Μήνυμα του Δημήτρη Σαλτούρου

Φίλες και φίλοι, Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες

Το 2012 με τιμήσατε και με εμπιστευτήκατε ως τον δικό σας άνθρωπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας και των προσδοκιών σας. Όχι μόνο όσων με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά όλων.

Φίλες και φίλοι, Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες

Το 2012 με τιμήσατε και με εμπιστευτήκατε ως τον δικό σας άνθρωπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας και των προσδοκιών σας. Όχι μόνο όσων με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά όλων.

Τα πολιτικά ζητήματα και διλήμματα για την πορεία του τόπου  που αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί ως κοινωνία, τα αντιμετωπίσαμε και οι  Έλληνες Βουλευτές και μάλιστα με πολύ μεγάλη αγωνία και περισυλλογή καθώς στους ώμους μας έπεφτε βαριά η ευθύνη. Και ήταν ζητήματα πρωτόγνωρα, επώδυνα και τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας. Για πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία μας, η στάση των Ελλήνων Βουλευτών – και ειδικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – θα ήταν τόσο άμεσης και τόσο καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας συνειδητά το πολιτικό κόστος, αποτέλεσε τη σταθερά της σταθερότητας. Η χώρα δοκιμάστηκε αλλά δεν κατέρρευσε. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα κόμμα μίλησε τόσο ξεκάθαρα και τόσο αληθινά στον Ελληνικό Λαό.

Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να μας αφήσει μόνους. Δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Προτίμησε το φτηνό λαϊκισμό και τη ρητορική των ανέφικτων υποσχέσεων που ναι μεν τον ευνοούσε ψηφοθηρικά ωστόσο δημιουργούσε προβλήματα στην πορεία διάσωσης και ανάκαμψης της χώρας. Έτσι μείναμε η μόνη εγγυητική της σταθερότητας δύναμη και ταυτόχρονα το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στις συντηρητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά την προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο λαϊκισμό αλλά και τη δειλία ορισμένων δικών μας στελεχών που έσπευσαν να διασώσουν τους εαυτούς τους. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους.

Ήταν μια δύσκολη καθημερινή πορεία, οι λεπτομέρειες της οποίας μπορούν να γεμίσουν βιβλία. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, εισηγήθηκα – αν δεν μου διαφεύγει κάποιο – εβδομήντα τρία (73) νομοσχέδια. Σε πολλά από αυτά οι παρεμβάσεις μας ήταν καίριες. Παρεμβάσεις που πολλές φορές εμπεριείχαν συγκρούσεις, όχι επιτυχείς πάντοτε είναι γεγονός. Άλλωστε και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν δεδομένη.

Σε τοπικό επίπεδο, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσω λύσεις γα τα χρόνια αλλά και για τα έκτακτα προβλήματα του τόπου, στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της εργασίας. Πολλά από αυτά νομίζω ότι τα γνωρίζετε. Με συνεχή παρουσία και πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με στιβαρή παρουσία, με ουσία και με ποιότητα θέσεων και διεκδικήσεων. Αρθρώνοντας πάντα έναν πολιτικό λόγο, αναδεικνύοντας το δίκιο αλλά και την αξιοπρέπεια του τόπου μας και των ανθρώπων μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους. Δρώντας με γνώμονα το κοινωνικό και όχι το προσωπικό όφελος. Γιατί η μεγαλύτερη δικαίωση και το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα και την οικογένειά μου είναι να περπατάω ανάμεσά σας με το κεφάλι ψηλά. Γιατί αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πολιτεύεται κανείς. Παρά λοιπόν το νεαρό της κοινοβουλευτικής μου ηλικίας, πιστεύω ότι εκπροσώπησα με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα τον τόπο μας. Συλλογικά αλλά και μεμονωμένα. Είναι δε πολύ σημαντικό να έχει η κεντρική εξουσία απέναντί της έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Κάποια σχέδια βεβαίως, λόγω των πρόωρων εκλογών, έμειναν στη μέση.

Σήμερα λοιπόν θέτω ξανά τον εαυτό μου στην κρίση σας. Το ίδιο ενθουσιώδης, πιο έμπειρος, και ελπίζω με τη στήριξή σας πιο δυνατός. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ζητάει την τρίτη εντολή. Ζητάει την τρίτη εντολή στο όνομα ολόκληρης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Ζητάει την τρίτη εντολή, στο όνομα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού. Σε μια πορεία επαναπροσδιορισμού και αναγέννησης για το αύριο, αλλά ταυτόχρονα κεφαλαιοποιώντας τη δράση και την προσφορά του χθες. Με μια προφανή τάση να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα φαινόμενα αλλά και τα πρόσωπα που πλήγωσαν – και κάποιες φορές εξακολουθούν να πληγώνουν – το Κίνημά μας, τοποθετώντας το εγώ τους πάνω από το εμείς. Με τρανές αποδείξεις όσον αφορά την προσήλωση στο στόχο και την αλήθεια, ανεξάρτητα από το κόστος. Με θέσεις και ιστορική διαδρομή που αποτελούν εγγύηση για το τι – και ποιον – υπηρετούμε. Για την ανάπτυξη με προοδευτικό πρόσημο. Για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, της συνεργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και πρόνοιας και της κοινωνικής ειρήνης. Γιατί σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να σχηματιστεί Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είναι μια θέση που την πρεσβεύουμε και παλεύουμε για αυτήν ήδη από το 2010. Σας καλώ να στηρίξετε με την ψήφο σας αυτήν την προσπάθεια.

Ξάνθη, Ιανουάριος 2015

Δημήτρης Σαλτούρος

Υποψήφιος βουλευτής ν. Ξάνθης – ΠΑΣΟΚ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button