«Αγώνας δρόμου για την ΕΟΖ στη Θράκη»

Πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο για όλη την περιοχή της Θράκης, χωρίς να διακυβεύονται οι σχέσεις εργασίας και το επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων, χαρακτηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη. Ωστόσο, για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, που στηρίζεται από όλα τα Επιμελητήρια της Θράκης, απαιτείται κυβερνητική βούληση, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί το σχετικό αίτημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο για όλη την περιοχή της Θράκης, χωρίς να διακυβεύονται οι σχέσεις εργασίας και το επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων, χαρακτηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη. Ωστόσο, για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, που στηρίζεται από όλα τα Επιμελητήρια της Θράκης, απαιτείται κυβερνητική βούληση, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί το σχετικό αίτημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. προς έγκριση.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

 

Ποιες οι επόμενες πρωτοβουλίες για να προχωρήσει το ζήτημα της δημιουργίας ΕΟΖ στην περιοχή της Θράκης; Ποιοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ενημερωθεί και τι επιδιώκεται να ληφθεί από την πλευρά του πρωθυπουργού;

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό έχουμε ενημερώσει τον πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου με σχετική επιστολή, που είχαμε αποστείλει σε συνεργασία με τα επιμελητήρια της Θράκης. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάποιες επαφές με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία θα συζητήσουμε το επόμενο βήμα για την εφαρμογή της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκη.

Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι να παρθεί μια απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και να υπογράψει το σχετικό αίτημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το τεχνικό κομμάτι η σύνταξη δηλαδή, της νομοτεχνικής μελέτης έχει γίνει ήδη απο τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, Δρ Χανς Μπέγκ. Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας της, η δυνατότητα μιας ΕΟΖ για τη Θράκη μπορεί να μας δοθεί μέσω νομοθετικής πράξης της Ε.Ε. με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο 27 της ιδρυτικής συνθήκης της Ένωσης το 1957 στη Ρώμη, στα αδύναμα οικονομικά μέλη δίνονται τέτοιου είδους εργαλεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να ξαναμπούν σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια ΕΟΖ αντιβαίνει κατ’ αρχήν στην έννοια της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, που έχει η υιοθετήσει η Ε.Ε., δεν αντιβαίνει όμως στις αρχές της, που είναι η αλληλεγύη μεταξύ των χωρών και η οικονομική ισορροπία.

Ποια η στήριξη από την πλευρά της Γερμανίας; Θα λάβει αυτή η στήριξη κάποιο πρακτικό και συγκεκριμένο χαρακτήρα;

Η Γερμανία στηρίζει ουσιαστικά την προσπάθεια των οικονομικών ζωνών, αυτό έγινε νομίζω σαφές και από τις δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ τον Αύγουστο στην Αθήνα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο νομικός εκπρόσωπος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης έχει ήδη πραγματοποιήσει σχετικές συζητήσεις με τους αρμόδιους επιτρόπους A. Σεμέτα και M. Μπαρνιέ και έχουμε θετικές αντιδράσεις.

Ουσιαστικά έχουμε απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, τις οποίες και σας αναφέρω, ήτοι η γενική διεύθυνση εσωτερικής αγοράς υπό την εποπτεία του κ. Jonathan Faull και η γενική διεύθυνση τελωνειακής ένωσης και φορολογίας υπό τη διεύθυνση του κ. Walter Deffaa.

Ποιες είναι οι τοπικές συμμαχίες, που έχει εξασφαλίσει η πρότασή σας για την ΕΟΖ; Πώς εκφράζονται στην πράξη αυτές οι συμμαχίες;

Νομίζω πως η λέξη συμμαχία δεν ταιριάζει στην προσπάθειά μας, η λέξη αυτή υποδηλώνει κάτι, που γίνεται για μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, για μια κάστα, εμείς θέλουμε αυτό που κάνουμε να έχει αντίκτυπο σε όλη την τοπική κοινωνία της Θράκης.

Όσο θα επωφεληθεί ο επιχειρηματίας από τη χαμηλή φορολογία τόσο θέλουμε να επωφεληθεί και ο απλός πολίτης, που θα βρει απασχόληση από τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.

Τώρα, αν εννοείτε ποιοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια, θα σας πω ότι και οι τρεις πρόεδροι των επιμελητηρίων της Θράκης είναι θετικοί σχετικά με την ειδική οικονομική ζώνη, καθώς και πολλοί σημαίνοντες επιχειρηματίες της περιοχής από εταιρείες όπως η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, οι Μύλοι Θράκης κ.ά. Όλοι αυτοί που σας ανέφερα έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και είναι πρόθυμοι να υπογράψουν και το σχετικό αίτημα, που θα απευθύνεται στις Βρυξέλλες.

Ποια τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά επενδύσεων και απασχόλησης στη ζώνη; Ελλοχεύει κίνδυνος για ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμη και για «μαύρη» εργασία;

Στη ζώνη μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας. Αυτό που ήθελα να τονίσω όμως είναι ότι η ζώνη δίνει μόνο φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, δηλαδή χαμηλή φορολογία, δασμολογικές ελαφρύνσεις και αφορολόγητες αγορές κτιρίων και γηπέδων για τις εταιρείες, που δραστηροποιούνται εκεί. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια ζώνη με χαμηλούς μισθούς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν είναι η επιδίωξή μας αυτή, αλλά ούτε επιτρέπεται και απο το κοινοτικό Δίκαιο.

Ακόμη έχω τη διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Π. Σελέκου, ο οποίος χειρίζεται ως νομικός το θέμα της ΕΟΖ από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θέματα εργατικού δικαίου.

Μάλιστα ο κ. Σελέκος μου τόνισε ότι η τήρηση των ήδη υπαρχόντων εργατικών όρων και συνθηκών είναι απαράβατος όρος από ελληνικής πλευράς. Με λίγα λόγια οι Θρακιώτες δεν πρέπει να φοβούνται τας ειδούς του Μαρτίου κατά τη σαιξπηρική έννοια, καθώς δεν υπάρχουν συνωμότες στο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπούν αγνά τον τόπο τους.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button