Ελλάδα

Μεγάλη διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση «βλέπουν» οι πολίτες

Εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα έβγαλε η έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ). Η έρευνα από τον επίκουρο καθηγητή Γ. Σιάκα και τον επικοινωνιολόγο Γ. Φλέσσα στο 14ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης που έγινε στην Αίγινα.

Θέμα της έρευνας ήταν το προφίλ των δημάρχων όπως το θέλουν οι δημότες, η αξιοπιστία του θεσμού και το αίτημα ενδεχόμενης αναποτελεσματικότητας των δημοτικών αρχών κ.ά.

«Αναμφισβήτητα εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, η έρευνα δίνει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να εστιάσουν αιρετοί και υποψήφιοι» σημειώνει η ΕΝΔΑ. Επίσης υπήρξαν ερωτήσεις για το φαινόμενο της μειωμένης εκπροσώπησης των γυναικών στο αξίωμα του δημάρχου, οι προτεραιότητες που θα πρέπει να δίνει ο δήμαρχος στον δήμο του, καθώς και οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να περάσουν στον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Στην έρευνα φαίνεται ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημάρχους από την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες, την Εκκλησία και τις ανεξάρτητες αρχές. Επίσης, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χαίρουν ο στρατός, η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

«Ενώ όμως στο θέμα της εμπιστοσύνης οι δήμαρχοι παίρνουν καλό βαθμό από τους πολίτες, στο θέμα της διαφθοράς ευρεία είναι η γνώμη των πολιτών ότι υπάρχει διαφθορα στην Αυτοδιοίκση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό» αναφέρει η Ένωση.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας δήμαρχος για να πετύχει την πρώτη θέση παίρνει καθαρά η απάντηση «να είναι έντιμος», ακολουθούν «να δίνει λύσεις» και «να έχει καλούς συνεργάτες», ενώ χαμηλότερα βρίσκονταν οι απόψεις «ανεξάρτητος», «να έχει πρόγραμμα», «να είναι προσωπικά πετυχημένος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση με ποια κριτήρια επιλέξατε δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές. Με μεγάλο ποσοστό οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμά του, ακολούθησαν η προσωπικότητά του και ο συνδυασμός του, ενώ χαμηλότερα ήταν η καλή φήμη, να είναι ανεξάρτητος, η κομματική προέλευση και η ρητορική του.

Στην επίσης ενδιαφέρουσα ερώτηση τι θα σας εμπόδιζε προσωπικά να συμμετέχετε στα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απάντηση ήταν «η έλλειψη κινήτρων, «οι οικονομικοί και επαγγελματικοί λόγοι» στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ ακολούθησαν «η λασπολογία που επικρατεί στον χώρο», «το χαμηλό επίπεδο των αιρετών», «δεν είναι για μένα» ή «δεν με ενδιαφέρουν τα κοινά», «η διαδικασία διεκδίκησης ψήφου» κ.λπ.

«Εάν αύριο γινόσασταν δήμαρχος ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας» ρωτήθηκαν οι δημότες και οι απαντήσεις -λίγο πολύ αναμενόμενες- ήταν: «η καθαριότητα» σε μεγάλο ποσοστό, «το πράσινο», «οι υποδομές», «οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια» και «οι κοινωνικές υπηρεσίες». Ακολούθησαν «η μείωση της σπατάλης», «τα πάρκα και οι πλατείες», «το κυκλοφοριακό και το parking», η «ψηφιοποίηση των υπηρεσιών».

Στην ερώτηση τι ευθύνεται για την αναποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών, «η έλλειψη πόρων», «η γραφειοκρατία» και «το επίπεδο των αιρετών», έρχονται στις πρώτες θέσεις των απαντήσεων, ενώ ακολουθούν «το επίπεδο των δημοτικών υπαλλήλων», «η παρεμβατικότητα του κράτους», «η επικάλυψη αρμοδιοτήτων» και «η έλλειψη προσωπικού».

Η πλήρης έρευνα

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλυθούν από το Δ.Σ. της Ένωσης ώστε να γίνουν σχετικές εισηγήσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button