Έκκληση για συτράτευση όλων των Ξανθιωτών

Με κυρίαρχα θέματα, τα δυο μεγάλα έργα που προωθεί προς υλοποίηση η Νομαρχιακή Αρχή Ξάνθης συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο Νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη.

    Με κυρίαρχα θέματα, τα δυο μεγάλα έργα που προωθεί προς υλοποίηση η Νομαρχιακή Αρχή Ξάνθης συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο Νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη.


   Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Καραλίδης θέλησε να θέσει ως συζήτηση στην προ ημερησίας διάταξη συνεδρίαση θέμα για την αντιμετώπιση και μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες της νομαρχίας και της εφαρμογής διαφανέστερων διαδικασιών στις συναλλαγές των συμπολιτών για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης.


    Ο νομάρχης κ. Παυλίδης από την πλευρά του αρνήθηκε να συναινέσει ώστε να μπει προς συζήτηση καθώς δεν το θεώρησε κατεπείγον, όπως ορίζει ο Κανονισμός του Ν.Σ και κατηγόρησε τον επικεφαλής της « Υπερνομαρχίας Πολιτών» για στείρα αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι με τη στάση του επιχειρεί να υποβαθμίσει σημαντικά θέματα, όπως αυτά που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης.


   Ενώ υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Νομαρχίας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει πιστοποίηση ISO.


   Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Καραλίδη, ο οποίος προέτρεψε τον νομάρχη Ξάνθης να ακούει και να δέχεται κριτική, ενώ υπεραμύνθηκε και αυτός του θέματος που κατέθεσε, θυμίζοντας στον κ. Παυλίδη την στάση που είχε κρατήσει, όταν είχε θέσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα θέματα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης.


   Τέλος σε ότι αφορά τη μεταξύ των δυο αντρών πολιτική κόντρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου οι τόνοι ανέβηκαν και κατά τη συζήτηση του έργου του Περιμετρικού Δακτυλίου, ο όπου ο κ. Καραλίδης επιτέθηκε φραστικά στο Νομάρχη Ξάνθης, προκαλώντας τον παράλληλα σε δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με το έργο της νομαρχιακής αρχής που έχει γίνει.


    «Σας προκαλώ σε δημόσια αντιπαράθεση για τα μεγάλα σας έργα στα 11 αυτά χρόνια της θητείας σας. Μην προκαλείτε την ευαισθησία μας. Εκτός από πράγματα αστείου μεγέθους, δεν έχετε να επιδείξετε τίποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.


   Άμεση και σε έντονο ύφος ήταν και η απάντηση του κ. Παυλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε και επιγραμματικά στο σημαντικό έργο που έχει γίνει.


   «Κύριε Καραλίδη, είστε οπαδός του τίποτα, του μηδενισμού. Εμείς ως νομαρχία έχουμε να επιδείξουμε ένα μεγάλο έργο, το οποίο είναι ορατό σε όλους. Αναδασμοί, σχολική στέγη, αναπλάσεις, δρόμοι, αντιπλημμυρικά, είναι μερικά από τα έργα μας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νομού αυτού».


   Στο μεταξύ στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, τα δυο πρώτα τα οποία ήταν και τα κυρίαρχα εισηγητής ήταν ο νομάρχης Ξάνθης.


Ο κ. Παυλίδης ανέλαβε να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη-τρεις οικολογικές οργανώσεις άσκησαν προσφυγή στο ΣτΕ  κατά της υλοποίησής του-για το περιβαλλοντικό έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων».


   Επεσήμανε για ακόμη μια φορά πως πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο που θα σώσει όλο το εθνικό παράκτιο πάρκο ανάμεσα στους δυο υγροβιότοπους του νομού, και έρχεται να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, αφού είναι διαφαινόμενη στο επόμενο ορατό χρόνο η ερημοποίηση των εδαφών του νομού.


   Διακόσιες χιλιάδες και πλέον στρέμματα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αλατωμένες και ερημωμένες εκτάσεις.


   Όσο για τις κατηγορίες των οικολογικών οργανώσεων ότι δεν επαρκούν τα νερά του ποταμού Νέστου για το συγκεκριμένο έργο, ο Νομάρχης Ξάνθης επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς τα νερά είναι υπεραρκετά, όπως έχουν δείξει και σχετικές μετρήσεις, ενώ για το έργο απαιτείται μόλις το 6,5% από το 1 δις 474 εκατομμύρια κυβικά νερού του ποταμού.


   «Είναι έργο ζωής για τη φύση , για το περιβάλλον, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απερήμωση», πρόσθεσε.


   Παράλληλα ενημέρωσε το Σώμα πως οι δικηγόροι της νομαρχίας άσκησαν παρέμβαση στα αρμόδια όργανα, ενώ ο ίδιος ζήτησε από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργία να πάρουν θέση για το θέμα.


   Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς του νομού και τους κατοίκους σε συστράτευση και να κάνουν παρεμβάσεις στο ΣτΕ και ο καθένας τους να γίνει πρεσβευτής για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού για το νομό περιβαλλοντικού έργου.


   Από την πλευρά της και η αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της στήριξης του συγκεκριμένου έργου.


   Στη συζήτηση του θέματος παρόν ήταν και ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε και αυτός το έργο περιβαλλοντικό, αποκρούοντας τις όποιες ενστάσεις των οικολογικών οργανώσεων.


   Όσο για το δεύτερο θέμα, αφορούσε τον Περιμετρικό Δακτύλιο της πόλης, οπού και πάλι ο νομάρχης Ξάνθης ενημέρωσε του νομαρχιακούς συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις. Τους περιέγραψε την προτεινόμενη διαδρομή του δακτυλίου, προσθέτοντας ότι το έργο προϋπολογίζεται στα 30-40 εκατομμύρια ευρώ και ότι την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του ανατολικού μέρους του Περιμετρικού δακτυλίου, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο κόστος  θα αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.


  Το έργο βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία και θα έρθει προς έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η προμελέτη του Περιμετρικού δακτυλίου, ενώ υπάρχει και εξασφαλισμένη πίστωση για την εκπόνηση της μελέτης.


   Όσο για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προχθεσινής συνεδρίασης έντεκα στον αριθμό, ήταν υπηρεσιακού ενδιαφέροντος τα οποία και εγκρίθηκαν στο σύνολό τους, όπως και η υποβολή στο Υπουργείο Εσωτερικών από πλευρά νομαρχίας Ξάνθης επιχειρησιακών προγραμμάτων για την πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης. Η νομαρχία Ξάνθης ζητά να τις εγκριθούν 110 θέσεις μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών των οκτώ Διευθύνσεών της.


 


                                                                               Δέσποινα Γκούμα 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button