«Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσηςκαι το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςοργανώνουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», την Παρασκευή16 Ιανουαρίου2015, στις19.30, παρουσίαση του

 

«Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»

 

 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσηςκαι το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςοργανώνουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», την Παρασκευή16 Ιανουαρίου2015, στις19.30, παρουσίαση του

 

«Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»

 

 

            Έργο ζωής -το υλικό συγκεντρωνόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια-, το νέο λεξικό περιλαμβάνει 75.000 λήμματα στη γραπτή μορφή του και σχεδόν διπλάσια στην ηλεκτρονική. Δεν αποβλέπει στη «ρύθμιση» της γλώσσας, αλλά στην παρουσίασή της. Μία από τις βασικές αρετές του Χρηστικού Λεξικού είναι ότι περιγράφει τη νεοελληνική γλώσσα χωρίς προκαταλήψεις, όπως επιβάλλει η σύγχρονη λεξικογραφική πρακτική διεθνώς. Το επιστημονικό λεξιλόγιο, το οποίο κατηγοριοποιείται σε 103 γνωστικούς τομείς, καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει, καθώς διαμορφώνει την Κοινή Νεοελληνική του μέλλοντος. 
Έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό πολλοί από τους οποίους αποτελούν διεθνισμούς υπό μορφή μεταφραστικών δανείων. Αναλύονται εκατοντάδες αθησαύριστοι ως τώρα επιστημονικοί κλάδοι.


Όπως τονίζει στον Πρόλογό του ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος, “Λεξικά της Νεοελληνικής υπήρχαν ήδη αξιόλογα, αλλά η Ακαδημία απέβλεψε με το Χρηστικό στην επίτευξη διττού αποτελέσματος: την έκδοση ενός σύγχρονου Λεξικού της γλώσσας μας και τον συνεχή πλουτισμό της ηλεκτρονικής του μορφής. Κάθε στιγμή ο μελετητής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον λεξιλογικό πλούτο και την εκφραστική ζωντάνια και πληρότητα της γλώσσας μας σε όλη τους τη γνωστή στην επιστήμη έκταση. Η Ακαδημία με το Χρηστικό Λεξικό δεν αποβλέπει σε ρύθμιση της γλώσσας, αποδεδειγμένως ανεδαφική, τουλάχιστον από τα χρόνια του Κοραή. Παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και επιστημονικώς εξακριβωμένα την πραγματική μορφή της Νεοελληνικής, τον γλωσσικό πλούτο της και τις θαυμαστές εκφραστικές δυνατότητές της· παράλληλα, με το Λεξικό δίδονται οι αναγκαίες λεξικογραφικές πληροφορίες για την κατανόησή της από τους Έλληνες και την εκμάθησή της από τους ξένους. Με τη σαφήνεια και την πληρότητα των στοιχείων που παρέχονται στο Λεξικό η κατάκτηση της γλώσσας γίνεται δυνατή”.

 

 Για την παρουσίαση θα φιλοξενηθεί ο επιμελητής της έκδοσης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. 

 

 

 

 

Το λεξικό θα προλογίσουν η Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ και η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.

Συντονίζει ο Δρ. Επιστημολογίας, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

 

                                                                                     

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με την ευγενική υποστήριξη του bar/restaurant «Oxygen»και του Hotel «Xanthippion»  με ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button