Από τι είναι παρασκευασμένο το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Αυτή είναι μια ερώτηση με την οποία πολλοί άνθρωποι φαίνεται να μπερδεύονται. Από τους «ατμιστές» με καλή πρόθεση που λένε πως «είναι απλά υδρατμοί» (ενώ δεν είναι) μέχρι τους φανατικούς του καπνίσματος που φωνάζουν πως «δεν ξέρουμε τι περιέχει» (ενώ ξέρουμε), υπάρχει παντού παραπληροφόρηση και περίεργες απόψεις για το τι είναι το ηλεκτρονικό υγρό.

Αυτή είναι μια ερώτηση με την οποία πολλοί άνθρωποι φαίνεται να μπερδεύονται. Από τους «ατμιστές» με καλή πρόθεση που λένε πως «είναι απλά υδρατμοί» (ενώ δεν είναι) μέχρι τους φανατικούς του καπνίσματος που φωνάζουν πως «δεν ξέρουμε τι περιέχει» (ενώ ξέρουμε), υπάρχει παντού παραπληροφόρηση και περίεργες απόψεις για το τι είναι το ηλεκτρονικό υγρό.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει κανένα πραγματικό μυστήριο σχετικά με το πώς παρασκευάζεται το ηλεκτρονικό υγρό ή τι περιέχει. Στην πραγματικότητα τα συστατικά συνήθως αναγράφονται όλα στην ετικέτα. Αυτός είναι ο νόμος στην ΕΕ και σύντομα θα είναι και στις ΗΠΑ, αλλά οι αξιόπιστοι παρασκευαστές υγρών ούτως ή άλλως το κάνουν εδώ και χρόνια.

Έτσι είναι εύκολο να μάθετε τι βρίσκεται μέσα στο ηλεκτρονικό υγρό σας, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό. Τα περισσότερα από αυτά είναι χημικά ονόματα, τα οποία μπορεί να ακούγονται τρομακτικά – και επίσης δεν λένε πολλά για το τι πραγματικά είναι. Αυτό καθιστά εύκολο για τους ανθρώπους να δημιουργούν ιστορίες τρόμου, όπως ότι «το ηλεκτρονικό υγρό περιέχει αντιψυκτικό» (ενώ δεν περιέχει!).

Τα περισσότερα υγρά από τα οποία αναπληρώνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τέσσερα κύρια συστατικά. Υπάρχει κάποια διακύμανση στη σύσταση, αλλά όχι μεγάλη. Εάν γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία, θα μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα τυχόν διαφορές. Εν τω μεταξύ, δείτε τι μπορείτε να περιμένετε όταν ρίχνετε υγρό στον ψεκαστήρα σας. 


Φυτική γλυκερίνη

Το υγρό που έχει σχεδιαστεί για τους σύγχρονους ψεκαστήρες είναι κυρίως φυτική γλυκερίνη, ή VG – μπορεί να φτάσει μέχρι και 80% σε όγκο. Αν θέλετε να μάθετε πώς γίνεται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν περάσει από την παραγωγή ενός μικρού, λεπτού ατμού στην εξαγωγή ολόκληρων… λευκών φτερών, αυτός είναι ο λόγος.

Η γλυκερίνη είναι μια φυσική ουσία που μπορεί να μεταποιηθεί από τα περισσότερα είδη λίπους. Η γλυκερίνη που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό υγρό προέρχεται από φυτικά έλαια, γι’ αυτό ονομάζεται VG (Vegetable Glycerine), αλλά αυτό δεν κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, αν και προέρχεται από έλαια, δεν είναι έλαιο. Στην πραγματικότητα είναι αλκοόλ, κάτι που καθιστά ασφαλή την εισπνοή της.

Η VG είναι ένα μη τοξικό, άχρωμο υγρό, χωρίς μυρωδιά, αλλά με γλυκιά γεύση. Είναι πολύ παχιά και ιξώδης, κάτι που σημαίνει ότι τα υγρά υψηλής περιεκτικότητας σε αυτήν δεν λειτουργούν καλά σε παλαιότερους ψεκαστήρες και μικρούς καθαριστές – είναι πάρα πολύ παχύρρευστα για να «καούν» καλά. Μερικά υγρά χρησιμοποιούν υδατική γλυκερίνη για να λύσουν αυτό το θέμα, βασικά μόνο VG με λίγο νερό.

Πολλά κοινά προϊόντα περιέχουν VG. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντικό και επίσης προστίθεται σε μερικά τρόφιμα για να τα διατηρεί υγρά. Πολλά φάρμακα την περιέχουν επίσης. Οι επιστήμονες την έχουν μελετήσει για χρόνια και ποτέ δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
Υγρά που περιέχουν πολλή VG παράγουν πολύ πυκνούς ατμούς, αλλά δεν έχουν μεγάλη επίδραση στον λαιμό.

Προπυλενογλυκόλη

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό που δεν είναι VG στο υγρό σας είναι πιθανώς προπυλενογλυκόλη (PG). Ορισμένα υγρά περιέχουν περισσότερη PG παρά VG. Αυτά λειτουργούν καλύτερα στους καθαριστές και τους παλαιότερους ψεκαστήρες, επειδή είναι λιγότερο ιξώδη.

