Παρουσίαση του βιβλίου της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου “Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη”

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου “Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη” παρουσιάσθηκε στο Cafe ΕΜΠΟΡΙΚΟ της πόλης μας.

Την εκδήλωση που οργάνωσε το Βιβλιοπωλείο – Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, παρακολούθησε το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης σε μια πρωτοβουλία που ζωντανεύει την καρδιά της αγοράς της Ξάνθης, σε μια περίοδο που ο εμπορικός κόσμος βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης.

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου “Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη” παρουσιάσθηκε στο Cafe ΕΜΠΟΡΙΚΟ της πόλης μας.

Την εκδήλωση που οργάνωσε το Βιβλιοπωλείο – Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, παρακολούθησε το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης σε μια πρωτοβουλία που ζωντανεύει την καρδιά της αγοράς της Ξάνθης, σε μια περίοδο που ο εμπορικός κόσμος βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης.

 Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Μιχάλης Σπανίδης αναφέρθηκε στην αξία της συγγραφικής δοκιμής που με το χρωστήρα της ιστορικής αφήγησης ακολουθεί την περιπετειώδη διαδρομή ενός σπάνιου χειρογράφου, μιας περγαμηνής, μέχρι την αποκάλυψη του περιεχομένου της.

Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Αρχιμήδη από τη γέννησή του, το 287 π.Χ. μέχρι το περίφημο “Μη μου τους κύκλους τάραττε” που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει  το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει στα παρασκήνια της Ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της. Αποκαλύπτει επίσης πως κατάφεραν να διασωθούν από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχριστιανικής εποχής, όπως το παλίμψηστο του Αρχιμήδη.

Ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μαθηματικός, διδάκτωρ Επιστημολογίας αναφέρθηκε στο χρονικό της ολιγωρίας και αδιαφορίας που επέδειξε η ελληνική πολιτεία με αποτέλεσμα να χαθεί μια σπάνια ευκαιρία να επιστρέψει στη χώρα μας ένα ανεκτίμητο κειμήλιο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο παλίμψηστος κώδικας από δέρμα ζώου με έργα του Αρχιμήδη που το 19ο αιώνα είχε αποξεσθεί από έναν μοναχό για να γραφεί ένα λειτουργικό ευχολόγιο, κατέληξε μέσα από μυστηριώδεις συνθήκες στα χέρια ενός Γάλλου παλαιοπώλη. Στον πλειστηριασμό του οίκου Christies το 998 πλειοδότησε Αμερικανός επιχειρηματίας, ο Bill Gates, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, με το ποσό των 2.2 εκατ. δολαρίων. Με συντονισμένη προσπάθεια επιστημόνων και εργαστηρίων που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής, αποκαλύφθηκε εντέλει το επτασφράγιστο για αιώνες περιεχόμενο των έργων μιας από τις κορυφαίες μορφές της επιστήμης.

 Ο Σταύρος Λίτσας, Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ΑΞΙΟΝ, τόνισε την παιδαγωγική αξία του βιβλίου που αναβιώνει με εύγλωττο ύφος το ιστορικό σκηνικό της ζωής του Αρχιμήδη. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια που φέρνει το αναγνωστικό κοινό σε άμεση επαφή με τα μυστικά της επιστήμης και αποτελεί υπόδειγμα ιστορικού μυθιστορήματος που εξοικειώνει τους μαθητές αλλά και το ευρύ κοινό με συναρπαστικές σκηνές της ιστορίας.

 Ο εκπαιδευτικός και διδάκτωρ Μαθηματικών Νίκος Ανταμπούφης περιέγραψε τη σημασία του έργου του Αρχιμήδη, όπως αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο, για την πρόοδο των Μαθηματικών και της Μηχανικής.  Οι εργασίες που περιέχει ο παλίμψηστος κώδικας φωτίζουν τη διαδρομή της μαθηματικής σκέψης και αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του κατά τη γνώμη του σπουδαιότερου επιστημονικού πνεύματος της ανθρωπότητας. Παράλληλα επεσήμανε την εχθρική διάθεση που επέδειξε το χριστιανικό ιερατείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν σημαντικά τεκμήρια της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.

Ο Θωμάς Βουγιουκλής, καθηγητής Μαθηματικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Κοσμήτορας της Σχολής Παιδαγωγικών Επιστημών παρουσίασε τις συγγραφικές αρετές της κας Χριστοφιλοπούλου να καθιστά κατανοητά θέματα μαθηματικών που συνήθως προκαλούν αποστροφή. Ανέλυσε την πρωτοτυπία της μεθοδολογίας του Αρχιμήδη και τη σημασία του στην ανάπτυξη των σύγχρονων μαθηματικών.

 Η συγγραφέας του βιβλίου Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στα περιστατικά που την ώθησαν στην έκδοση της ιστορικής μυθιστορίας του Αρχιμήδη. Με εκφραστική ενέργεια αναφέρθηκε σε σκηνές της επιστήμης, άγνωστες στο ευρύ κοινό, που επεξηγούν όμως κενά και περιόδους παύσης της επιστημονικής δραστηριότητας.

Στο τέλος της εκδήλωσης το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη συγγραφέα και τους ομιλητές της παρουσίασης.  

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button