ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Τα οικονομικά των Ελλήνων, αλλά και του κράτους πάνε από το κακό στο χειρότερο…
Βρε όσες προσπάθειες και αν καταβάλλουν, όσους σκληρούς αγώνες και αν δώσουν η μάχη για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και των πολιτών της διαπιστώνεται άνιση….

Τα οικονομικά των Ελλήνων, αλλά και του κράτους πάνε από το κακό στο χειρότερο…
Βρε όσες προσπάθειες και αν καταβάλλουν, όσους σκληρούς αγώνες και αν δώσουν η μάχη για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και των πολιτών της διαπιστώνεται άνιση….
Και πώς να κάνεις την οικονομία να ανθίσει όταν όλα γύρω σου πολεμούν τις προσπάθειές σου …;
Μέσα από την ανάπτυξη λένε, παίρνει τα πάνω της η εθνική μας και η …ατομική…μας οικονομία…
Μόνο που για ποια ανάπτυξη μιλάμε….
Ποια έννοια της προσδίδουμε και φυσικά διαφορετικά αντικατοπτρίζεται στο κέντρο, στο κλεινόν άστυ και άλλη εικόνα διαπιστώνουμε στην περιφέρεια….
Κάντε υπομονή θ’ έρθει άσπρη μέρα και για σας… υπόσχεται η εκάστοτε κυβέρνηση….
Και όπως συνήθως συμβαίνει και αποδεικνύεται εκ των υστέρων, όταν είσαι αντιπολίτευση φαντάζει εύκολο να έρθεις και να σώσεις την οικονομία της χώρας και του λαού….
Νομίζεις πως έχεις ανακαλύψει το σωτήριο όπλο στη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας….
Όταν όμως έρχεται η στιγμή από τη θεωρία να περάσεις στην πράξη, τότε καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο και πολλές φορές ανέφικτο είναι ως κόμμα πλέον εξουσίας να λύσεις εσύ, με το σωτήριο όπλο που σχεδίασες όντας στην αντίπερα όχθη, το πρόβλημα της οικονομίας όχι μιας μερίδας και μάλιστα μικρής, αλλά του συνόλου των κατοίκων ή έστω του μεγαλύτερου μέρους, της χώρας που κυβερνάς…. Για αυτό και τις περισσότερες φορές ελάχιστες από τις υποσχέσεις που δίδονται προεκλογικά υλοποιούνται και μάλιστα στο ακέραιο…
Αν προσθέσεις τώρα τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τις πολυεθνικές και το διεθνές σκηνικό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο…
Περίπλοκα δεν είναι τα πράγματα και με τα περισσότερα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού μας….;
Για ποια ανάπτυξη να πας και να μιλήσεις στον εργαζόμενο της ΣΕΒΑΘ για παράδειγμα και για πόση υπομονή να κάνει ακόμη….;
Αφού οι όποιες εναλλακτικές υποτιθέμενες λύσεις που υπήρχαν στο συρτάρι της διοίκησης διαπιστώθηκαν αναποτελεσματικές….
Αλήθεια πώς νιώθουν οι κάτοικοι του νομού και κυρίως εκείνοι που έζησαν από την αρχή το στήσιμο και τη λειτουργία του εργοστασίου με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα….;
Και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί και οι συνεταιριστές του τόπου που το χρησιμοποίησαν στις καλές εποχές του περισσότερο και λιγότερο τώρα, ως έναν εκλογικό μηχανισμό συγκέντρωσης ψήφων, όπως άλλωστε και κάθε άλλο συνεταιριστικό εργοστάσιο….;
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΣΕΒΑΘ έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου εδώ και πολύ καιρό….
Φαντάζουν λες και βρίσκονται στα τελευταία τους, λίγο πριν από την ερήμωσή τους….

Όχι δηλαδή πως η εικόνα που παρουσιάζει το εργοστάσιο της ΡΟΔΟΠΗΣ είναι η καλύτερη….
Αλλά εκείνη δεν κινδυνεύει να κλείσει, αλλά να πουληθεί , αν όχι ολόκληρη μέρος των μετοχών της ….
ΣΕΒΑΘ και ΡΟΔΟΠΗ δυο συνεταιριστικά εργοστάσια με ιστορία, που η πορεία και οι αποφάσεις του ενός θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση του άλλου….
Αλλιώς ξεκίνησαν και με διαφορετικούς στόχους και δυστυχώς άλλη θα είναι στη συνέχεια η κατάληξή τους….αυτή που επιτάσσει ο νόμος της αγοράς…της προσφοράς και της ζήτησης….της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μακριά από κοινωνικούς συναισθηματισμούς, τοπικές και κοινωνικές πολιτικές….
Ποιος νοιάζεται τώρα αν χαθούν από το νομό και άλλες θέσεις εργασίας….;
Βέβαια αν είναι να αποτελέσουν τονωτική ένεση στην ανάπτυξη της περιοχή μας και η μείωση αυτή να είναι πρόσκαιρη, τότε ας το συζητήσουμε…..
Όμως η μέχρι τώρα πραγματικότητα μαρτυρά περί του αντιθέτου…
Το “κάντε υπομονή…”, μάλλον εδώ δεν χωρά γιατί εξαντλείται….
Κάποια κουφάρια εργοστασίων θυμίζουν τις χιλιάδες θέσεις που χάθηκαν ανεπιστρεπτί…. Από την άλλη άντε να πείσεις και τους αγρότες πως όπου να ‘ναι θα έρθει άσπρη μέρα και για αυτούς, όταν βλέπουν την ΕΑΣ Ξάνθης να ξεπουλά, αλλά και τα δικά τους οικονομικά χάλια….
Πώς να αναπτερωθεί το ηθικό τους όταν τα χρέη στην ΑΤΕ πάνε να τους πνίξουν ….και όταν εκείνη λειτουργεί πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια….κοιτώντας πρωτίστως το δικό της συμφέρον….
Και φυσικά πώς να αναπτερωθεί το ηθικό όλων των ελληνικών νοικοκυριών που είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες και βρίσκονται υπό το ζυγό των πανωτοκιών….; Σίγουρα όχι με το Συνήγορο των φτωχών ή Σύμβουλο των χρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών που σχεδιάζει η κυβέρνηση να θεσπίσει….
Ούτε βέβαια με το “σαφάρι” του Υπουργείου Οικονομίας να μαζέψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5δις ευρώ από 600.000 οφειλέτες….
Αν δεν τα πάρει μόνο από τους μικροφειλέτες, αλλά και από τους μεγαλοκαρχαρίες που χρωστούν τα πολλά, τότε ίσως γίνει κάτι….
Πάντως το γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής μας οικονομίας , μάλλον θα συμβεί σε μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες, τότε που θα ανοίξει και ο φάκελος της άρσης ή μη της επιτήρησης της ….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button