ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ… ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Συσπείρωση στους ισχυρούς χριστιανούς υποψηφίους των συνδυασμών

Οι μουσουλμάνοι οφείλουν να αντιληφθούν, ότι, οι σχεδιασμοί τουΤουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους

Να γυρίσουν την πλάτη τους στη “συμβουλευτική επιτροπή”

Δεν θα πρέπει να περάσουν οι ξένες μεθοδεύσεις  χωρισμού των πολιτών της Θράκης.


Πρέπει να υπάρξει αντίδραση-ασπίδα στα σχέδια της Αγκυρας για τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας. Κι αυτό θα επιτευχθεί με την συσπείρωση στους ισχυρούς χριστιανούς υποψηφίους των συνδυασμών.


Παράλληλα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες οφείλουν να αντιληφθούν, ότι, οι σχεδιασμοί του Τουρκικού Προξενείου δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.


Ο “Αγώνας΄” αποκάλυψε χθες τη “μυστική” συνάντηση της Συμβουλευτικης επιτροπής της μειονότητας και τις αποφάσεις τους για τη γραμμή που θ’ ακολουθήσουν στις εθνικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου


Σήμερα ο “Αγωνας” δημοσιεύει στη σελίδα 12 το επίκαιρο άρθρο του Δημητρη Κοτταρίδη στο εβδομαδιαίο περιοδικό ποκίλης ύλης “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ” και θα επανέλθουμε την άλλη εβδομάδα με στοιχεία και δηλώσεις…


 


ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


 


Γράφει ο Δημήτρης  Κοτταρίδης


(ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ)



Την ώρα που ο προεκλογικός… εμφύλιος έχει ανάψει για τα καλά, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών η Αγκυρα ξεδιπλώνει το δικό της σχέδιο, με το οποίο προσπαθεί να καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Μάλιστα, έπειτα από περίοδο φαινομενικής ηρεμίας, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ προσεκτικά τις κινήσεις που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει δυσάρεστες εξελίξεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή της Ελλάδας, αυτή της Θράκης.


Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας και η προοπτική στις επόμενες εθνικές εκλογές το πρώτο κόμμα να έχει, αν τα καταφέρει, οριακή αυτοδυναμία έχει κινητοποιήσει το τουρκικό κατεστημένο, που βλέπει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έλεγχο ακόμη και της βιωσιμότητας της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.


Η λογική πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι πολύ απλή: Οποιο κόμμα κι αν κερδίσει τις εκλογές θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, οριακή πλειοψηφία 151-152 εδρών, άρα η δεδηλωμένη θα μπορούσε κάλλιστα να εξαρτηθεί από την ψήφο της μειονότητας.


Ηδη, τα τουρκικά σχέδια θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί, αν στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν νικητής.


Το γεγονός ότι το χριστιανικό στοιχείο κατάφερε να συσπειρωθεί στη Θράκη γύρω από τους δυο υπουργούς της ΝΔ, τον Αλέξανδρο Κοντό στην Ξάνθη και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Ροδόπη, δεν επέτρεψε την εκλογή μουσουλμάνου βουλευτή στο κυβερνών κόμμα, το οποίο κατέληξε τελικά να κυβερνά με την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών.


Ομως, στις επερχόμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ηδη, στην περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης τα τελευταία χρόνια υπάρχει δημογραφική ανατροπή, με το μουσουλμανικό στοιχείο να αποτελεί πλέον την πλειοψηφία, κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των γεννήσεων αλλά και της μετακίνησης σημαντικού τμήματος πολιτών από τη γειτονική Τουρκία.


Σημαντικό ήταν εξάλλου και το μήνυμα των ευρωεκλογών, καθώς με εντολή του τουρκικού προξενείου χιλάδες άτομα στην περιοχή της Ροδόπης ψήφισαν λευκό. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, αποτέλεσε τεστ για την Αγκυρα, ώστε να δει πόσοι είναι οι ψηφοφόροι οι οποίοι και επηρεάζονται άμεσα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή.


Εχοντας, λοιπόν, μετρήσει τις δυνάμεις τους, οι Τούρκοι ετοιμάζουν και σημαντικό αριθμό μεταναστών, οι οποίοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 9.000 που κατέφθασαν στη Θράκη από την Τουρκία και τη Γερμανία για τις ευρωεκλογές. Στόχος του τουρκικού κατεστημένου σε αυτές τις εκλογές είναι να εκλεγούν δυο μουσουλμάνοι από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη Νέα Δημοκρατία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει στη Ροδόπη τον Αχμέτ Χατζηοσμάν, σκληροπυρηνικό πολιτικό , με 14.500 ψήφους, με δεύτερο τον Γιώργο Πεταλωτή.


Η ΝΔ, η οποία έχασε τη δεύτερη έδρα για 118 ψήφους, εξέλεξε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη με 15.200, ενώ δεύτερος κατετάγη ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ με 13.900 ψήφους.


Το παρακρατικό σύστημα στοχεύει στην κεντρική πολιτική ισορροπία. Αν, δηλαδή, η ΝΔ κερδίσει οριακά με 151 έδρες, ο ένας βουλευτής να ελέγχεται από την Αγκυρα, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές με 152 έδρες, τότε οι δυο βουλευτές να είναι μειονοτικοί. Είναι ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι η Αγκυρα, έχοντας σαφή πολιτική, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να απειλεί ευθέως, να χειραγωγεί τις εθνικές μας εκλογές.


Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Νομό Ροδόπης, καθώς το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην υποψηφιότητα του Αχμέτ Χατζηοσμάν, με αποκλειστικό στόχο την άγρα ψήφων, ενώ έβγαλε από το ψηφοδέλτιο τον πρώην βουλευτή Γκαλίπ Γκαλίπ, καθώς και τη σύγχρονη και σοσιαλδημοκράτισσα Σιμπέλ Μουσταφάογλου, και επέλεξε το δημοφιλή αντινομάρχη Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος του DEP, του κόμματος του αποθανόντος εθνικιστή ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.


Με τον τρόπο αυτό, στη Θράκη μεταφέρεται το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας,  να κινητοποιούνται υπέρ του Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) και του Ιλχάν Αχμέτ (ΝΔ).


Το σκηνικό, όμως, στη Θράκη λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά για τους δυο πόλους της Τουρκίας, δηλαδή κοινός στόχος της γείτονος είναι στη Ροδόπη να βγουν πρώτοι οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές, ένας στο ΠΑΣΟΚ και ένας στη Νέα Δημοκρατία.


Σε αυτό το κλίμα και υπό άνισες συνθήκες φαίνεται πως παλεύουν οι χριστιανοί υποψήφιοι και των δυο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον ξεκάθαρα και χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την Αθήνα να κρατήσουν συσπειρωμένο το χριστιανικό στοιχείο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button