Η επιχειρηματική κοινότητα της Ξάνθης ανταποκρίθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης που παρουσίασε το Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής

Με αθρόα συμμετοχή, τεράστιο ενδιαφέρον και με εποικοδομητικό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης, στην έδρα του Επιμελητηρίου την Τετάρτη 25/02 στις 6 το απόγευμα.

Με αθρόα συμμετοχή, τεράστιο ενδιαφέρον και με εποικοδομητικό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης, στην έδρα του Επιμελητηρίου την Τετάρτη 25/02 στις 6 το απόγευμα.

Αποτέλεσε μία ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες με θέμα “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ”. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πρακτικό διάλογο διακεκριμένων τεχνοκρατών με τους πολίτες για τα προβλήματα, τους στόχους, τα απαραίτητα εργαλεία και τις συλλογικές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση όσο και την είσοδό της σε πορεία ουσιαστικής ανάπτυξης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης ο κ. Στυλιανός Μωραϊτης με ειδικές ευχαριστίες προς τον κ. Γραμματίδη και τους άλλους εισηγητές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους να ενημερώσουν και ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρηματικές κοινωνίες.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που επικρατεί σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, να επισημάνει τις αδυναμίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, να δώσει πρακτικές λύσεις και να βοηθήσει στο άνοιγμα μιας συζήτησης στην κοινωνία που έχει ανάγκη συσπείρωσης κι ελπίδας. Ανάμεσα στα θέματα επιλέχτηκε και η απασχόληση γιατί είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, το αντίθετό της που είναι η ανεργία είναι η μεγάλη πληγή της χώρας που, πέρα από το ταλαιπωρεί και διαλύει οικογένειες, οδηγεί τους νέους μας σε μια σύγχρονη μετανάστευση και στερεί τη χώρα από εκείνο το δυναμικό στο οποίο θα έπρεπε να στηρίζει το μέλλον της. Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, στη φορολογική πολιτική όπως και την ανάγκη αλλαγών σε διατάξεις του Συντάγματος.

Στην ομιλία του ο κ. Γραμματίδης αφού ανέδειξε τις παθογένειες του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, έδωσε το ποια οικονομία θέλουμε και χρειαζόμαστε… Όπως επισήμανε με έμφαση ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, “διανύουμε μια εποχή όπου οι αρχές ποδοπατούνται, λείπουν τα οράματα, η πραγματική οικονομία είναι βαθειά πληγωμένη και η κοινωνία πληγωμένη κι αυτή, χωρίς πηδάλιο, χωρίς κυβερνήτες και πλήρωμα αλλά και με μια εκρηκτική αγανάκτηση και διαμαρτυρία”. “Υπάρχει άραγε διέξοδος” αναρωτήθηκε; Εμείς στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης πιστεύουμε ότι υπάρχει, όπως υπάρχει κι ελπίδα, πάντα όμως με απαραίτητες προϋποθέσεις”…

Αναφερόμενος στους λόγους που συντηρούν τη ύφεση τόνισε πως οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια επικεντρώθηκαν κύρια στη λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίς να τα εξισορροπούν με μέτρα ανάπτυξης. Επικεντρώθηκαν δηλαδή στην αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών γιατί αυτό επέβαλε ένα μεγάλο μέρος των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Η αύξηση των εσόδων πραγματοποιήθηκε με την επιβολή πολλών και δυσβάστακτων φόρων και η μείωση των δαπανών πραγματοποιήθηκε με την μείωση των συντάξεων και την απαράδεκτα μεγάλη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα, με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο, θυσιάζοντας δηλαδή την ανάπτυξη”.

Οριοθετώντας τους άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, τόνισε πρωτίστως πως “η ανάπτυξη έχει να κάνει πρώτον με την πραγματοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και δεύτερον με την πληρέστερη εφαρμογή τους. Κι ενώ είναι σίγουρο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, εν τούτοις αυτές είτε δεν είναι ουσιαστικές και πλήρεις, είτε δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στο σύνολό τους”…

Παρουσιάζοντας τις δράσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη στάθηκε ιδιαίτερα:

1. Στην παιδεία η οποία θα επικεντρωθεί στην καινοτομία και στη έρευνα

2. Στην γεωργία που θα έχει ως βάση την αγροτοδιατροφική επιχειρηματικότητα

3. Στον τουρισμό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πολιτισμού και των μνημείων

5. Στην επανεκπαίδευση και στις νέες δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό

6. Στον ορθολογικό σχεδιασμό του κράτους με διάχυση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια

7. Στο σταθερό και φιλικό φορολογικό σύστημα προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία και

8. Στην ανάγκη περαιτέρω διαπραγμάτευσης του χρέους όχι με κούρεμα αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων με ταυτόχρονο πάγωμα των επιτοκίων και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα σεβασθούμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας με τρόπο που δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, Μέλος του Κολλεγίου Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιά αναφέρθηκε στο έργο της καταγραφής των μεταρρυθμίσεων από το 2010 μέχρι και σήμερα κι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν έτσι ώστε να νοιώσει ο πολίτης την ωφέλειά τους επάνω του.

Το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που προέκυψαν στην διάρκεια της συζήτησης είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν και να αναλυθούν ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι και γενικά όλοι οι πολίτες της Ξάνθης.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button