Ειδήσεις

Πανευρωπαϊκή μαζική κινητοποίηση για την στήριξη των δικαιωμάτων του Αρμενικού λαού του Αρτσάχ

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από εννέα μήνες αποκλεισμού, επιβολής πλήρους πολιορκίας, επιβεβλημένης λιμοκτονίας και ακραίες μεθόδους εκφοβισμού, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών. Αυτή οδήγησε στην αναγκαστική έξοδο/απέλαση ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με αυτόν τον τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν εκκαθάρισε εθνοτικά έναν αυτόχθονα πληθυσμό από τα πατρογονικά του εδάφη, εκεί όπου ζούσε για χιλιετίες.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία, καταδικάζοντας απερίφραστα την εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

120.000 Αρμένιοι κάτοικοι του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) ζουν εκτοπισμένοι από την πατρογονική τους γη.

Στη σημερινή κατάσταση, οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Τα λόγια στήριξης και οι νουθεσίες προς το Αζερμπαϊτζάν ήταν και χωρίς αποτέλεσμα.

Το Αζερμπαϊτζάν καταλαβαίνει μόνον την γλώσσα των κυρώσεων. Και της απομόνωσης από την Διεθνή κοινότητα.

ΛΕΜΕ OXI στην πολιτική εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν

 Οι πολιτισμένοι λαοί που συντάσσονται με το δικαίωμα των Αρμενίων του Αρτσάχ να ζήσουν ελεύθεροι στην χώρα τους, λένε ΟΧΙ στην εγκληματική πολιτική του Μπακού.

Ήρθε η ώρα των κυρώσεων. Ήρθε η ώρα της καταδίκης του Μπακού από την ανθρωπότητα για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει και εξακολουθεί να διαπράττει εναντίον του ηρωικού λαού του Αρτσάχ.

Ως πολίτες της ΕΕ και των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητάμε:

  1. Την καταδίκη της εθνοκάθαρσης των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν.
  2. Την άμεση και άνευ όρων επιστροφή όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων, αμάχων ομήρων και αιχμαλώτων πολέμου από τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς και της πρώην και νυν ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που απήχθησαν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 και κρατούνται με ψευδείς κατηγορίες.
  3. Τη δημιουργία απτών διεθνών εγγυήσεων ασφάλειας, ώστε ο γηγενής αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσει να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να επιστρέψει στην πατρίδα του και να παράσχει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ένα διεθνώς εγγυημένο καθεστώς αυτοδιακυβέρνησης, που θα στηρίζει αυτό το δικαίωμα.
  4. Την παροχή επαρκούς βοήθειας στην Αρμενία για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων.
  5. Την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν για την αποτροπή κάθε είδους επίθεσης κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και κάθε ενέργειας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Αρμενίας.

 Το EuropeansforArtsakh είναι ένα κίνημα υποστήριξης που συσπειρώνει 500 οργανώσεις από 17 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων 90 ελληνικών οργανώσεων, που έχουν ενώσει δυνάμεις για να καταγγείλουν από κοινού τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ηρωικοί πολίτες του Αρτσάχ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button