Η PG είναι ένα είδος αλκοόλ, όπως η VG, και είναι επίσης σχεδόν άοσμη. Έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση, αν και δεν είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό. Προστίθεται όμως στα τρόφιμα, στα φάρμακα και σε άλλα προϊόντα για να τα κρατήσει υγρά.

Μια άλλη χρήση για την PG είναι σε αντιψυκτικά, και σε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα ηλεκτρονικά υγρά περιέχουν αντιψυκτικό. Στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς ανέντιμο. Το PG είναι μόνο ένα συστατικό του αντιψυκτικού, και στην πραγματικότητα είναι εκεί ακριβώς επειδή είναι μη τοξικό: Το αντιψυκτικό με βάση την PG είναι λιγότερο επιβλαβές για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό είναι επίσης ένα συστατικό του αντιψυκτικού: Μόνο και μόνο επειδή μια ουσία χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν που έχει φήμη ότι είναι δηλητηριώδες δεν λέει τίποτα για το πόσο επιβλαβής είναι αυτή η ουσία.

Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν μερικά δευτερεύοντα ζητήματα υγείας που συνδέονται με την PG. Έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του 1940 και θεωρείται γενικά ασφαλής: Η κατάποση ή η εισπνοή της δεν θα σας προκαλέσει κάποια ζημιά. Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων είναι ευαίσθητοι σε αυτήν, όμως, εάν το υγρό με υψηλό περιεχόμενο PG σάς κάνει να αισθανθείτε αδιαθεσία, χρησιμοποιήστε ένα με περισσότερη VG.

Η PG παράγει λιγότερο ορατούς ατμούς σε σχέση με τη VG, επομένως δεν είναι δημοφιλές σε όσους θέλουν να φτιάχνουν «σύννεφα», αλλά το προτιμούν εκείνοι που θέλουν να «ατμίζουν» διακριτικά. Αποδίδει επίσης καλύτερα τις γεύσεις και γίνεται περισσότερο αντιληπτή στον λαιμό. 


Αρώματα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο «άτμισμα» είναι η μεγάλη ποικιλία σε υγρά αναπλήρωσης με ευχάριστη γεύση, και όλα αυτά οφείλονται στα αρώματα. Το υγρό δεν έχει πολλή γεύση από μόνο του, γι’ αυτό είναι αρωματισμένο με πρόσθετες γεύσεις τροφίμων.

Εάν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την υγεία, αυτές σχετίζονται ως επί το πλείστον με τα αρώματα. Υπάρχουν μερικά συστατικά που είναι ασφαλή για φαγητό, αλλά όχι για εισπνοή – το διακετύλιο, για παράδειγμα. Ωστόσο η βιομηχανία έχει κάνει καλή δουλειά στην εξάλειψη των προσθέτων για τα οποία υπάρχουν ανησυχίες. Μη χρησιμοποιείτε πάντως αρώματα τροφίμων από το σούπερ μάρκετ: Μερικά από αυτά περιέχουν έλαια, τα οποία είναι επιβλαβή αν εισπνευστούν. Προτιμήστε τις γεύσεις από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, επειδή αυτές έχουν επιλεγεί για μέγιστη ασφάλεια κατά την εισπνοή. 


Νικοτίνη

Τέλος, τα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν νικοτίνη. Αυτό είναι που κάνει το «άτμισμα» αποτελεσματικό υποκατάστατο του καπνίσματος. Μπορείτε να ικανοποιήσετε το πάθος σας για νικοτίνη χωρίς να χρειαστεί να κάψετε φύλλα καπνού. Η νικοτίνη «χτυπάει» επίσης δυνατά στον λαιμό, οπότε αν αυτό είναι σημαντικό για σας, δοκιμάστε υγρά με υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης.

Παρόλο που έχει πολύ κακή φήμη, η νικοτίνη είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ασφαλές φάρμακο: Είναι ο καπνός από τα τσιγάρα που προκαλεί βλάβη και όχι η νικοτίνη. Είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά καμία πιθανότητα να δηλητηριαστείτε από το «άτμισμα». Πολύ πριν φτάσετε σε ένα επικίνδυνο επίπεδο, θα σας κάνει να αισθανθείτε ελαφρώς ναυτία και ύστερα θα σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οι «ατμιστές» (και οι καπνιστές) είναι πολύ καλοί στο να πάρουν όση ακριβώς νικοτίνη χρειάζονται και όχι περισσότερη.

Συνήθως είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ηλεκτρονικά υγρά που περιέχουν οτιδήποτε εκτός αυτών των τεσσάρων συστατικών. Βιταμίνες, χρωστικές και συμπληρώματα όπως η καφεΐνη δεν κάνουν τίποτα για την ποιότητα του «ατμίσματός» σας, και σε αντίθεση με τα αρώματα δεν έχουν επιλεγεί με γνώμονα την ασφάλεια κατά την εισπνοή. Αλλά αν μείνετε πιστοί στα συστατικά που αναφέρονται εδώ μπορείτε να προσβλέπετε σε μια χαμηλού κινδύνου και ευχάριστη «ατμιστική» εμπειρία.   

 

Πηγή πληροφοριών: http://www.deaflavor.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button