Πράξη δειλίας και φόβου το δημοψήφισμα του Αλ. Τσίπρα

Τους τελευταίους πέντε μήνες η χώρα παίζει με λέξεις και νοήματα.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η χώρα παίζει με λέξεις και νοήματα. Αφού καταναλώσαμε πολλές εβδομάδες για να μετονομάσουμε ή να δώσουμε νέο νόημα σε λέξεις όπως “τρόικα” και “μνημόνιο”, φτάσαμε σε ένα δημοψήφισμα που δεν είναι δημοψήφισμα, με ένα θέμα που δεν έχει θέμα, με ένα ερώτημα που δεν έχει αντικείμενο και δύο απαντήσεις -Ναι ή Όχι- που δεν απαντούν σε αυτό που ερωτώνται οι πολίτες.

Γιατί οι Έλληνες καλούνται την Κυριακή να δώσουν αυτό το Ναι ή το Όχι σε ένα πλαστό ερώτημα που κανείς, μα κανείς, σε ολόκληρο τον κόσμο δεν το αντιλαμβάνεται όπως το αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση. Για όλη την Ευρώπη -στην πραγματικότητα για ολόκληρο τον πλανήτη Γη- οι Έλληνες ερωτώνται αύριο αν θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα ή αν επιθυμούν να πάρουν έναν άλλο δρόμο, μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά προς το άγνωστο. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ή τι πιστεύει ο κάθε ένας ψηφοφόρος ξεχωριστά ότι ψηφίζει. Σημασία έχει ότι ο κόσμος ολόκληρος και κυρίως οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η απάντηση των Ελλήνων θα είναι Ναι ή Όχι στο ευρώ και κυρίως Ναι ή Όχι στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό εμείς λέμε στους πολίτες ξεκάθαρα: Το Όχι ως απάντηση στο παραπλανητικό ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση είναι όχι στο ευρώ, όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, όχι στην κανονικότητα της χώρας ως μέλος της μεγαλύτερης οικογένειας δημοκρατικών εθνών στον κόσμο.

Το δικό μας Ναι, δεν είναι επιδοκιμασία στη λιτότητα και στα σκληρά μέτρα, αλλά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρώ και στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι ναι στην ελπίδα και στην πίστη ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να ξεφύγουμε από την τραγική κατάσταση που μας έφερε η πεντάμηνη διακυβέρνηση μιας ανεύθυνης ομάδας ερασιτεχνών.

Αυτές τις μέρες ζούμε μια πρωτοφανή και τραγική κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Με τράπεζες κλειστές, χωρίς να ξέρουμε καν πότε θα ξανανοίξουν, με ηλικιωμένους συνταξιούχους να ταλαιπωρούνται στις ουρές για μερικά ευρώ σε δόσεις κάθε εβδομάδα, με οικογένειες να ζουν με τον τρόμο ότι αύριο δεν θα έχουν ρευστό για να ζήσουν, με εργαζόμενους να μην ξέρουν αν θα πληρωθούν, για ανέργους που δεν ξέρουν αν θα πάρουν επίδομα ανεργίας, με τα ράφια άδεια, τις επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν και να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με καταθέτες να αγωνιούν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Και όλα αυτά δεν είναι παρά μία πρόγευση της απόλυτης καταστροφής που θα έρθει αν επικρατήσει το Όχι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, συνεπικουρούμενη από τους ναζί της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε να μεταθέσει την ευθύνη για τη λήψη μιας απόφασης για συμφωνία ή για τη ρήξη στον ίδιο τον λαό. Πρόκειται για μια πράξη δειλίας και φόβου. Ο κ. Τσίπρας φοβάται ότι αν υπογράψει την κακή συμφωνία στην οποία κατέληξε η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευσή του, θα διχάσει το κόμμα του. Και για να το αποφύγει αυτό προτιμά να διχάσει τον λαό. Πρόκειται για μια ανήθικη επιλογή και μια παγίδα στην οποία δεν θα πρέπει να πέσουμε μέσα.

Οι πολίτες δεν πρέπει να ξεγελαστούν πάλι. Δεν πρέπει να πέσουν θύματα αυτού του ανήθικου παιχνιδιού των λέξεων που χάνουν το νόημα και τη λογική τους. Η απάντηση που πρέπει να δώσουν πρέπει να είναι εκκωφαντική: Ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ, ναι στο μέλλον.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button