Στροφή στο Κινηματικό και Προεδρικό ΠΑΣΟΚ….

Μπορεί ο λόγος της επίσκεψης του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Μαρίας Ζερβάκη και των τοπικών βουλευτών, κ.κ. Σγουρίδη και Τσετίν, το περασμένο Σάββατο στην Ξάνθη να ήταν η λαίλαπα της ακρίβειας, ωστόσο οι τοποθετήσεις τους -κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου- για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων του νομού.

    Μπορεί ο λόγος της επίσκεψης  του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Μαρίας Ζερβάκη και των τοπικών βουλευτών, κ.κ. Σγουρίδη και Τσετίν, το περασμένο Σάββατο στην Ξάνθη να ήταν η λαίλαπα της ακρίβειας, ωστόσο οι τοποθετήσεις τους -κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου- για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων του νομού.


   Καθαρά πολιτικό ζήτημα και θέμα διαμόρφωσης νέων σχέσεων στο ΠΑΣΟΚ είναι η κίνηση διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ξάνθη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για την ακρίβεια. Μάλιστα για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ήταν αναμενόμενη η ρήξη σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή  ανάμεσα στον Κώστα. Σημίτη και τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στη δυαρχία, στον παλιό και το νέο αρχηγό, στις δύο πολιτικές γραμμές.


    “Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα. Είναι θέμα νέων σχέσεων ανάμεσα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και στον πρώην αρχηγό σχετικά με μείζονα πολιτικά θέματα και πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι πολιτικές”, σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε “Είμαστε συντεταγμένο κόμμα. Το δίκαιο το έχει ο Παπανδρέου σε αυτή την υπόθεση”. Βέβαια ο κ. Τζουμάκας έσπευσε να διευκρινίσει πως ο κ. Σημίτης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του, με την οποία άλλοτε μπορεί να συμφωνούν και άλλοτε όχι. Σημειώνοντας παράλληλα πως “ο Κώστας Σημίτης είναι ένας ηγέτης της παρατάξεώς μας που προσέφερε πάρα πολλά στη χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά υπάρχει και ένα ναι αλλά”.


   Οι αποφάσεις, δηλαδή  και οι θέσεις του Συνεδρίου και των υπολοίπων οργάνων του κόμματος οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.  



  Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τα άλλα μέλη του κλιμακίου,-απουσίαζε ο έτερος βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Μάνταντζη Τσετίν- σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.


   Στο μεταξύ  στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ακρίβεια και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και της συμπίεσης συνολικά του βιοτικού επιπέδου των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που πραγματοποίησε στη Θράκη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασασε το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις δικές του προτάσεις


   Κλιμάκιο του κόμματος αποτελούμενο από τον Στέφανο Τζουμάκα, τη Μαρία Ζερβάκη και τους τοπικούς Βουλευτές, Παναγιώτη Σγουρίδη και Μάντατζη Τσετίν επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου την αγορά της Ξάνθης, όπου και διένειμαν στους καταναλωτές ενημερωτικά φυλλάδια και συνομίλησαν μαζί τους για τα οξυμμένα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως αυτά προκύπτουν από το ράλι των τιμών, αλλά και από την απουσία ουσιαστικών και αποτελεσματικών πολιτικών παρεμβάσεων από πλευρά κυβέρνησης.


   Με σύνθημα του φυλλαδίου “Τις πατάτες κάποτε τις αγοράζαμε με το τσουβάλι.   Τώρα ….με οικονομία.” τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν γνωστά στους πολίτες της Ξάνθης κάποια στοιχεία αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων και άλλα στατιστικά δεδομένα για τη ακρίβεια  και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.


   Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Τζουμάκας κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ  προϊόντων με στόχο τη μείωση των τιμών τους. Οι υψηλές τιμές, όπως σημείωσε οφείλονται στην μεγάλη κερδοσκοπία που φτάνει το 43% και στο πετρέλαιο. Επίσης η παραοικονομία που ανέρχεται στο 40% και η μεγάλη φοροδιαφυγή, επιδεινώνουν την οικονομική θέση των νοικοκυριών των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.


    Αναφερόμενος στα οξυμένα προβλήματα, τα οποία τα επικέντρωσε σε τρεις τομείς, την κρίση παραγωγής, την κρίση ακρίβειας και την εισοδηματική κρίση, υπογράμμισε την πλήρη ασυδοσία στην αγορά των καυσίμων και την  απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια συμφέροντα τάσσεται και πώς να οργανώσει την πολιτική της.


   “Χρειάζεται να υπάρχουν κανόνες. ….Η κατοικία από κοινωνικό αγαθό έγινε τραπεζικό αγαθό….Δεν υπάρχει ακρίβεια για αυτούς που είναι μέσα στην παραοικονομία…..Δε θα έπρεπε να επιτραπούν οι συγχωνεύσεις εταιρειών που οδηγούν στη δημιουργία των    Καρτέλ….πού είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού….Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα….Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στα τελευταία χρόνια  έκλεισαν 3000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 70.000 θέσεις εργασίας”, ήταν κάποιες από τις επισημάνσεις του.


   Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πρότεινε μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμολογίων που ελέγχει το κράτος, δηλαδή των ΔΕΚΟ, τη λειτουργία σε νέες βάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την αλλαγή φορολογικής επιτροπής και την εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν.   


   Στο μεταξύ ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαρία Ζερβάκη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι από συγκυρία βρίσκεται στην εξουσία. “Θεωρώ εντελώς συγκυριακό το γεγονός ότι έχουμε διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ., διότι θεωρώ υφαρπαγή τις τελευταίες εκλογές. Δε θυμάμαι ποτέ στην Ελλάδα  να είχαμε εκλογική περίοδο, καθαρό χρόνο  δυο ή και τριών εβδομάδων  Αύγουστο μήνα με τον κόσμο να λείπει, να είναι καμένος και να είναι “νεκρός”. Λυπάμαι πάρα πολύ αυτές δεν ήταν εκλογές, ήταν πραξικόπημα που έγινε. Για αυτό εγώ θεωρώ τελείως συγκυριακό το ότι αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο” τόνισε χαρακτηριστικά.


   Ομόφωνα το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αισιόδοξο για την πορεία του κόμματός τους, επισημαίνοντας πως κερδίζουν το χαμένο έδαφος, και δε συμφωνούν ότι είναι διχασμένη η βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ότι ζαφορά το σκάνδαλο της SIEMENS, επανέλαβαν και πάλι την πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως και την παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθεί η εμπλοκή τους.


   Σε ότι αφορά το θέμα των δημοσκοπήσεων ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε “οργανώνουμε μια πολιτική πολύ συγκροτημένη αυτή την περίοδο. Δεν υπάρχουν πολλές φωνές στο ΠΑΣΟΚ, όπως θέλουν να βλέπουν κάποιοι. Και αυτό θα φανεί.      Μπαίνουμε λοιπόν σε μια περίοδο της οργανωμένης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και θα κριθεί στην εκλογική αναμέτρηση. Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις, τις εξετάζουμε, αλλά θέλουμε  και να κριθούμε. Όσο για το θέμα της  SIEMENS, όλα αυτά μας στεναχωρούν, αλλά βλέπουμε ότι είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει 10.00 στελέχη, 3000 μέλη και 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους”.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button