Συνάντηση των στελεχών του Δικτύου Europe Direct στην Ξάνθη

Την Ξάνθη επέλεξε φέτος η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την ετήσια καθιερωμένη συνάντηση του Δικτύου Europe Direct.

Την Ξάνθη επέλεξε φέτος η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την ετήσια καθιερωμένη συνάντηση του Δικτύου Europe Direct.

Στελέχη των 17 Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης αλλά και τα μέλη της Ομάδας Ευρώπη συναντήθηκαν στην Ξάνθη 1-3 Οκτωβρίου, με σκοπό να συζητήσουν θέματα λειτουργίας και δράσεων του δικτύου, αλλά κυρίως να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες της Επιτροπής και πώς ικανοποιούνται, αλλά και φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και η μετανάστευση και το άσυλο. 

Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του κου Αργύρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, με τον κο Κομνηνό Δράκο, Τμηματάρχη στον Τομέα Επιστροφών του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να παρουσιάζει τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, και τον κο Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, Τμηματάρχη στον Τομέα Σύνορα και Θεωρήσεις του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Τη συζήτηση έκλεισε ο κος Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ο οποίος μίλησε για την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγική πολιτικής, για την εθνική και την ευρωπαϊκή ευθύνη αντιμετώπισης της κρίσης και τα επόμενα βήματα. Δυναμικό παρόν στη συνάντηση έδωσαν οι Πρεσβευτές του Δικτύου Teachers4europe στην Ξάνθη, κος Κωνσταντίνος Κωστούδης και κα Εύη Θεοδοσιάδου, οι οποίοι παρουσίασαν το δίκτυο και τις δράσεις τους, καθώς επίσης και ο Teacher4europe, κος Νίκος Καμέας, ο οποίος την προηγούμενη σχολική χρονιά υλοποίησε δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση στο Δημοτικό Σχολείο της Μύκης και τις παρουσίασε στη συνάντηση αποδεικνύοντας ότι οι νεαροί μαθητές και αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν την Ευρώπη είτε κατοικούν σε αστικά κέντρα είτε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button