Ο προγραμματισμός της Φ.Ε. Ξάνθης για το 2015

Το πρόγραμμα του 2015

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης όπως κάθε χρόνο κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεων της για έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την σωστότερη ενημέρωση.

Για το 2015 η δομή του προγράμματος έχει ως εξής:

 

Εβδομαδιαίες εκδηλώσεις

για το Βιβλίο, κάθε Σάββατο

για την Τέχνη, κάθε Τετάρτη

Το πρόγραμμα του 2015

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης όπως κάθε χρόνο κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεων της για έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την σωστότερη ενημέρωση.

Για το 2015 η δομή του προγράμματος έχει ως εξής:

 

Εβδομαδιαίες εκδηλώσεις

για το Βιβλίο, κάθε Σάββατο

για την Τέχνη, κάθε Τετάρτη

και τον Κινηματογράφο κάθε Τρίτη.

 

Φεστιβάλ της Φ.Ε.Ξ..

Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής – Μάρτιος &Απρίλιος

Φεστιβάλ Λόγια ς Ανατολικής Μουσικής – Ιούλιος & Αύγουστος

Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» – Οκτώβριος & Νοέμβριος

Και επτά (7) κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

 

Ανθρωπογεωγραφίες –  Ξάνθης.

Η «Ανθρώπινη Γεωγραφία» ή αλλιώς η «Ανθρωπογεωγραφία» ως συνηθέστερος επιστημονικός όρος αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων με τον γεωγραφικό περίγυρο, ο οποίος δε νοείται μόνο ως φυσικός περίγυρος αλλά και εκείνος που παράγεται μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο γεωγραφικός χώρος γίνεται αντιληπτός ως κοινωνικός χώρος αφού εντός του διαμορφώνονται σχέσεις οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν στο χώρο. Η διαλεκτική αυτή σχέση χώρου και ανθρώπων αποκτά πάντα καινούριες διαστάσεις και νόημα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Έτσι, το κοινωνικό και ανθρώπινο περιεχόμενο του γεωγραφικού χώρου αποτελεί και ιστορικό προϊόν το οποίο αναπτύσσεται και μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο και, εν τέλει, καθορίζεται από την ίδια την ανθρώπινη δράση.

Οι «Ανθρωπογεωγραφίες της Ξάνθης», ως τίτλος του Πολιτιστικού Ημερολογίου του 2015, εστιάζουν σε αυτή την αλληλεπίδραση χώρου και ανθρώπων στην περιοχή της Ξάνθης. Με την ευκαιρία αυτή, αναμένεται να αναδειχτεί η ανθρώπινη ποικιλία που χαρακτηρίζει τον τόπο μας και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με το χώρο κοινωνικοποιώντας τον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται μια σειρά παρουσιάσεων από τους εκπροσώπους διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων που συγκροτούν το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που μέσα από την ιστορία τους αλλά και τη δράση τους στο παρόν διαμορφώνουν το χώρο και επηρεάζονται από αυτόν συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας διακριτής θρακικής ταυτότητας. Ο πολιτιστικός κύκλος του 2015 πρόκειται να εντάξει στο πρόγραμμά του και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεων, ημερίδων, εκθέσεων, κλπ) που θα αφορούν στην κύρια θεματική των ανθρωπογεωγραφιών της Ξάνθης.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις της ΦΕΞ

Τα εργαστήρια της ΦΕΞ είναι τα εργαλεία των ομάδων που την απαρτίζουν. Σκοπός τους είναι να φέρνουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε επαφή, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούν να παρουσιάζουν και να μεταδίδουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους.

Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.

Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 950 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. 

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης   – 2015 σαράντα χρόνια προσφοράς!

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Είναι ένα στολίδι και σημαντική υποδομή για την περιοχή μας.

 

Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου

  • Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μου.
  • Μια μέρα σ’  ένα αρχοντικό στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ξάνθη.
  • Γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα. «Ζωγραφίζοντας τις 4 εποχές»
  • Καθ’μερινές και σκόλες – η ζωή στο χωριό / Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;»
  • Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης.
  • Μουσική στο Μουσείο;

 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30 

Γενική είσοδο 2€  –  Τηλ .25410/25421 – 6937120986 email:fexanthis@gmail.com    http//www.fex.org.gr 

 

Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα. http://www.fex.org.gr/politistikes-draseis

ή  για τις εκδηλώσεις www.facebook.com/FEXANTHI

 

 

Πληροφορίες:Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης      

Αντίκα 7 67100 Ξάνθη  Τηλ. 25410 25421  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button