ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ (μέρος Α’)

Μία από αυτές τις μέρες βρέθηκα σε ένα παραδοσιακό κουρείο, ξεφυλλίζοντας διάφορα περιοδικά έπεσε στα χέρια μου μία τοπική εφημερίδα με ημερομηνία Δεκέμβριος 2008. Στα αθλητικά διάβασα ένα δελτίο τύπου Κολυμβητικού Συλλόγου της πόλης μας, με θέμα η επιτυχημένη αποστολή 46 ατόμων σε κάτι αγώνες στην Δράμα. Μάλιστα έκανε και μνεία σε 16 άτομα που είχανε μια σχετική επιτυχία, ας πούμε μέσα στους δέκα πρώτους. Ψάχνοντας βρήκα ότι από αυτά τα 16 άτομα τα 12 σήμερα είναι στην αγωνιστική κατηγορία.

Μία από αυτές τις μέρες βρέθηκα σε ένα παραδοσιακό κουρείο,  ξεφυλλίζοντας διάφορα περιοδικά έπεσε στα χέρια μου μία τοπική εφημερίδα με ημερομηνία Δεκέμβριος 2008. Στα αθλητικά διάβασα ένα δελτίο τύπου Κολυμβητικού Συλλόγου της πόλης μας, με θέμα η επιτυχημένη αποστολή 46 ατόμων σε κάτι αγώνες στην Δράμα.


Μάλιστα έκανε και μνεία σε 16 άτομα που είχανε μια σχετική επιτυχία, ας πούμε μέσα στους δέκα πρώτους. Ψάχνοντας βρήκα ότι από αυτά τα 16 άτομα τα 12 σήμερα είναι στην αγωνιστική κατηγορία.


Πριν λίγες μέρες η Κολυμβητική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τους 50 καλύτερους χρόνους ανά αγώνισμα και ανά κατηγορία. Μάλιστα υπάρχουν αρκετά παιδιά από την Ξάνθη.


Τρεις από τον Κ.Ο.Ξ, ένας από τον Ποσειδώνα, μία από την Γ.Α.Π.Ε. Ξάνθης και δύο κορίτσια που κολυμπάνε για λογαριασμό άλλων συλλόγων. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε  ή να λυπόμαστε για αυτές τις λίστες αλλά σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστούμε, όσοι έχουνε σχέση με το άθλημα και με αυτούς που έχουν άμεση εξάρτηση με τη λειτουργία της πισίνας.


Διαβάζοντας, γιατί τα γραπτά μένουνε, διάβασα σε μία άλλη εφημερίδα τη συμμετοχή ενός κολυμβητή στους αγώνες της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη!!! συμμετοχή των 550 ατόμων.


Πολύ καλά τα δελτία τύπου, εντυπωσιακά θα έλεγα για αυτούς που δεν ξέρουν, γιατί για αυτούς που ξέρουν κάτι από το άθλημα την ίδια περίοδο στην Αθήνα έγιναν οι αγώνες με την ονομασία Ευ Αγωνίζεσθαι, δεν ξέρω πόσα άτομα ήταν εκεί αλλά ξέρω ότι στα 100μ Ελεύθερο ανδρών κολυμπήσαν 212 άτομα!!!


Και στην κατηγορία γυναικών 220 άτομα, δηλαδή σε 2 αγωνίσματα 432 άτομα. Αναφορά κάνω στο παράδειγμα αυτό για να καταλάβει ένας αναγνώστης το μέγεθος του αγώνα από τους “αγώνες”…


Για την ιστορία και η ορθή ορολογία είναι οι “50 καλύτερες επιδόσεις” τίποτα άλλο.  Λίστες επίλεκτων και πράσινα άλογα είναι δημιούργημα του κειμενογράφου του εκάστοτε συλλόγου της πόλης μας, το πιο πιθανό για εντυπωσιασμό και τίποτα άλλο. Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρήσουν το κείμενο κακόβουλο αλλά όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από τη βιτρίνα… σε αυτές τις λίστες διαβάζουμε ότι ο ΚΟΞ έχει 3 κολυμβητές Γαβρίλογλου 19ος σε 25, Πιστικός σε 4 αγωνίσματα και Ξυνίδης σε 4 αγωνίσματα. Ο Ποσειδώνας έχει τον Σαχπατζίδη σε 2 αγωνίσματα και την παρτίδα σώζει η Γ.Α.Π.Ε. Ξάνθης με μία αθλήτρια σε 5 αγωνίσματα από τα οποία στα δύο έχει τη δεύτερη επίδοση στη χώρα.


Ο Κατρατζής είναι παρών σε 8 αγωνίσματα και από φέτος κολυμπάει με τον Ολυμπιακό.  Παρούσες είναι και οι Μιχαηλίδου και Ξανθοπούλου που κολυμπάνε για άλλους συλλόγους εκτός Ξάνθης.


Για την ιστορία κορυφαίος κολυμβητής στην χώρα αυτή την στιγμή είναι ο Ανδρέας Βαζαίος παρών σε 9 αγωνίσματα, από τα οποία στα 7 είναι πρώτος και στα 6 Πανελλήνια ρεκόρ.


Όσο για τον γράφοντα από τους 4 αθλητές που συνεργάζομαι, μόνο οι 3 έχουν χρόνους σε αγώνες και περιμένουμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ για τη μεταγραφή της Τζιντρούδη, οι 3 αθλητές δίνουν παρών σε 15 αγωνίσματα με Τρεις Πρώτες θέσεις , Πέντε Δεύτερες, θέσεις και 3 Τρίτες Θέσεις. Να σημειωθεί ότι και οι 4 είναι μέλη της Εθνικής. 


