ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ…

Στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής υπάρχουν 500 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης και άλλες αντίστοιχα στις υπόλοιπες επιτροπές αναφέρει ο Χ.

Στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής υπάρχουν 500 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης και άλλες αντίστοιχα στις υπόλοιπες επιτροπές αναφέρει ο Χ. Δημαρχόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, και αυτό τονίζει είναι δείγμα ότι ο δήμος τρέχει πανικόβλητος για να προλάβει την παραγωγή έργου και τις ημερομηνίες που ορίζει ο Καλλικράτης, σε κάτι που συμφωνεί η Μπέτυ Πατσίδου, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, όμως καυτηριάζει παράλληλα  την δημοτική αρχή γιατί δεν ευαισθητοποιεί τους δημότες στο θέμα του εθελοντισμού, το μόνο ίσως αντίδοτο στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την κοινωνία της Ξάνθης.

 

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

 

“Η παρούσα δημοτική αρχή έχει 6 μήνες ζωής”, αναφέρει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλος. “Βρίσκεται 6 μήνες στο τιμόνι του δήμου,  ένα εξάμηνο πολύ δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης και του Καλλικράτη”.

Δεν είναι μόνο η υλοποίηση του Καλλικράτη, αλλά και ο τρόπος που γίνεται, η γραφειοκρατία, η δυσκολία προσαρμογής αλλά και η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και τη λειτουργία του δήμου. “Και όταν μιλάμε για οικονομική στενότητα, μιλάμε για τραγική οικονομική στενότητα”.

Με τελείως κλειστές τις κάνουλες από τα Υπουργεία, η εικόνα είναι τραγική. Η συνεννόηση επίσης με τα Υπουργεία είναι πολύ δύσκολη και δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Δεν γνωρίζει η δημοτική αρχή πότε και πώς θα προγραμματισθεί η διανομή των κονδυλίων και το τραγικό είναι ότι δεν το γνωρίζουν ούτε τα Υπουργεία.

Η προσπάθεια του δήμου εστιάζεται στη διαχείριση κάποιων καταστάσεων σ’ ένα πολύ θολό περιβάλλον. “Τα έργα έχουν σταματήσει, οι μηχανικοί δεν πληρώνονται, έχουν βγει διαταγές πληρωμής και διάφορα άλλα τραγικά πράγματα”.

Αυτή η δυσκολία της διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης έχει τραγικές απολήξεις στην κοινωνία της Ξάνθης. “Δεν είναι το θέμα να περάσουμε μία απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για μία άδεια καντίνας, υπάρχει μία καθυστέρηση στο επίπεδο λήψης αποφάσεων λόγω του γεγονότος ότι έχουμε πάρει υποχρεώσεις από την  πρώην νομαρχία, έχουμε τις νέες που προβλέπει ο Καλλικράτης, είχαμε και τις παλιές και σε αναμονή των ερμηνευτικών εγκυκλίων να δούμε πώς όλα αυτά θα λειτουργήσουν, αυτό όμως προχωρά, έστω και αργά, όμως αυτή η καθυστέρηση έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να πάρει την άδεια για την καντίνα του, και ένα μήνα να αργήσει αυτή η άδεια, είναι πρόβλημα. Αυτός ο άνθρωπος χάνει μεροκάματα, μπαίνει θέμα επιβίωσης του”.

Ο κ. Δημαρχόπουλος εντοπίζει το πρόβλημα στον σχεδιασμό του Καλλικράτη, ο ίδιος  είναι θετικός στην ιδέα για αυτή την διοικητική μεταρρύθμιση, όμως συνέπεσε η εφαρμογή του με την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα όλο αυτό να έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. “Ο δήμος υπερβάλει εαυτόν, τρέχει με χίλια, λέει χαρακτηριστικά,  για να ανταπεξέλθει στον Καλλικράτη, στην οικονομική δυστοκία αλλά και σε μία προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία. Ο δήμος χωρίς πόρους δεν μπορεί να λειτουργήσει και σαφώς δεν μπορεί να φορτώσει το δημότη  με επιπλέον δημοτικά τέλη. Ο δημότης έχει φτάσει στα όρια του”.

 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

 

Ο κ. Δημαρχόπουλος κάνοντας αναφορά στο θέμα του Εθελοντισμού, είπε ότι μπορεί με στοχευμένες ενέργειες να προσφέρει στην κοινωνία, τονίζοντας ότι ήδη προσφέρει. Πάντα υπήρχε η εθελοντική προσφορά στην κοινωνία του νομού Ξάνθης από τους εθελοντές και ειδικότερα στην πολιτική προστασία.

 

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ:

ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Περίεργη χαρακτηρίζει τη θητεία και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μετά και από το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, η κ. Μ. Πατσίδου δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. “Τα δημοτικά πράγματα είναι ελάσσονος σημασίας μπροστά σε όλα τα άλλα που συμβαίνουν και την σωρεία των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία της Ξάνθης και όχι μόνο. Υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν να αντιμετωπισθούν και από την άλλη έχουμε και τις οι αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης” τονίζοντας ότι  πρέπει σε αρκετά πράγματα να δικαιολογηθεί η δημοτική αρχή γιατί έχει να αντιμετωπίσει πολλά πράγματα και το χειρότερο όλων είναι το όχι σαφές νομικό καθεστώς. “Κάθε μέρα αλλάζουν πράγματα και δυσκολεύεται το έργο των νέων μελών των νομικών προσώπων. Ο δήμος δίνει την αίσθηση ότι τρέχει και δεν φτάνει γιατί ακριβώς υπάρχουν πολλές αλλαγές, πολύ δύσκολα τα οικονομικά πράγματα της χώρας μας, για αυτό νομίζω ότι διανύουμε μία πολύ δύσκολη θητεία και λίγα μπορεί να κάνει κανείς σε καινοτομίες και διαφορετικά πράγματα. Γιατί μάλλον τρέχουν πολύ γρήγορα οι εξελίξεις”.

 

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

ΣΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

 

Η οικονομική δυσχέρεια στην κοινωνία είναι εμφανής και στο δήμο ακόμη πιο δύσκολη, όμως σχολιάζοντας το “ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται”, αναφέρει ότι είναι μία καλή ευκαιρία οι υπηρεσίες του δήμου να δουλέψουν καλύτερα και οι αιρετοί να δουλέψουν εντελώς αντίθετα από τον τρόπο που μέχρι τώρα δούλευαν και επιτέλους πρέπει να ενισχυθεί το ζήτημα του Εθελοντισμού.

Εξήρε την πρωτοβουλία των πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν στο “Μονοπάτι της ζωής”. “Εμένα με βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνη μία τέτοια προσπάθεια και πρέπει να δούμε, όχι ότι δίνω άφεση αμαρτιών στο δήμο, έχω πολλά να καταλογίσω, όμως πρέπει να πάρουμε και κάποια πράγματα στα χέρια μας. Όλοι οι δημότες. Θα πρέπει να δούμε και με την εθελοντική προσφορά, έχουμε πολλά να προσφέρουμε σε αυτή την πόλη. Να δούμε το θέμα της καθαριότητας, ο δήμος εστιάζει στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όμως σαφέστατα φταίμε και εμείς ως πολίτες. Επειδή ακριβώς δεν μπορεί να προνοεί για όλα,  ειδικά με την οικονομική κρίση, εμείς πρέπει να το δούμε αλλιώς. Πώς; Και εκεί καταλογίζουμε ευθύνες στο δήμο επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν χρήματα,  θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες”.

ΑΠ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button