Η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ και η… Ξάνθη!

Μετά από τρεις αγωνιστικές και παρά το πρόγραμμα «βουνό» η Ξάνθη είναι η μοναδική ομάδα της Superleague που δεν έχει δεχθεί γκολ, κάτι που την βάζει στην ίδια κατηγορία με την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης!  

Μετά από τρεις αγωνιστικές και παρά το πρόγραμμα «βουνό» η Ξάνθη είναι η μοναδική ομάδα της Superleague που δεν έχει δεχθεί γκολ, κάτι που την βάζει στην ίδια κατηγορία με την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης!  

Μια παρτίδα, πρώτα την σώζεις και μετά την κερδίζεις κι ένας διαχρονικός ποδοσφαιρικός νόμος λέει ότι είναι αδύνατον να χάσεις εφόσον κρατήσεις το μηδέν πίσω. Μπορεί η κλήρωση του προγράμματος να μύριζε έντονα 0 στα 3 σε ότι αφορά το ξεκίνημα της Ξάνθης (ΠΑΟΚ εκτός, ΑΕΚ εντός, Ατρόμητος εκτός), όμως το…  zero ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε κανένας. Η ακριτική ομάδα είναι η μοναδική της Superleague που δεν έχει δεχθεί ακόμα γκολ, μπαίνοντας στο ίδιο… τσουβάλι με την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης. Η επιτυχία αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Ράζβαν Λουτσέσκου.  

Είναι λάτρης της τάξης. Της οργάνωσης. Της δομής. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ζει, αναπνέει ποδόσφαιρο 24 ώρες το 24ωρο.

Δεν ντρέπεται να δηλώσει πως είναι καριερίστας, οι φιλοδοξίες του δεν έχουν ταβάνι και βρήκε στην Ξάνθη αυτό που έψαχνε για να εφαρμόσει τα προπονητικά του «θέλω»: ηρεμία, ησυχία, έλλειψη πίεσης, εγκαταστάσεις, οικονομική ασφάλεια. Με άλλα λόγια βρήκε το περιβάλλον που θα του επέτρεπε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στην δουλειά του. Δεν βρήκε τίποτα έτοιμο. Η Ξάνθη της σεζόν 2013-14 σώθηκε στο τσακ και με 54 γκολ παθητικό είχε μία από τις χειρότερες άμυνες της κατηγορίας, ενώ το περσινό ξεκίνημα με 6 βαθμούς μετά από ισάριθμες αγωνιστικές δεν ήταν δα και κάτι τρομερό. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ήρθε στην Ξάνθη με καλές συστάσεις, βαρύ βιογραφικό, αλλά το μεγάλο στοίχημα που παιζόταν πριν καν καθίσει στον πάγκο της ήταν άλλο: πότε θα απολυθεί. Οι 21 αλλαγές προπονητών στα τελευταία 9 χρόνια στην Ξάνθη, μαρτυρούν ότι ο πάγκος της είναι… ηλεκτρικός. Πάνω-κάτω όλοι ξέρουν το γιατί… 

Το τι έκανε πέρυσι ο Ρουμάνος είναι λίγο έως πολύ γνωστό. Η Ξάνθη σώθηκε άνετα, κάποια στιγμή φλέρταρε με τα play-off, έκανε μερικές ηχηρές νίκες (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό) κι έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό κυπέλλου. Κι όλα αυτά χωρίς ηχηρές μεταγραφές ή σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά με δουλειά, οργάνωση, ομαδικό πνεύμα. Είτε έχανε είτε κέρδιζε η Skoda Ξάνθης ήταν ομάδα μες το γήπεδο. 

Το φετινό μηδέν παθητικό στην άμυνα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι αποχώρησε ο βασικός αμυντικός πυλώνας, ο Δημήτρης Γούτας, ο οποίος κατηφόρισε για τον Ολυμπιακό, αλλά και ο βασικός τερματοφύλακας Δημήτρης Κυριακίδης. Στην πραγματικότητα δεν ήρθε, κανείς αφού το κενό στο κέντρο της άμυνας καλύφθηκε με την οπισθοχώρηση του Φλίσκα, ενώ κάτω από τα δοκάρια ήρθε ο έμπειρος Λούι Τσέναμο, ο οποίος είχε παροπλιστεί στον Ατρόμητο. Κάπως έτσι από τους 15 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Λουτσέσκου στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, μόνο οι Τσέναμο, Ερέα, Ντιμιτρόφ είναι νέα πρόσωπα, κάτι που κάνει ακόμα πιο εμφανή την προπονητική σφραγίδα του Ρουμάνου. 

Ομοιογένεια, αλληλοκάλυψη, πειθαρχεία, εξυπνάδα, τήρηση των βασικών κανόνων του ποδοσφαίρου, όλα αυτά ανακατεμένα με την κλασική Βαλκάνια πονηριά (λίγες καθυστερήσεις, επαγγελματικά φάουλ, σπάσιμο των νεύρων του αντιπάλου), όλα αυτά μαζί ανακατεμένα βγάζουν την φετινή Ξάνθη. 

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Με τον Λουτσέσκου στον πάγκο της, η Ξάνθη έχει δεχθεί 42 γκολ σε 40 επίσημα παιχνίδια κι έχει κρατήσει 16 φορές το μηδέν πίσω.

Όσο περνούσε ο χρόνος, οι αμυντικές επιδόσεις για την ομάδα της Θράκης γίνονταν ολοένα και καλύτερες, αφού από τα μέσα Φεβρουαρίου η Ξάνθη έχει δεχθεί μόλις 12 γκολ στα τελευταία 17 παιχνίδια! Όσο κι αν ψάξεις τα δύο πρώτα ματς με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (αμφότερα έληξαν 0-0) δύσκολα θα βρεις καθαρή ευκαιρία που δέχθηκε η ομάδα του Λουτσέσκου που ήταν πολύ διαβασμένη στο γήπεδο σε ότι αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του αντιπάλου της. Στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος δημιούργησε περισσότερες καθαρές φάσεις, αλλά πότε η αστοχία των γηπεδούχων και πότε ο Τσέναμο κράτησαν και πάλι το μηδέν πίσω. Σε αυτή την τριάδα αγώνων η Ξάνθη έχει επιτρέψει στους αντιπάλους της μόλις 32 τελικές προσπάθειες, κάτι που μαρτυρά ότι το πλάνο αναχαίτισης δουλεύει ρολόι! 

Εκλεπτυσμένος, με καλούς τρόπους, πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης, επαγγελματίας έχει κερδίσει τους πάντες με την συμπεριφορά και την δουλειά του. Η ώρα που θα μας απασχολήσει για κάτι πολύ μεγαλύτερο -λογικά- δεν θα αργήσει να έρθει…  sdna.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button