Συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στον “Αγώνα”

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Λαζόπουλος μίλησε στο συνεργάτη μας κ. Στάθη Φουρλάνο και στην εφημερίδα «Αγώνας» Ξάνθης για την παρουσία κλιμακίου του υπουργείου υγείας με επικεφαλής τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τα εγκαίνια λειτουργίας τεσσάρων υπερσύγχρονων συστημάτων που προμηθεύτηκε το Π.Γ.Ν.Α. μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και γενικότερα για το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.


Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Λαζόπουλος μίλησε στο συνεργάτη μας κ. Στάθη Φουρλάνο και στην εφημερίδα «Αγώνας» Ξάνθης για την παρουσία κλιμακίου του υπουργείου υγείας με επικεφαλής τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τα εγκαίνια λειτουργίας τεσσάρων υπερσύγχρονων συστημάτων που προμηθεύτηκε το Π.Γ.Ν.Α. μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και γενικότερα για το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.


-Κύριε διοικητά ο υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής θα παρευρεθεί σήμερα στο Π.Γ.Ν.Α. και θα εγκαινιάσει τα τέσσερα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα;


Ο υπουργός δείχνοντας την ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του για την ακριτική περιοχή μας, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μας και θα εγκαινιάσει την τοποθέτηση και πλήρη λειτουργία τεσσάρων υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων, για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της ακριτικής Θράκης.

Το μεγαλύτερο έργο στο χώρο υγείας της βόρειας Ελλάδας προϋπολογισμού 2.150.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και χρηματοδοτήθηκε μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

–  Αναλυτικά κ. διοικητά για ποια ιατρικά μηχανήματα αναφέρεστε;


Αναφέρομαι

1. Σ’ ένα σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας 128 τομών. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύγχρονο αξονικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας, ταχύτατης απεικόνισης και σάρωσης του ανθρώπινου σώματος, με δυνατότητα παραγωγής ιατρικών εικόνων εξαιρετικής διαγνωστικής ακρίβειας.

Ο νέος αξονικός τομογράφος πέρα από την ταχύτερη και ανετότερη αξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών της περιφέρειας ΑΜΘ, θα επιτρέψει και τη διενέργεια νέου τύπου πρωτοποριακών εξετάσεων, όπως μεταξύ άλλων, η μη επεμβατική εξέταση καρδιακών αγγείων και άλλων παθήσεων καρδιάς και εγκεφάλου, με μείωση έως και 80% της ακτινοβολίας για τον ασθενή.

2. Ένα σύστημα μαγνητικής τομογραφίας 1,5 tesla με ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο και ηλεκτρονικά κυκλώματα νέας γενιάς για τη λήψη και επεξεργασία ιατρικής εικόνας.

Μέσα σε 10 λεπτά θα μπορεί να πραγματοποιεί όλα τα είδη εξετάσεων ρουτίνας, με απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και ταυτόχρονα διευρύνει το φάσμα του είδους των διαθεσίμων εξετάσεων. Για πρώτη φορά θα γίνεται στο νοσοκομείο μας η εκτέλεση μελετών εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

3. Ένα σύστημα ψηφιακής γ-κάμερας δύο κεφαλών, με πολλαπλάσια ταχύτητα σάρωσης και 50% χαμηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας σε σχέση με τα παλιά ανάλογα συστήματα.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα εκτελεί πλήρως ψηφιακή απόδοση των εξετάσεων για διάγνωση από τον ιατρό και εν συνεχεία ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς.

4. Ένα σύγχρονο έγχρωμο υπερηχοτομογράφο πολλαπλών κεφαλών, ευρείας εφαρμογής, με άμεση αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα σε σας και μέσω της εφημερίδας σας στους αναγνώστες, ότι, οι ιατροί του Π.Γ.Ν.Α. έχουν πλέον στα χέρια τους και στη διάθεση τους αξιόπιστα επιστημονικά και ιατρικά εργαλεία και θα τους βοηθούν στη διάγνωσή τους.

