ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.»

Προς τον Υπουργό Ναυτιλιας και Αιγαίου

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα  με την από 30/05/2013 επιστολή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, διαφαίνεται η ύπαρξη πολύ σοβαρών προβλημάτων στην λειτουργία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην ζώνη ευθύνης των χωρικών υδάτων του Θρακικού Πελάγους.

 

Προς τον Υπουργό Ναυτιλιας και Αιγαίου

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα  με την από 30/05/2013 επιστολή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, διαφαίνεται η ύπαρξη πολύ σοβαρών προβλημάτων στην λειτουργία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην ζώνη ευθύνης των χωρικών υδάτων του Θρακικού Πελάγους.

 

Δεδομένου του γεγονότος ότι το φαινόμενο της λαθραίας εισόδου, παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα του Θρακικού πελάγους, έχει αναζωπυρωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και επειδή σύμφωνα με την ανωτέρω επιστολή φέρεται να εντοπίζεται σοβαρή παθογένεια στην λειτουργία του Λιμενικού Σώματος στους κάτωθι τομείς οργανωτικής – λειτουργικής και τεχνικής υποδομής, καλείστε ν’ απαντήσετε σχετικά με τον σχεδιασμό του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή αυτή . 

 

Ειδικότερα στον Νομό Έβρου :

 

Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και εξειδικευμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι η αιτία για την εξοντωτική υπεραπασχόληση του προσωπικού και την οριακή καταπόνηση των διατιθέμενων μέσων. Η μη ύπαρξη κρατητηρίων ή προσωρινών χώρων φύλαξης κρατουμένων είναι ένας ακόμη λόγος για την μη ορθολογική χρήση του προσωπικού αφού απαιτείται περισσότερο προσωπικό και επίσης ο βαθμός έκθεσης του προσωπικού σε κινδύνους και ο βαθμός έκθεσης της επαγγελματική υπόσταση του Λιμενικού Σώματος είναι πολύ μεγάλος.  

 

Επίσης η πολυδιάσπαση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος σε διαφορετικά κτίρια μέσα στην πόλη της Αλεξανδρουπόλεως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία της Υπηρεσία στην κοινή γνώμη.     

 

Στον Νομό Ροδόπης και ειδικότερα στο Λιμενικό Σταθμό (Λ/Σ) Μαρώνειας, παρατηρείται πολύ σοβαρό ζήτημα για την στέγαση της Λιμενικής Υπηρεσίας, επίσης τονίζεται το γεγονός υπηρεσιακής αναποτελεσματικότητας εξαιτίας της μη – ύπαρξης υπηρεσιακού οχήματος. Επίσης, στον ίδιο Νομό αλλά στον Λ/Σ Φαναρίου αναφέρεται η αναγκαιότητα προμήθειας περιπολικού σκάφους επιφανείας (φουσκωτού).

 

Στον Νομό Ξάνθης και ειδικότερα στον Λ/Σ Αβδήρων αναφέρεται η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος και σε συνδυασμό με το εύρος της δικαιοδοσίας του συγκεκριμένου Λιμενικού Σταθμού καθιστά επισφαλή την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος.  

 

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω επιστολή αναφέρεται υποστελέχωση του Κ.Ε.Α Αλεξανδρούπολης, του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης του Υ/Σ Σαμοθράκης και του Υ/Χ Λάγος στον Νομό Ξάνθης. 

 

Τέλος, με την ανωτέρω επιστολή τους τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προτείνουν την ίδρυση και επάνδρωση Λιμενικού Φυλακίου στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου.

 

Επειδή,η αντιμετώπιση του κύματος της Λαθρομετανάστευσης και η προστασία  των θαλασσίων συνόρων, η μόνιμη και συνεχής ενασχόληση επί θεμάτων αλιείας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η έρευνα – διάσωση – προστασία του τουρισμού και του πολίτη, η πρόληψη και η καταστολή αδικημάτων και η συνεχής ανθρωπιστική προσφορά μέσω της μεταφοράς – διακομιδής ασθενών – τραυματιών, έχουν εξαντλήσει πλήρως το ενασχολούμενο προσωπικό.

Επειδή, τα Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, είναι τα μοναδικά που περιπολούν σε ολόκληρο το Θρακικό Πέλαγος, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.

 

 Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάσθε:

 

  • Αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα της αποστολής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Θρακικό Πέλαγος; Διαπιστώνετε την ύπαρξη πολύ σοβαρών ελλείψεων υλικό τεχνικής υποδομής που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος αλλά και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ανωτέρω Υπηρεσίας;

 

  • Με ποιόν τρόπο σχεδιάζεται να δώσετε λύση στο πρόβλημα της υπόστελέχωσης των μονάδων του Λιμενικού Σώματος στην Θράκη;

 

  • Έχετε περιλάβει στο πρόγραμμα προμηθειών του Λιμενικού Σώματος την προμήθεια σκαφών επιφανείας (φουσκωτά) και τροχοφόρων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων της Θράκης;

 

  • Θα εξετάσετε την πρόταση για την δημιουργία Λιμενικού Φυλακίου στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου;

 

  • Έχετε σχέδιο για την στέγαση του Λιμενικού Σταθμού Μαρώνειας; Έχετε έρθει σε επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) για την εξεύρεση δημοσίου κτιρίου που θα μπορούσε να στεγάσει δωρεάν τον Λιμενικό Σταθμό Μαρώνειας.    

 

  • Ποιος ο γενικότερος σχεδιασμός του Υπουργείου για την ευρύτερη περιοχή;

 

 7.6.2013

Ο Ερωτών Βουλευτής     

Καπερνάρος Βασίλειος     

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button