ΝΑΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΜΘ

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την πρόταση της κυρίας Μπιρμπίλη σχετικά με την αύξηση των ορίων δόμησης από τα 4 στρέμματα στα 10 σε περιοχές χαρακτηρισμένες Νατούρα και Ραμσάρ (βιοποικιλότητα) και με δεδομένου ότι ο Νομός μας καλύπτεται στο σύνολό του κατά 21% από τις παραπάνω συνθήκες για την προστασία της βιοποικιλότητας, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους μικροϊδιοκτήτες εκτάσεων με την αιτιολογία ότι θα χαθούν χρήματα.

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την πρόταση της κυρίας Μπιρμπίλη σχετικά με την αύξηση των ορίων δόμησης από τα 4 στρέμματα στα 10 σε περιοχές χαρακτηρισμένες Νατούρα και Ραμσάρ (βιοποικιλότητα) και με δεδομένου ότι ο Νομός μας καλύπτεται στο σύνολό του κατά 21% από τις παραπάνω συνθήκες για την προστασία της βιοποικιλότητας, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους μικροϊδιοκτήτες εκτάσεων με την αιτιολογία ότι θα χαθούν χρήματα.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης με δηλώσεις του κάλυψε πλήρως την κ. Μπιρμπίλη η οποία με  το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έστρεψε μεγάλο αριθμό βουλευτών του κόμματός της κυρίως της περιφέρειας εναντίον της.


“Θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν πλαίσια που δημιουργούν πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τον τόπο. Βέβαια το πώς το εφαρμόζεις εξειδικεύεται στην πολιτική. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί μπορεί μία τέτοια πρόταση να μετατραπεί σε ένα δρόμο μη επάρκειας και ανάπτυξης. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε αυτή την Κυβέρνηση δεν υπάρχει αυτή η λογική. Από εκεί και μετά οι επιμέρους κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν όλα αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης θα είναι τέτοιες λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης του τόπου και προστασίας του περιβάλλοντος”.



Να ζήσουν


 οι κορμοράνοι


να πεθάνουν οι άνθρωποι”


Στη συνέχεια τόνισε ότι έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα με το υπάρχον “κατά παρέκκλιση” δεν δημιουργήθηκε καμία ανάπτυξη στον τόπο. “Άρα κανόνες που σέβονται το περιβάλλον αλλά λαμβάνοντας υπ όψη την οικονομική δραστηριότητα και τις ανάγκες των κατοίκων για να μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται οικονομικά και αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διάλογο, διαβούλευση και εκεί θα καταλήξει”.


Σχολιάζοντας το “να ζήσουν οι κορμοράνοι να πεθάνουν οι άνθρωποι” είπε:


 “Σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Δεν είναι όπως κάποιοι προσπαθούν να περάσουν αυτή τη στιγμή τις φωνές μέσα στην Κυβέρνηση που εκφράζουν μία αντίληψη μη κυβερνητικών οργανώσεων σε σχέση με το περιβάλλον. Δεν είναι ακριβές αυτό. Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός για τον προγραμματισμό και εκείνη την πρόνοια του περιβάλλοντος, εκεί υπάρχουν κλιμακούμενες απόψεις. Θεωρούν ότι αυτό πρέπει να γίνει με ισχυρές παρεμβάσεις άλλοι πιο ήπια. Το τι θα επικρατήσει είναι προϊόν αυτού του διαλόγου. Η ανάπτυξη του Περιβάλλοντος με ισορροπία και ιδίως στις δικές μας περιοχές έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν είμαστε εμείς εδώ στην ΑΜΘ που καταστρέψαμε το περιβάλλον όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδος”


 



ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΞΑΝΘΗΣ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ


 ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Εδώ και δέκα χρόνια το αρδευτικό της Ξάνθης υποστηρίχθηκε και από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις καταλήγει το θέμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα. Ο κ. Ξυνίδης, υποστήριξε πώς ένα έργο δεν έχει να κάνει απλά με την προσφυγή κάποιων, αλλά με το πόσο αυτό το έργο το οποίο προτείνεται μπορεί να σταθεί στα δικαστήρια.


Στα πλαίσια της ευνομούμενης πολιτείας, ανέφερε στην συνέχεια, υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια. Η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείς και η υπόθεση έχει μία δικαστική χροιά και είναι σε εξέλιξη.


Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι ακούστηκαν κριτικές όπου λένε πώς δόθηκαν πατήματα, έτσι όπως “στήθηκε” το έργο προκειμένου να εκφράζονται επιχειρήματα ότι δημιουργούνται προβλήματα και επιπτώσεις στο περιβάλλον. “Ακούστηκε από ανθρώπους τεχνοκρατικά που είδαν το έργο όπως παρουσιάστηκε”.


Τόνισε  ότι η Κυβέρνηση σαφώς και έχει την υποχρέωση να συνεχίσει αυτό το έργο και αυτό θα γίνει όταν υπάρξει τέλος στη δικαστική εμπλοκή που έχει.


Στην παρέμβασή του ο Φ. Καραλίδης είπε ότι πέραν όλων αυτών που αναφέρθηκαν, η Κυβέρνηση έχει ένα χρονοδιάγραμμα απορρόφησης των κονδυλίων, είναι το μεγάλο ζητούμενο και ο κίνδυνος που υπάρχει στο έργο, επειδή ο χρονικός ορίζοντας είναι μεγάλος και η απορροφητικότητα του Υπουργείου Γεωργίας πρέπει να ανέβει, υπάρχει ο κίνδυνος της απένταξης και όλα αυτά με την προϋπόθεση του πώς “στήθηκε” το έργο, τονίζοντας ότι ξεκίνησε να γεννηθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα υπήρχε.


“Το ζήτημα είναι ότι εμείς προσπαθούμε από κοινού να κρατήσουμε ζωντανό το έργο. Δεν είναι στο χέρι μας όμως όταν επίκειται αυτή η δικαστική διαμάχη. Αν αυτό το ζήτημα τραβήξει άλλο ένα χρόνο είναι πιθανό να απενταχθεί το έργο”.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button