Ας ψάξουμε για ηγέτες και όχι για επώνυμα άτομα να σώσουν παρατάξεις και τη χώρα

Επιμένουν κάποια φερέφωνα να μας πείσουν ότι, το πολιτικό κεφάλαιο για τη ΝΔ και τη χώρα ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα στο Ζάππειο μετά την ήττα της ΝΔ το 2009 ανέλαβε την πολιτικό ευθύνη της ήττας και άνοιξε ο ίδιος τις εργασίες διαδοχής του.

Εκτοτε ούτε μίλησε, ούτε λάλησε, ούτε πήρε θέση για τα πολιτικοεθνικοοικονομικά τεκταινόμενα της χώρας.

Επιμένουν κάποια φερέφωνα να μας πείσουν ότι, το πολιτικό κεφάλαιο για τη ΝΔ και τη χώρα ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα στο Ζάππειο μετά την ήττα της ΝΔ το 2009 ανέλαβε την πολιτικό ευθύνη της ήττας και άνοιξε ο ίδιος τις εργασίες διαδοχής του.

Εκτοτε ούτε μίλησε, ούτε λάλησε, ούτε πήρε θέση για τα πολιτικοεθνικοοικονομικά τεκταινόμενα της χώρας.

Ποτέ οι φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων δεν κερδίζουν τους αγώνες μέσα στα γήπεδα και ποτέ η βαρύτητα των πολιτικών ονομάτων και η καταγωγή (τα τζάκια) αν δεν υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο και η πολιτική προσωπικότητα του ανδρός δεν είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη να είναι ο ηγέτης μιας χώρας.

Το “φαινόμενο” Γιώργος Παπανδρέου τι σχέση μπορεί να έχει με τον ηγέτη έλληνα πολιτικό, τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου;

Ας ψάξουμε για ηγέτες και όχι για επώνυμα άτομα να σώσουν παρατάξεις και τη χώρα.

Δίπλα μας υπάρχουν αξιόλογα άτομα, αξιόλογοι επιστήμονες που και είναι σε θέση και μπορούν να πετύχουν τα μέγιστα για τη χώρα μας και το πολιτικό σύστημα που έχει απαξιωθεί από την ελληνική κοινωνία.

 

Εν μέσω “σκληρών” διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Χωρίς κανένας πολιτικός σχηματισμός να γνωρίζει από επίσημη κυβερνητική πηγή τι έχει υπογραφεί, τι θα συζητηθεί, τι μας περιμένει και χωρίς να έχει έλθει στη βουλή για κύρωση η συμφωνία, ζητείται από την κυβέρνηση η λευκή επιταγή, η στήριξη άνευ όρων σε ότι συμφωνηθεί με τους εταίρους – δανειστές.

Η συζήτηση ήταν μια από τα ίδια τα συμβαίνοντα στο ελληνικό κοινοβούλιο με εγκλίσεις και αντεγκλίσεις των πολιτικών αρχηγών, άνευ ουσίας, χωρίς να δίνουν καμία λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με αποχώρηση και προτροπή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο χρόνος κ. πρωθυπουργέ τελειώνει, η κλεψύδρα αδειάζει και αν δεν παρθούν αποφάσεις άμεσα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο κενό, στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Εκλεγήκατε, είστε κυβέρνηση, έχετε την ευθύνη, προχωρήστε, δώστε λύσεις.

 

Οι αναφορές του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 2ης Μαρτίου 1821, για συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ και με ποσοστό 70 – 30 ή 80 – 20 έχουν δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, εκτός και αν αυτή είναι η κυβερνητική θέση και ο κ. Πάνος Καμμένος λειτουργεί σαν προπομπός, σαν λαγός, όπως συμβαίνει στους αγώνες δρόμου αντοχής στα μίτινγκ, για δημιουργία ρεκόρ.

Αν οι αμερικανικές εταιρείες στήσουν πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου, πετρελαίου, οι γείτονές μας τούρκοι δε θα τολμήσουν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο Αιγαίο.

Είναι μια υπόθεση εργασίας, που ίσως, δώσει λύσεις και διεξόδους στην ελληνοτουρκική αντιπαλότητα – διένεξη και ένταση.

