη κατέβασε ρολά πολύ πριν τη διεξαγωγή του ματς….


Μακάρι βέβαια να βρισκόταν στην Αυστρία να έβλεπε ζωντανά τούτο το ποδοσφαιρικό αγώνα-όπως κάποιοι τυχεροί από τα μέρη μας- και να έπινε καφέ Βιεννουά….


Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button