Το νοσοκομείο μας διαθέτει τον απαραίτητο, αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών μας για γιατρούς ακτινολόγους και για την προώθηση της ιατρικής έρευνας, τομέας που θα πρέπει να αναδειχθεί στη χώρα μας.

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων των ΕΣΠΑ συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθόσον έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης, για την προμήθεια ενός αγγειογράφου υβριδικού χειρουργείου, προϋπολογισμού 1.230.000 ευρώ και εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Η προετοιμασία και η ιεράρχηση των αναγκών του νοσοκομείου μας συνεχίζεται για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για το προσεχές μέλλον.

 

– Κύριε διοικητά πόσα άτομα εργάζονται στο νοσοκομείο; Πόσες ανεπτυγμένες κλινικές λειτουργούν; Ποιος ο αριθμός των νοσηλευτών; Ποια η μέση διάρκεια νοσηλεία και ποιο το ποσοστό κάλυψης;


Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου μας ανέρχεται στα 1.400 άτομα.

Υπάρχουν 500 ανεπτυγμένες κλινικές το 2014, νοσηλεύθηκαν 41.609 ασθενείς, με μέση διάρκεια νοσηλείας 3,12 και με ποσοστό κάλυψης 72%.

 

– Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των εξετασθέντων στο νοσοκομείο;


Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάστηκαν 96.642 ασθενείς.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών 54.600 ασθενείς

Στην ολοήμερη λειτουρ΄για 6.288 ασθενείς.

Συνολικά εξετάστηκαν από 1-1-14 έως 31-12-14 157.536 ασθενείς.

 

–   Το δίκτυο φυσικού αερίου περνά από την περιοχή μας. Υπάρχει ανάλογη σύνδεση του Π.Γ.Ν.Α.;

 

Το 2014 το νοσοκομείο μας συνδέθηκε με το δίκτυο φυσικού αερίου και επιτεύχθηκε οικονομία 40% στο κόστος κατανάλωσης.

Το ετήσιο κόστος ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου μας ανήλθε στο ποσό των 3.172.672 ευρώ.

Επιπλέον έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα χρηματοδοτικού μηχανισμού του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νοσοκομείο.

 

–    Υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό;


Εκκρεμούν για διορισμό στο υπουργείο υγείας 17 θέσεις ιατρών του ΕΣΥ με άμεση και αναγκαία την πρόληψη

α) επιμελητή β’ νευροχειρουργικής

β) επιμελητή α’ αναισθησιολογίας και

γ) επιμελητή β’ βιοπαθολογίας, όπως επίσης επιτακτική ανάγκη είναι ο διορισμός νοσηλευτών

α) ΠΕ 8 κενές οργανικές θέσεις

β) ΤΕ 137 κενές οργανικές θέσεις και

γ) ΔΕ 75 κενές οργανικές θέσεις για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό απαιτείται η πρόσληψη 48 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

Όλα αυτά τα αιτήματα θα δοθούν στον κ. υπουργό κατά την εδώ παρουσία του και ευελπιστούμε, ότι, εν μέσω της οικονομικής κατάστασης που περνά η χώρα μας και σε συνδυασμό με τα αιτήματα και των άλλων νοσοκομείων της χώρας ο κ. υπουργός θα αξιολογήσει και θ’ αποφασίσει τα δέοντα.

 

–   Κύριοι διοικητά ποια είναι η φιλοσοφία σας και τι μήνυμα θέλετε να στείλουμε, μέσω της εφημερίδας μας, στους αναγνώστες μας και στους πολίτες της Θράκης γενικότερα;

 

Καθημερινή μας μέριμνα είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και συμβάλει στην πρόοδο του νοσοκομείου.

Θέλω να συγχαρώ όλο το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου μας που είναι οι πρωταγωνιστές της καθημερινής προσπάθειας που γίνεται και οδηγούν με επιτυχία, ώστε το Π.Γ.Ν.Α. να είναι ένα ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι είμαστε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, παρέχουμε άριστες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους της Θράκης και όχι μόνο, και μέλημά μας είναι, πάντα ο άνθρωπος, ο πάσχοντας συνάνθρωπός μας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button