Μια πρόταση για τη Θράκη

Η βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 και βρίσκεται σε εξέλιξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ακριτική Θράκη και το λαό της.

Φυγή επενδυτών, κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και οικονομική μετανάστευση συνθέτουν ένα σκηνικό θλίψης που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Η βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 και βρίσκεται σε εξέλιξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ακριτική Θράκη και το λαό της.

Φυγή επενδυτών, κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και οικονομική μετανάστευση συνθέτουν ένα σκηνικό θλίψης που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Οι υποσχέσεις κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως, κατά τις προεκλογικές περιόδους, με ευχολόγια και όχι άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που έχει ανάγκη η περιοχή. Χειρότεροι όλων, εκείνοι που, μη έχοντας ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προσφεύγουν σε συνωμοσιολογία και κινδυνολογία, προσφέροντας χείριστες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής. Είναι ξεκάθαρο πως η Θράκη χρειάζεται καταρχήν ένα σχέδιο με άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της και παράλληλα μακροχρόνιο σχεδιασμό και συνέχεια.

Μετά τις σκέψεις αυτές, προτείνουμε την επανασύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Θράκη υπό τον Πρωθυπουργό με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης. Θυμίζουμε πως, παλαιότερα, η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργούσε υπό τον υπουργό Εξωτερικών και, εν συνεχεία, υπό τον υπουργό Εσωτερικών. Έκτοτε, αγνοείται η τύχη της.

Ο διακεκριμένος Πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, που έχει επί μακρόν και συστηματικά ασχοληθεί με τη ευρύτερη περιοχή, είχε εδώ και 20 χρόνια ακριβώς, πρώτος διατυπώσει την πρόταση αυτή. Είναι συνεπώς ο «πατέρας» της . Εμείς απλά την επαναφέρουμε στην δημοσιότητα ( βλ. και Γεωργίου Κακλίκη, Αλέξανδρου Μαλλιά και Γεωργίου Χατζηθεοφάνους »Μια Πολιτική Πρόταση για την Θράκη», μεταξύ άλλων και στο www.mignatiou.com). Μακάρι οι εισηγήσεις και προτάσεις του να είχαν υλοποιηθεί. Εν τούτοις, ποτέ δεν είναι αργά.

Στην Eπιτροπή θα συμμετέχουν, οι υπουργοί: Εξωτερικών (καθόσον το ΥΠΕΞ είναι η θεσμική μνήμη και ο θεματοφύλακας της Συνθήκης της Λοζάνης), Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Άμυνας.

Η Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, υπό τον Πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, δύο φορές το χρόνο και, εκτάκτως εάν παραστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ των δύο ετήσιων συνόδων της Επιτροπής διάστημα, θα συνέρχεται κάθε δίμηνο η Εκτελεστική Γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων που προαναφέρονται.

Η Εκτελεστική Γραμματεία θα έχει την δυνατότητα να διαβουλεύεται με τους φορείς της Θράκης .Οι βουλευτές της περιοχής θα έχουν, επίσης, την ευχέρεια να καταθέτουν στην Εκτελεστική Γραμματεία προτάσεις συναφείς με το αντικείμενο των εργασιών της.

Προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, θα έχει διαβουλευθεί με τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους των οικείων Δήμων.

Ενδεικτικά και μόνο, οι αρμοδιότητες της Διυπουργικής Επιτροπής θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

Θέματα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για προσέλκυση νέων επενδυτών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Θέματα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών στους τομείς των μεταφορών και επικοινωνιών.

Θέματα σχετικά με την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας. Να εξεταστεί ειδικότερα η λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων στα υπάρχοντα Πανεπιστήμια όπου θα μπορούν να φοιτούν και αλλοδαποί φοιτητές,

Θέματα σχετικά με τις υπάρχουσες θρησκευτικές δομές και την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων,

Θέματα σχετικά με την οργάνωση της Διοίκησης και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας,

Θέματα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών στους τομείς των μεταφορών και επικοινωνιών.

Θέματα Υγείας. Αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ,σωστή και πλήρης στελέχωσή του συμφώνα με τις προτάσεις της Διοίκησής του, με προσέλκυση ασθενών από τις όμορες και όχι μόνο χώρες (Ιατρικός Τουρισμός).

Η Θράκη ήταν, σχεδόν πάντα, μεταξύ των περιοχών με «ελλειμματική οικονομία» σε σχέση με την κεντρική Ελλάδα και τούτο είχε ως αποτέλεσμα την «εσωτερική υποτίμηση» που σταδιακά οδήγησε στην φυγή κεφαλαίων και κατοίκων.

Μέσα στην κρίση η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα και η οικονομική μετανάστευση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια ακριτική περιοχή με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Θράκη.

Χρειάζονται, λοιπόν, άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις με σκοπό την «ανακύκλωση πλεονασμάτων», με αύξηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο του περιορισμού των ασυμμετριών, ώστε να μπει φρένο σε αυτή τη φθίνουσα πορεία, η οποία σε τελική ανάλυση προκαλεί ζημιά στην «πλεονασματικές» περιοχές καθόσον μειώνονται οι «εξαγωγές» σε περιφέρειες όπως η Θράκη.

Η κρίση, αργά ή γρήγορα, θα περάσει. Δεν πρέπει να αφήσει πίσω της ελλείμματα , ειδικά στην Θράκη, στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της Ελλάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Χρειάζονται ολιστικές πολιτικές και στο πλαίσιο αυτό υποβάλλεται η συγκεκριμένη πρόταση. Γνωρίζουμε ότι έχουν κατατεθεί και άλλες.

Ευχής έργον θα ήταν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιπές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να καταλάβουν ότι η Θράκη χρειάζεται λύσεις και όχι πειράματα. Λύσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι αμφιλεγόμενων »μεσαζόντων».

Η τοπική κοινωνία δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Θράκη είναι πρότυπο σήμερα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ Xριστιανών και Mουσουλμάνων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στην ευρύτερη περιοχή .

Παιδεία, δικαιοσύνη (ισονομία) , υγεία και ανάπτυξη είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κτίζουμε το σήμερα για να εξασφαλίσουμε την Επομένη Ημέρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button