 

Ξανάρχισαν τα όργανα και οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι “κατέλαβαν” αιφνιδιαστικά των πρυτανεία του πανεπιστημίου με τα ίδια, γνωστά αιτήματα, την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και…

Η αστυνομία, ως απλός θεατής, παρακολουθεί από μακριά και περιμένει, όποτε θελήσουν, την ήρεμη αποχώρησή τους.

Πίσω τους θ’ αφήσουν καταστροφές και συντρίμμια και η ελληνική πολιτεία θ’ αναλάβει να πληρώσει το οικονομικό κόστος.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πανούσης σφυρίζουν αδιάφορα και ίσως, οι αντιεξουσιαστές παίζουν το ζουρνά και χορεύει πεντοζάλη η κυβέρνηση.

Πόσο όμως θα κρατήσουν οι χοροί;

 

Από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη μας ενημέρωσαν ότι, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασκευής  γέφυρας στο ύψος των ιαματικών λουτρών Ποταμιάς, εν ευθέτω χρόνο.

Δεν έχουμε πειστεί ότι, στη χώρα μας τρέχουν οι διαδικασίες στον τομέα κατασκευαστικών έργων τόσο γρήγορα, ώστε να μην μας προλαβαίνουν τα γεγονότα, οι εξελίξεις και οι ανάγκες των φορολογούμενων ελλήνων πολιτών.

Θα παρακολουθήσουμε με την ανάλογη προσοχή την πορεία ολοκλήρωσης του έργου και θα σας ενημερώσουμε.

 

Είναι αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με τους εταίρους και δανειστές και ότι “μάχεται” για να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές και ν’ αποτρέψει τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Αν δεν ήταν αποφασισμένοι για σκληρή διαπραγμάτευση θα είχαν ήδη συμφωνήσει, θα είχε κλίσει η συμφωνία και θα ζήσουν οι εταίροι δανειστές και οι έλληνες ολιγάρχες καλύτερα και όλοι εμείς οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι και οι εργάτες, οι άνεργοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι πολύ – πολύ – πολύ χειρότερα.

 

Μου πρότεινε κάποιος φίλος και φανατικός αναγνώστης της στήλης, να κάνουμε και αναφορές για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ολοι μας αναπολούμε το παρελθόν, ζούμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.

Τα συγγενικά πρόσωπα δεν τα επιλέγεις, τους φίλους τους διαλέγεις. Ολοι βιώσαμε ή θα βιώσουμε τη θλίψη και την οδύνη από το χαμό αγαπημένων μας προσφιλών προσώπων. Το ίδιο επώδυνο είναι και ο χαμός ενός αγαπημένου φίλου (του Γιώργου του Αλαμάνου, του Γιώργου του Προκόπη) ενώ  αρκετοί χαιρόμαστε για ότι κατάφεραν στη ζωή τους κάποιοι άλλοι, που όργωσαν όλες τις θάλασες και τους ωκεανούς του κόσμου, όπως ο καπετάν Σωτήρης Καρράς.

Υπάρχει μια συνεχή και αέναη κίνηση όπου η μια στιγμή του μέλλοντος γίνεται παρόν και ταυτόχρονα το παρόν γίνεται παρελθόν. Ο χρόνος και οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη.

Είναι σύνηθες και ανθρώπινο να λυπόμαστε και να συμμετέχουμε ενεργά και πραγματικά στον πόνο του άλλου και ν’ αντιμετωπίζουμε με κροκοδείλια δάκρυα χαράς, την επιτυχία, την ανάδειξη, την προκοπή και την ευτυχία του άλλου.

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε πει: ο Θεός ζήτησε από δύο γειτόνους τι θέλει να τους χαρίσει, ο ένας ζήτησε μια κατσίκα για να ταϊζει τα παιδιά του με το γάλα της, ο δε άλλος ζήτησε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Αν αυτό είναι ο κανόνας ή η εξαίρεση, χρήζει μεγάλης και σε βάθος χρόνου νευροψυχιατρικής έρευνας εκατομμυρίων ατόμων, με τον κίνδυνο πάντα να μη βγουν πραγματικά μετρήσιμα συμπεράσματα.

 

Είναι γεγονός ότι, η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας και με τις παρεμβάσεις της δημιουργεί χαώδεις καταστάσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγαίνουν εκτός ορίων χρησιμοποιώντας και εκτοξεύοντας αχαρακτήριστες εκφράσεις και απειλές εναντίον της.

