Τοπικά νέα

Το ΚΚΕ για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ουσιαστικά με «δανεικούς» γιατρούς, σε ένα φόντο διαρκών συζητήσεων για το «νέο υγειονομικό χάρτη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα σημάνει συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι της Ξάνθης να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για επίλυση των προβλημάτων στη δημόσια υγεία στην Ξάνθη, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία από τον πρόσφατα κατατεθειμένο προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτικά: για τη διαχρονική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αναφέρεται ότι «οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπόκεινται σε περιορισμούς και κανόνες, προκειμένου να ελέγχεται η προκαλούμενη δαπάνη». Το 2023 στο υπουργείο Υγείας έγιναν 743 διορισμοί. Σημειώνεται ότι το 2022, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν από το υπουργείο Υγείας σχεδόν 3.500 εργαζόμενοι, ενώ από το 2022 μέχρι το 2024 οι συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να φτάσουν σε 8.462. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2024 αναφέρει προσλήψεις 6.500 εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας, δηλαδή δεν προβλέπεται ούτε καν η αναπλήρωση των αποχωρήσεων, παρότι τα οργανικά κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τουλάχιστον 40.000.

Άρα, η λύση που ετοιμάζουν είναι οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων και όχι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μήπως σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονταν και η πρόσφατη παρουσία της διοικήτριας του ΓΝΞ στο 212 ΚΙΧΝΕ;

Η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, σε συνδυασμό με την αύξηση της νοσηρότητας, η μετατροπή του συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύστημα μιας νόσου, αλλά και η επιδείνωση συνολικά των όρων ζωής και των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έχει οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε οριακή κατάσταση.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής.

Το επικείμενο 2μερο απεργιακών δράσεων νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών στις 29 -30 Νοέμβρη μπορεί και στην Ξάνθη να αποτελέσει ένα σημαντικό αγωνιστικό σταθμό του ξανθιώτικου λαού στη διεκδίκησή του

Να λειτουργήσει με ασφάλεια, με όλο το απαραίτητο προσωπικό, η Παθολογική Κλινική

Να ανοίξει η κλειστή  εδώ και 3 χρόνια ΜΕΘ

Να λειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία

Να λειτουργήσουν με πληρότητα όλες οι κλινικές που υπολειτουργούν ή είναι κλειστές (ουρολογική, ΩΡΛ)

 

Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button