Το μείζον, σήμερα, για τη Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς Ξάνθης, με την παρουσία του Θ. Μαργαρίτη μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και της Διοίκησης της ΣΕΚΑΠ.

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς Ξάνθης, με την παρουσία του Θ. Μαργαρίτη μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και της Διοίκησης της ΣΕΚΑΠ.

 Θεωρούμε ότι για κανέναν δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.

 Η όποια θετική συνεισφορά των κρατικοσυνεταιριστικών εργοστασίων στην περιοχή μας – και ήταν σημαντική τις προηγούμενες 10ετίες – ελαχιστοποιήθηκε από το ρόλο που επεφύλαξαν γι’ αυτά διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά και ποικιλώνυμοι τοπικοί παράγοντες με συνευθύνη, δυστυχώς, του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα μετέτρεψαν σε θερμοκήπια πελατειακών σχέσεων, παραγοντισμού, ικανοποίησης προσωπικών στρατηγικών και στρέβλωσης κάθε  κανόνα  χρηστής διοίκησης. Έτσι στις δυσκολίες του ανταγωνισμού προστέθηκε και η εσωτερική υπονόμευση.

 Θα ήταν βέβαια δίκαιο, αν κάποιοι πλήρωναν για τις ευθύνες τους.

  Θα ήταν ακόμα πιο δίκαιο οι πολίτες αυτού του τόπου να κατανείμουν και να αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες σ΄ αυτούς που αναντίρρητα τις δημιούργησαν. Δεν θα λυνόταν όμως το πρόβλημα. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα οι απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες.

  Θα υποστηρίζαμε μία λύση συνέχισης της λειτουργίας σε ουσιαστικά συνεταιριστική βάση από τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους. Είναι όμως ρεαλιστική; Αν όχι, το σημερινό ψευδεπίγραφο καθεστώς απλά δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ λίγος για να σπαταληθεί από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Αυτό νομίζουμε ότι το αντιλαμβάνονται  και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

 Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει κινήσεις που περιπλέκουν την εξεύρεση λύσης, όπως η αύξηση του πάγιου φόρου (αντί του αναλογικού), που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικά τα φθηνά τσιγάρα και να στηρίξει αποφασιστικά την προσπάθεια να σταθεί όρθια η επιχείρηση, ώστε σε σύντομο διάστημα να βρεθεί βιώσιμη λύση.

 Οι μέτοχοι και η Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ οφείλουν να εξαντλήσουν την όποια ευθύνη τους για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της λύσης για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και στο βαθμό που δεν μπορεί να βρεθεί λύση χρηματοδότησης εξ ιδίων, ας σταματήσει η δαιμονοποίηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Εδώ που οδήγησαν τα πράγματα με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους, η διάσωση των θέσεων εργασίας είναι αυτό που πρώτα απ΄ όλα μας ενδιαφέρει.

 Το μείζον, σήμερα, για τη Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το ιδιοκτησιακό είναι δευτερεύον.

 Ξάνθη, 31/5/2011

Σχετικά Άρθρα

Back to top button