Πρόταση κατασκευής αδαπάνως για τη χώρα νέου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ.Γιώργος Παυλίδης με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Ματζούφα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2014, στον οποίο κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία νέου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ.Γιώργος Παυλίδης με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Ματζούφα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2014, στον οποίο κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία νέου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στο διασυνοριακό σημείο ενημερώνοντας πως από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας υπερσύγχρονος μεθοριακός σταθμός κατασκευασμένος από γρανίτη που εξυπηρετεί όλες τις υπάρχουσες ανάγκες, τελωνειακές, αστυνομικές, free shops, σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κλπ. Αντιθέτως, στην ελληνική πλευρά υπάρχει ένας απαρχαιωμένος σταθμός, ο οποίος δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες διέλευσης, ούτε τις ανάγκες τελωνειακών, φυτουγειονομικών, αστυνομικών ελέγχων. Τόνισε πως το σημείο που βρίσκεται το Τελωνείο Κήπων είναι κομβικό και θα μπορούσε να είναι άκρως κερδοφόρο για την Πατρίδα μας. 

Δεδομένων των περιορισμένων πόρων στο Νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγράμματα και στα αντίστοιχα Τομεακά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να κατασκευαστεί ένας αξιοπρεπής για την Πατρίδα μας μεθοριακός σταθμός αλλά και ένας σταθμός που θα εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό την Χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Περιφερειάρχης,  αφού διερεύνησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν από πλευρά χρηματοδότησης και κατασκευής, πρότεινε μια Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιο Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), Ταυτόχρονα έκανε σαφή τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν και είναι τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει ικανοποιητικός χώρος ιδιοκτησίας  του Υπουργείου Οικονομικών στη χρήση του οποίου εμπλέκεται το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ τη διαχείριση του έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

2. Στο σημείο αυτό εάν επιβληθεί ένα μικρό τέλος ζύγισης των διερχόμενων φορτηγών – οχημάτων για λόγους οδικής ασφάλειας, τότε τα έσοδα που θα υπάρξουν με τα σημερινά δεδομένα, 400 διερχόμενα φορτηγά ημερησίως, θα είναι 4.000€ ημερησίως και εάν υπάρξουν και επιπλέον λωρίδες η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τις 10.000 € ημερησίως.

3. Με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή Σ.Δ.Ι.Τ. προτείνεται να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος μεθοριακός σταθμός που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες που έχουν οι εκεί εγκατεστημένες αρχές αλλά και οι διερχόμενοι, να συνδυαστεί με ένα σύγχρονο free shop και πιθανόν με χώρους εστίασης, Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ένα χώρο διαμονής των οδηγών των φορτηγών – οχημάτων.

4. Η εκτίμηση για μια τέτοια κατασκευή, είναι  πως δε θα υπερβεί, όσο σύγχρονη και αν είναι, τα 30.000.000 € και σε κάθε περίπτωση η απόσβεση που θα κάνει δεν θα υπερβεί τα 10 έτη  μαζί με την αντίστοιχη συντήρηση και διαχείριση σε αυτό το διάστημα από την ανάδοχο εταιρεία.

            Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά «Η προτεινόμενη λύση είναι χωρίς δαπάνη για τη χώρα, άλλως απαιτούνται 45.000.000,00 €». Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  έχει τη διάθεση να συνδράμει σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί, για την υλοποίηση της πρότασής μας με στόχο την αξιοποίηση του χώρου προς πολλαπλό όφελος της Ελληνικής Πολιτείας. Προτείνουμε την αποδοχή της».

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button