Και δύο λόγια για το κλείσιμο της πισίνας. Το κολυμβητήριο δεν είναι μόνο μία δεξαμενή νερού αλλά και δεξαμενή ψήφων και το ήξεραν καλά αυτό και ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Ποσειδώνα Τάσος Θεοδωρίδης και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.  5 Μαΐου του 2004 έστειλα μία επιστολή και μετά ανέφερα και προφορικά στο Νίκο Παπαδόπουλο, μερικές προτάσεις για μείωση των εξόδων μέχρι 30% της λειτουργίας της πισίνας αλλά  τότε υπήρχαν χρήματα λόγω Ολυμπιακών αγώνων.


Τώρα διαβάζοντας την κ. Συμεωνίδου, εκπρόσωπο του ΚΟΞ, να λέει για εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (π.χ φωτοβολταικά που είναι της μόδας) ώστε να μην μείνουν εκτός πισίνας τα 600!!!  άτομα που αθλούνται τι να πρωτο θαυμάζει κανείς σε τέτοιου είδους δηλώσεις…


Τουλάχιστον 2.000.000 θέλει η εγκατάσταση φωτοβολταικών, εδώ δεν υπάρχουν 150.000, ποιος θα βρει και που τα 2.000.000 ευρώ.


Και αν οι δύο σύλλογοι έχουν 600 παιδιά που κολυμπάνε καθημερινά, το πρόβλημα βρήκε αμέσως λύση. 600 άτομα Χ 30 ευρώ η συνδρομή = 18.000 ευρώ το μήνα. 150.000 τα έξοδα, δέκα μήνες λειτουργίας ήτοι 15.000 ευρώ τον μήνα. Θα έχουνε και 3.000 ευρώ ταμείο.


Θα μου πείτε οι σύλλογοι δεν έχουν έξοδα,  και βέβαια έχουν έξοδα, προπονητές, αγώνες, εκδρομές, διανυκτερεύσεις, έξοδα να θέλετε. Για παράδειγμα ένας “καλός” προπονητής πληρώνεται 1000 ευρώ τον μήνα ή 10.000 την περίοδο και στα 4 χρόνια 40.000!!! Αν ψάξει κάποιος ΕΠΙΣΗΜΑ αποτελέσματα θα δει ότι ο ΚΟΞ έχει μία 33η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ΤΙΠΟΤΑ άλλο. 4 χρόνια, 40.000 ευρώ για μια 33η θέση δεν ακούγεται καθόλου καλά.


Δεν είναι τυχαίο ότι όποια ξανθιωτάκια γνωρίσανε επιτυχία σε Πανελλήνιο επίπεδο δεν κολυμπήσανε με κανένα από τους δύο συλλόγους της Ξάνθης, το γιατί το ξέρουνε οι παράγοντες των συλλόγων αλλά  δεν μπορούν να εκφέρουνε γνώμη.


Καλές είναι οι φωνές διαμαρτυρίας για το κλείσιμο αλλά καλό είναι να υπάρχει και μία δεύτερη γνώμη και είναι αντίθετη από την δική τους.


Το τζάμπα πέθανε εδώ και πολύ καιρό, τα μαγαζιά γωνία θα πρέπει να αναλάβουν και κάποια έξοδα, ουσιαστικά έξοδα όχι βιτρίνας. 


Για τέλος κράτησα ένα διάλογο από την δεύτερη πορεία για το κλείσιμο της πισίνας. Ρωτάει δημοτικός σύμβουλος “γιατί η Ξάνθη δεν έχει επιτυχίες στην κολύμβηση” και η απάντηση από παράγοντες συλλόγων ήτανε “δεν υπάρχει υλικό!!!!!”  δηλαδή από τα 600 άτομα που κολυμπάνε, σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, δεν υπάρχει κανένα παιδί έτσι να ξεχωρίσει, ή μάλλον υπάρχουν δύο που είναι και στις “επίλεκτες λίστες”…


Δεν τα πάω καλά με τη μυθολογία αλλά υπήρχε κάποιος που έτρωγε τα παιδιά του και ήταν πάντα νηστικός…  Δεν φταίει το κλειστό κολυμβητήριο, δεν φταίνε τα παιδιά που θέλουν να μάθουνε κολύμβηση, δεν φταίνε τα όρια για να πας σε σοβαρούς αγώνες. Η άγνοια των γονέων και η λάθος επιλογή σε άτομα και καταστάσεις φταίνε. Τον Ιούνιο 2010 μία κολυμβήτρια μου  είχε 2.42. στα διακόσια μικτή ατομική ήταν η επιλογή μου από 14 προτάσεις που είχα.


Είπα ένας χρόνος στο 2.28 σε ένα χρόνο θα ήταν πολύ καλός, μόνο για τρελό δεν με πήρανε. Τον Δεκέμβριο έκανε 2.32 και τον Φεβρουάριο 2011, 2.27 πρώτος χρόνος στην Ελλάδα. Σημείωση η μικτή δεν είναι καν το καλό της αγώνισμα!!!!! Στην ίδια ηλικία γεννήθηκε το 1997 ας πάρουμε ένα κολυμβητή της Ξάνθης στις 18/12/2010 είχε στα 100μ πρόσθιο 1.23.23. Ένα χρόνο μετά στις 15/1/2011 κολύμπησε 1.21.62  ενώ ο ανταγωνισμός της ηλικίας του, είχανε βελτίωση 8 με 10 δευτερόλεπτα. Διαβάζοντας αυτά τα παραδείγματα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα αποτελέσματα του.                     


Νίκος Γιαννακόπουλος



Σχετικά Άρθρα

Back to top button