H θρησκευτική κληρονομιά της Ξάνθης στις Βρυξέλλες

Mε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η προχθεσινή παρουσίαση του λευκώματος “Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παρουσία Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, ανώτερων λειτουργών των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, αλλά και Ελλήνων και ξένων διπλωματών

   Mε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η προχθεσινή παρουσίαση του λευκώματος “Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παρουσία Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, ανώτερων λειτουργών των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, αλλά και Ελλήνων και ξένων διπλωματών. H δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) αυτή έκδοση, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, αποτελεί την πρώτη συλλογική προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής. Αναδεικνύει τα χριστιανικά -ορθόδοξα, ρωμαιοκαθολικά και αρμενικά-, τα μουσουλμανικά και τα εβραϊκά μνημεία του Νομού, τεκμηριώνοντας έτσι τη μακρόχρονη ειρηνική συνύπαρξη των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών στην περιοχή. 


   H εκδήλωση διοργανώθηκε επί τη ευκαιρία του “Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου – 2008” και τέθηκε υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Ρόδης Kράτσα-Tσαγκαροπούλου, η οποία είχε τη σχετική πρωτοβουλία, και του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος κ. Vito Bonsignore.


    O κ. Bonsingore, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του, πως το παράδειγμα της Ξάνθης αποδεικνύει ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό σύνθημα των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών εδώ και πολλούς αιώνες. H Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ρόδη Kράτσα επισήμανε στην ομιλία της πως η Ευρώπη κινδυνεύει μάλλον από μία άκριτη και τεχνοκρατική ομογενοποίηση παρά από τις πολλαπλές ταυτότητές της, εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές. Τόνισε επίσης ότι το κράτος δικαίου στην ΕΕ προστατεύει την ισονομία και την ελευθερία όλων των πολιτών αλλά είναι εξίσου απαραίτητες και τέτοιες πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών που προβάλλουν επιτυχημένα παραδείγματα συνύπαρξης διαφορετικών ταυτοτήτων: “Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των παραδειγμάτων αυτών, να τα αναδείξουμε και αν εμπνευστούμε από αυτά”.  


     O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων ανέλυσε την ποιοτική διαφορά μεταξύ της σύγχρονης έννοιας της ανεκτικότητας, που εγκρύπτει μια ασυνείδητη αίσθηση υπεροχής έναντι του άλλου, και του μηνύματος αγάπης της εκκλησίας μας, τονίζοντας ότι η εκκλησία βλέπει τον “άλλο” όχι ως “ξένο” αλλά ως “πλησίον”. O Σοφολογιότατος Mουφτής Ξάνθης κκ. Εμίν Σινίκογλου μετέφερε την μαρτυρία των μουσουλμάνων της Ξάνθης τονίζοντας ότι “η φωνή του χότζα από τον μιναρέ και ο ήχος της καμπάνας των εκκλησιών είναι σε μας του Μουσουλμάνους της Ξάνθης το ίδιο οικείοι”. Mετά την παρουσίαση του βιβλίου από μέλη της συγγραφικής ομάδας, ο Πρόεδρος της Nομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Kαβάλας-Ξάνθης και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Kωνσταντίνος Tάτσης παρουσίασε τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αρμονική συμβίωση των κοινοτήτων, ενώ ο Πρόεδρος της Aρμενικής Kοινότητας Ξάνθης κ. Tακβόρ Kαραογλανιάν αναφέρθηκε στην ιστορία της αρμενικής κοινότητας της περιοχής.


   H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Oμάδας εργασίας για το Ισλάμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος αλλά και της εκστρατείας “1001 Δράσεις για τον διάλογο” του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button