Αν και οι θέσεις και οι απόψεις της είναι σύννομες με το γράμμα και τα άρθρα του κανονισμού της βουλής, το νεαρό της ηλικίας της, η πολύ μικρή παρουσία της στα κοινοβουλευτικά έδρανα και η ελάχιστη εμπειρία της στη διαχείριση κοινοβουλευτικών κρίσεων ηθελημένων ή μη, δίνουν σε κάποιους βουλευτές, αρχηγούς κομμάτων το έναυσμα της κατά μέτωπο επίθεσης.

Η πρόεδρος της βουλής είναι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας και αντικαθιστά στα καθήκοντά του (αν χρειαστεί) τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Χρειάζεται σύνεση, αυτοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση απ’ όλες τις πλευρές, ώστε η βουλή να μη γίνεται χώρος προσωπικών και κομματικών αντιδικιών και αντεγκλήσεων, αλλά πεδίο διαλόγου, αντιθέσεων, ώστε να καταλήγουν σε σύνθεση απόψεων προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ας χαμηλώσουν οι τόνοι και οξύτητες των εθνοπατέρων, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι πονηροί και επικίνδυνοι για το μέλλον της χώρας μας.

Και οι τοίχοι, λέει ο λαός μας, έχουν αυτιά και κάποιοι εκεί έξω παραμονεύουν και είναι έτοιμοι να επωφεληθούν.

 

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Μέχρι που όμως σκοπεύουν να φθάσουν και ποια είναι τα όρια, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης;

Είναι αποφασισμένοι να φθάσουν και στη ρήξη αν οι εταίροι και δανειστές επιμείνουν στην υλοποίηση του e-mail Χαρδούβελη και στην πέμπτη αξιολόγηση;

Συμφωνία με αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα των ασημικών της χώρας για ένα κομμάτι ψωμί και παράδοση άνευ όρων, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να υπογράψει.

Η οικονομία ασφυκτιά, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο μηδέν και οι κρουνοί χρηματοδότησης της Ε.Ε. κλείνουν.

Προσωπικά πιστεύω, ότι, έχει ανοίξει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας και σύντομα θα βρεθεί και θα δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Οσο η πολυπόθητη συμφωνία δεν υλοποιείται, καλό είναι να κρατάμε και μικρό καλάθι…

 

Κατατέθηκε τελικά η αναμενόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, για τις προϋποθέσεις και τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια.

Το επίμαχο προς διερεύνηση διάστημα θ’ αρχίσει από τη διακυβέρνηση της χώρας του Γιώργου Παπανδρέου και στοχοποιεί και τους Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά και τους υπουργούς οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συνήθως οι εξεταστικές επιτροπές γίνονται για να γίνονται και όχι για απόδοση ποινικών ευθυνών.

Θ’ αποδοθούν, ίσως, σε κάποιους πολιτικές ευθύνες και το θέμα θα σταματήσει.

Για τις ποινικές ευθύνες χρειάζονται ανακριτικές επιτροπές και παραπομπές στα ειδικά δικαστήρια. Είναι όμως έτοιμη η κυβέρνηση να βυθίσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο και να φθάσει μέχρι τα άκρα, εν μέσω πολιτικοοικονομικής κρίσης όταν η χώρα χρειάζεται συναινέσεις, ομοψυχία και ομόνοια;

Σαν γνήσιοι απόγονοι των ελλήνων επαναστατών του 1821 θα ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις με τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη από τους πολιτικούς, εν μέσω και εν εξελίξει της ελληνικής επανάστασης.

 

Ακούμε για τηλεδιασκέψεις, για Brussels group, για euroworking group, για γιούρογκρουπ, για συνόδους κορυφής και για πολιτική λύση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, όμως για “τηγανίτα” δεν ακούμε και δε βλέπουμε.

Κάτι πολύ δυνατό έχει εκνευρίσει αφάνταστα τους εταίρους μας και εξωθούν τα πράγματα στα άκρα, διαμηνύοντας ότι, η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική περιοχή και η διαχείριση της κατάστασης είναι αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανογαλλικός άξονας ανακοινώνει ότι, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και απορρίπτουν τα σενάρια γκρέξιτ, αγωνιζόμενοι και επιθυμώντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Κάποιοι δεν μας λένε την πάσα αλήθεια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button