Ειδήσεις

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για την πανδημία του κοροναϊού

Τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πανδημία ίωσης που είναι αποτέλεσμα των καπιταλιστικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και στις κοινωνίες. Όποια και αν είναι η αφετηρία, οι διατροφικές συνήθειες υπήρχαν και πριν, και η όποια ιογενής μετάλλαξη που επέφερε τη μόλυνση έχει να κάνει με τη σχέση περιβάλλοντος και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν πλέον να τραφούν όπως τόσα χρόνια γινόταν με τη σοσιαλιστική φροντίδα στη μαοϊκή Κίνα.

Το υγειονομικό έγκλημα που συντελέστηκε και κατέληξε σε πανδημία είναι καθαρά το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των «δημόσιων» υγειονομικών συστημάτων του καπιταλισμού, κάτι που πήγε να συγκαλυφθεί πίσω από τον χαρακτηρισμό του κινέζικου καπιταλισμού ως «υποανάπτυκτου», ενώ αποκαλύφθηκε με τραγικό τρόπο στη Βόρεια Ιταλία.

Είναι εξίσου ενδεικτικό ότι ακόμη και οι χιλιάδες θάνατοι αρρώστων και η παράλυση της παραγωγής, γίνονται αιτία άγριας εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους κι ας θέλουν να προβάλουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους σαν φιλευσπλαχνία και ενδιαφέρον για τους δοκιμαζόμενους λαούς.

Είναι σίγουρο ότι η συστηματική απαξίωση που επεδίωξαν οι ντόπιες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ) στη δημόσια υγεία και η διάλυσή της, θα οδηγήσει σε ντόμινο αδυναμίας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης του λαού. Και αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους.

Η κατάσταση μέχρι σήμερα δείχνει ότι μόνο οι άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων διασώζει την κατάσταση από τα χειρότερα. Αυτό φαίνεται από τις σπασμωδικές αποφάσεις της κυβέρνησης (αργοπορία για σχολεία, θεοκρατικές αντιλήψεις, άρον-άρον προσλήψεις και μάλιστα λιγότερες από αυτές που υποσχόταν το καλοκαίρι του 2019) και την αποτυχία των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΟΔΥ, δηλώσεις θρησκοληψίας από επιστήμονες) που απεικονίζουν το πόσο λίγο νοιάζονται για το λαό.

Μπροστά στις αποκλειστικές ευθύνες κράτους και κυβέρνησης, ο λαός, οι εργαζόμενοι, κάθε δημοκρατική δύναμη πρέπει να σταθούν μπροστάρηδες στην υπεράσπιση της πλήρους, δωρεάν περίθαλψης όλου του λαού και των προσφύγων, χωρίς κανέναν αποκλεισμό (ηλικιακό, θρησκευτικό, φυλετικό, εργασιακό). Η ίωση μπορεί να τους πλήξει όλους, η θεραπεία της όμως έχει ταξικό πρόσημο.

Η δικαιολογημένη ανεμπιστοσύνη που δείχνει ο λαός στις κυβερνητικές εξαγγελίες/ διαβεβαιώσεις δεν αντιμετωπίζεται ούτε με πανικό ούτε με υποτίμηση του προβλήματος, αλλά με συλλογικές πρωτοβουλίες, δράση και διεκδίκηση.

 

Να απαιτήσουμε:

  • Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων για πρόληψη και θεραπεία σε όλες της βαθμίδες υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Την άμεση δημιουργία νέων κλινών και ΜΕΘ.
  • Την πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
  • Την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού με κάθε δόκιμη μέθοδο και υλικά. Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας του!
  • Τη δωρεάν χορήγηση στο λαό των απαραίτητων υλικών ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια) και την απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων.
  • Καμία απώλεια μισθού, καμία απόλυση, καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων (άδειες, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πλήρης μισθολογική κάλυψη για όσους εργάζονται σε εταιρείες που κλείνουν. Πλήρης μισθός σε όσους αναγκαστικά θα απασχοληθούν στο σπίτι.
  • Όχι στην εντατικοποίηση σε σχολεία και σχολές για να βγει η ύλη. Όχι πανελλαδικές με τράπεζα θεμάτων. Όχι στην κατάργηση των σχολικών διακοπών.
  • Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων. Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και υγιεινής για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button