“Τώρα οι δημοσκοπήσεις…. κάνουν κακό….”

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μου άρεσε και συνεχίζει να μη μου αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων….. Το παιχνίδι με παίκτες δημοσκόπους και πολιτικούς και πιόνια τους πολίτες και τα λεγόμενα target group…..

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μου άρεσε και συνεχίζει να μη μου αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων…..


Το παιχνίδι με παίκτες δημοσκόπους  και πολιτικούς και πιόνια τους πολίτες και τα λεγόμενα target group…..


Αν και προσπάθησα πολλές φορές να κατανοήσω το όλο παιχνίδι και να καταλάβω τους κανόνες του και τη σημασία του και το ποιους ωφελεί, εντούτοις μέχρι και τώρα δηλώνω αναλφάβητη ή αδαής στο συγκριμένο παιχνίδι…..


Όσες φορές και αν επιχείρησα να μελετήσω τους κανόνες του, εκεί που πίστευα πως κάτι άρχιζα να κατανοώ, ερχόταν μια νέα δημοσκόπηση και μου ανέτρεπε όλα όσα μέχρι πριν από λίγο θεωρούσα ότι είχα κατανοήσει……


Άλλωστε μιλάμε για μια σύγχρονη επιστήμη που συνεχώς προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα προκειμένου να εξυπηρετήσει όχι τους πολίτες, που αποτελούν τα πιόνια του παιχνιδιού, αλλά  κύρια τους πολιτικούς, οι οποίοι είναι παίκτες και πελάτες της ταυτόχρονα ….


 



Είναι το μόνο που κατάλαβα, ότι δηλαδή οι δημοσκοπήσεις τους μόνους που δεν εξυπηρετούν και ωφελούν είναι τους πολίτες …..


Αν δεν υπήρχαν οι δημοκοπήσεις, δε θα χάναμε και τίποτε σπουδαίο…..


Θα μπορούσαμε να ζήσουμε και δίχως αυτές…..


Μη μου πείτε πως αν δεν υπήρχαν τα γκάλοπ της προεκλογικής περιόδου δε θα ξέρατε ποιο κόμμα να ψηφίζατε….;


Η πλύση εγκεφάλου και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης, η σύγχυση πολλές φορές,  είναι το κύριο χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων……


Το μόνο θετικό στη όλη λειτουργία τούτης της επιστήμης είναι η δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης….


Και ο βασικός λόγος που αναθεωρώ την παραπάνω θέση μου και δηλώνω πως καλώς υπάρχουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες και αυξάνονται και πληθαίνονται, είναι ότι συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας…..


Διαφορετικά, τις θεωρώ άνευ σημασίας, έστω και αν εσείς μπορεί να κάνετε τη σκέψη ότι ίσως να κατοικώ πίσω από το φεγγάρι…..


 



Προσπαθούν να εκμαιεύσουν για το ίδιο π.χ., πρόσωπο ή κόμμα κάθε φορά και διαφορετική απάντηση ανάλογα με το στήσιμο της ερώτησης….


Το πώς θα συντάξουν το ερώτημα, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσουν και που θα βάλουν το κόμμα ή το ερωτηματικό και την τελεία αποτελούν έργο επικοινωνιολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, οικονομολόγων, μιας ολόκληρης παρέας επιστημόνων……


Και όλα αυτά για να μου αποσπάσουν το ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσω ή ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρώ τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, και όχι μόνο…..


Όσο για το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης, τις περισσότερες φορές  αυτή στο τέλος να μπερδεύει τον πολίτη και να ικανοποιεί τον πελάτη……


Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού ο Καραμανλής……


Ή καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά πιο ικανός και αγαπητός στον κόσμο ο Κώστας Καραμανλής…..


 



Μη με ρωτάτε τώρα τι θέλει να πει ο  “δημοσκόπος ποιητής”…..


Μπορεί να θέλει να μας μπερδέψει ή να μας προβληματίσει…..


Από την άλλη βέβαια δεν αποκλείεται και οι ίδιοι οι πολίτες, όλοι αυτοί ή έστω κάποιοι από αυτούς που απαντούν στα διάφορα ερωτηματολόγια των εταιρειών δημοσκοπήσεων,  με τη σειρά τους να κοροϊδεύουν τους ίδιους τους δημοσκόπους…..απαντώντας χαλαρά και χωρίς ειλικρίνεια…..


Να δίνουν ψεύτικα στοιχεία και να δηλώνουν άλλα από αυτά που πιστεύουν ή ισχύουν…..


Να κάνουν κοινώς την πλάκα τους…..


Άρα και τα στοιχεία, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών των δημοσκοπήσεων να είναι της πλάκας….


Κάτι τέτοιο φαίνεται θα συμπέρανε και η κυβέρνηση και αποφάσισε να βάλει τάξη στο κεφάλαιο δημοσκοπήσεις……


Μόνο που έπρεπε να την πάθει για να καταλάβει……


Μετά τη νίλα των ευρωεκλογών, όπου οι δημοσκοπήσεις δε λειτούργησαν προς όφελός της, και αφού συσκέφτηκαν εκεί στο Μαξίμου, αποφάσισαν την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που αφορά στη δημοσίευση προεκλογικών δημοσκοπήσεων, δηλαδή μέχρι 15 ημέρες πριν από την κάλπη….


Τι ήταν αυτό που ίσχυε, Κυριακή να στήνεται η κάλπη και μέχρι την Παρασκευή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να βγάζουν και καινούρια “προϊόντα-έρευνες”…..


 



Βγήκε που λέτε ο αρμόδιος για αυτό το θέμα υπουργός μας, ο υπουργός των Εσωτερικών μας και όχι μόνο και υποστήριξε ότι η εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών-έρευνες μέχρι την προτελευταία μέρα- δεν απέδωσε τα αναμενόμενα…..


Ποια αναμενόμενα…..; Τα αναμενόμενα για το κυβερνών κόμμα….; Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή για τους πολίτες-ψηφοφόρους…..;


Ρητορικό το ερώτημα, καθότι απάντηση το ξέρω δε θα λάβω…..


Πάντως ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε και τους λόγους της απόφασης αυτής….


“Είναι προτιμότερο και για λόγους ποιότητας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν από την μέρα των εκλογών”……


 Εμ, τώρα οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής είναι κακές….


Και ως συνήθως όταν κάτι δε μας συμφέρει ή όταν δε μας πάει καλά το αλλάζουμε…..


Η γνωστή τακτική των Ελλήνων…..και δη όταν κάτι αποφασίζεται με προχειρότητα και με γνώμονα το κομματικό και όχι το πολιτικό συμφέρον όλων……


Γιατί αν εξέταζαν τη λειτουργία των δημοσκοπήσεων από κοινού όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής, είμαι βέβαιη ότι ποτέ δε θα άλλαζαν το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή αυτό που θέλει τώρα να επαναφέρει ο Παυλόπουλος και η κυβέρνηση …..


Περιττό βέβαια να ζητήσω απάντηση στην απορία μου, για το αν θα έφερνε αυτήν την τροπολογία στη Βουλή στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου ήταν εντελώς διαφορετικό και φυσικά νικηφόρο για τη Ν.Δ. …..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button