5ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Από Δευτέρα 15 έως και και Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 5ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Από Δευτέρα 15 έως και και Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 5ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

This ain´t California / Σκηνοθεσία: Marten Persiel 2011-12, 99’

Πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα;

Ο δρόμος δεν ήταν για παιχνίδι και το skate-boarding έθετε σε κίνδυνο την τάξη της σοσιαλιστικής κολεκτίβας – κι όμως στη δεκαετία του ’80 τα skates ρόλαραν στην ανατολικοβερολινέζικη πλατεία Alexanderplatz: αναρχική νεανική κουλτούρα στην πρώην Α. Γερμανία (ανα)κατασκευασμένη με πολύ χιούμορ από αρχειακό υλικό σούπερ 8, σεκάνς animation και αναμνήσεις των τότε skaters που συναντιούνται μετά από 20 χρόνια στην κηδεία του φίλου τους. Μια ντοκιμαντερίστικη κινηματογραφική αφήγηση μ’ ένα συναρπαστικό soundtrack – σαν ροκ εντ ρολ πάνω σε skates. «Μεγάλη ελευθερία πάνω σε μικρές ρόδες» Εφημερίδα Die Zeit

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Sonnenallee – Η Λεωφόρος Sonnenallee! / Σκηνοθεσία: Leander Haußmann 1998/99, 94´

Η ταινία γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων.

Μιλά για όνειρα, για απαγορευμένα τραγούδια και χορούς, αλλά και για τον μεγάλο έρωτα που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα.

Μια ταινία ανάμεσα στο παραμύθι και στο φόρο τιμής σ’ έναν τρόπο ζωής. Η ταινία που έκανε Δυτικούς και Ανατολικούς στη Γερμανία να γελάσουν. Ακολουθούν τα εγκαίνια των εκθέσεων με φωτογραφικά ντοκουμέντα «Από την ειρηνική επανάσταση στη γερμανική ενότητα» και «Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία».

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Im Winter ein Jahr Πριν ένα χρόνο το χειμώνα/ Σκηνοθεσία: Caroline Link 2008, 128΄

Ο 19χρονος Άλεξ δίνει τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του παραλύει. Ενοχή, απώλεια, πένθος, αυτά τα βαθειά οδυνηρά συναισθήματα που βασανίζουν τη μάνα, την αδερφή, τον πατέρα, γίνονται εικόνες που μιλούν διακριτικά, συγκρατημένα, αινιγματικά, σιγανά, αλλά με δύναμη και ένταση γι’ αυτόν τον χρόνο χωρίς τον Άλεξ, εικόνες που αντανακλούν την απουσία και την παρουσία του.

Το 2002 η ταινία της «Πουθενά στην Αφρική» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η δύναμη ωστόσο των εικόνων της Caroline Link είχε ήδη κερδίσει πιο πριν το αθηναϊκό κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Ινστιτούτου για να δει την ταινία της «Πέρα από τη σιωπή» (με θέμα την κοινωνία των κωφών και τα ακούοντα παιδιά κωφών γονέων).

Η ταινία “Im Winter ein Jahr” τιμήθηκε με το Αργυρό Κρατικό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 2009.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Renn wenn du kannst – Τρέξε αν μπορείς /Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann 2009/10, 112´

Πώς κρατιέται μια φιλία, όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας, και πώς λειτουργούν έρωτας και σεξ στο ζευγάρι, όταν ο ένας είναι σε αναπηρικό καρότσι;

Ιστορία ερωτικού τριγώνου με γερή δόση μαύρου χιούμορ και πνευματώδεις διαλόγους, συχνά στα όρια του παραλόγου.

O Μπεν είναι νέος, όμορφος, ετοιμόλογος, κυνικός, πανέξυπνος και παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Πιστεύει επίσης ότι κάθε αγόρι – μικρό ή μεγάλο, άσχημο ή όμορφο, 8 ή 80 χρονών, δεν έχει σημασία – ονειρεύεται τον απόλυτο έρωτα, ο οποίος και θα ‘ρθει κάποτε – ένα κορίτσι όμορφο, έξυπνο, τέλειο. Και πράγματι το κορίτσι των ονείρων του περνάει κάθε μέρα με το ποδήλατο και το τσέλο του μπροστά από το σπίτι του. Είναι το όμορφο, το έξυπνο, το τέλειο κορίτσι. Ερωτεύεται όμως αυτό το κορίτσι έναν νέο που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι; Ο Κρίστιαν είναι ένας γλυκός τύπος, ήπιων τόνων που αντί να υπηρετήσει στο στρατό, εκτελεί κοινωνική εργασία και φροντίζει τον Μπεν. Γρήγορα γίνονται φίλοι.

Όταν το όμορφο και έξυπνο κορίτσι με το ποδήλατο και το τσέλο, η Άνικα, μπαίνει στη ζωή τους, η φιλία τους περνάει από δοκιμασία.

Αλλά και η Άνικα αντιμετωπίζει διλήμματα καθώς γοητεύεται και από τους δυο.

Το αναπηρικό καρότσι και ό,τι αυτό συνεπάγεται παίζει βασικό ρόλο – στην ταινία, όπως και στη ζωή. Δεν ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει σκάλες, έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει. Πρωταγωνιστές όμως της ταινίας είναι η φιλία, ο έρωτας κι ό,τι άλλο είναι η ζωή. Ο σκηνοθέτης είναι γνώστης των θεμάτων που αναπτύσσει και των χαρακτήρων που πλάθει. Η μικρή του αδερφή είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και ο ίδιος είχε αναλάβει τη φροντίδα αναπήρων κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας του. Γι’ αυτό κι αφηγείται την ιστορία του με ξεχωριστό τρόπο και με μια «αχαλίνωτη κάμερα» που εκτινάσσεται στα ύψη και κάνει λήψεις από ψηλά. Ελευθερία κινήσεων και υπέρβαση της βαρύτητας βρίσκονται σε «αρμονική» αντίθεση με την καθήλωση του Μπεν.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Dreileben – trilogie

Αναλυτικά & με trailer των ταινιών στο http://www.goethe.de/ins/gr/el/ath/ver/acv.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=10297738

19:00: Κάτι καλύτερο από τον θάνατο / Σκηνοθεσία: Christian Petzold

20:45: Μην μ’ ακολουθήσεις / Σκηνοθεσία: Dominik Graf

22:30: Ενός λεπτού σκοτάδι / Σκηνοθεσία: Christoph Hochhäusler

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης – τηλ. 25410 25421

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button