Το «γλυκό» Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

Ιδιαίτερα ικανοποιημένο θα πρέπει να νιώθει το Σωματείο Ζαχαροπλαστών της Ξάνθης, καθώς έφερε σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ζαχαροπλαστών στην πόλη της Ξάνθης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένο θα πρέπει να νιώθει το Σωματείο  Ζαχαροπλαστών της Ξάνθης, καθώς έφερε  σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διοργάνωση του 18ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Ζαχαροπλαστών στην πόλη της Ξάνθης το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Οι πεντακόσιοι σύνεδροι έφτασαν στην πόλη της Ξάνθης από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και δέχθηκαν τη θερμή όπως σημείωσαν φιλοξενία των συναδέλφων τους της Ξάνθης.


Παρουσία των Προέδρων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών,Janos Pataki και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κ. Wegener  του προέδρου της ΓΕΣΕΒΕ, κ. Ασημακόπουλου, εκπροσώπων από την Κύπρο και Ζαχαροπλάστες από όλη την Ελλάδα, αλλά και με διακεκριμένους ομιλητές, όπως τον επιστημονικό συνεργάτη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, κ. Νίκου Κατσαρού, το Σάββατο το πρωί ο κ. Μαλαγάρης, πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών της Ξάνθης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.


Το παρόν έδωσαν και οι αρχές του τόπου, όπου με σύντομους χαιρετισμούς επεσήμαναν μεταξύ άλλων τις ανακατατάξεις που συντελούνται στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και της γαστρονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζουν στην προβολή μιας περιοχής.


Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη «οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι για μας. Μέσω των προϊόντων  τους, των φημισμένων τους γλυκών μας διαφημίζουν και μας προβάλουν παντού για αυτό και δημόσια σας ευχαριστούμε». 


Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα του κλάδου, όπως η συρρίκνωση του επαγγέλματος, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και τα πολυκαταστήματα, τα ολιγοπώλια και η συγκέντρωση της αγοράς, ο εθισμός στα τυποποιημένα προϊόντα και στις τυποποιημένες πρώτες ύλες, τα διατροφικά σκάνδαλα, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, κ.α.


Ενδεικτική ήταν και η επισήμανση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών, Janos Pataki, «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που γνωρίζω ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε τους ζαχαροπλάστες της Ευρώπης με όλων των χώρων του κόσμου και να αμυνθούμε απέναντι στα πολυεθνικά συμφέροντα. Επίσης σημαντικό είναι να πείσουμε τους νέους επαγγελματίες να στις παραδοσιακές γεύσεις και εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΣΒΕ, κ. Ασημακόπουλος. Κάλεσε τους συναδέλφους του ζαχαροπλάστες, να επενδύσουν σε καινοτόμες δράσεις και συμπεριφορές, να αναζητήσουν και να στηριχθούν στη γευστική ταυτότητα  και ποιότητα, την παράδοση, με τη χρήση αυθεντικών πρωτογενών υλικών και όχι τυποποιημένων προϊόντων. Επεσήμανε την ανάγκη μιας τιμολογιακής διαφάνειας και ενός υγιούς ανταγωνισμού, ενώ αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου των Ζαχαροπλαστών, ζήτησε τη βοήθεια τους για τη συνδιαμόρφωση ενός κινήματος διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων τους , θεσμικών, οικονομικών και  κοινωνικών, « εγκαταλείψτε τον καναπέ. Τίποτε δε  χαρίζετε. Πρέπει να το διεκδικήσουμε σε πλαίσια λογικά. Πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγική διαδικασία των μικρών επιχειρήσεων», κατέληξε χαρακτηριστικά.


Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην εφημερίδας μας  ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Νίκος Κατσαρός σημείωσε την ανάγκη της προβολής της ελληνικής γαστρονομίας και ζαχαροπλαστικής.


«Δε μιλάμε για ένα σύστημα συνταγών που παράγει  καλομαγειρεμένα και εύγευστα φαγητά και γλυκίσματα, αλλά για ένα σύστημα αξιών και προτύπων μέσα από το οποίο καθημερινά επιβραβεύεται η ελληνική κοινωνία. Εισάγωνεται μέσα στην ελληνική γαστρονομία και ζαχαροπλαστική  στοιχεία από την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη φιλοσοφία και τη ζωή. Έτσι κάνουμε μια προσπάθεια εκπρόσωποι από τους δημιουργούς της Ελληνικής Γαστρονομίας να προβάλλουμε και να καθιερώσουμε την άλλη πολιτιστική μας κληρονομιά, την ελληνική γαστρονομία κα ζαχαροπλαστική ως μνημείο της ανθρωπότητας της UNESCO».


Βέβαια τον κ. Κατσαρό λόγο και της ιδιότητάς τους, θα ήταν παράλειψή μας να μην το ρωτήσουμε και για τα διατροφικά σκάνδαλα και το πόσο απροστάτευτοι είναι οι καταναλωτές.


«Είναι γεγονός ότι απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό φάνηκε και με το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιελαίου. Συγχρόνως όμως οι δημιουργοί της Ελληνικής κουζίνας είναι αυτοί που θέλουμε να προβάλλουμε την υγιεινή διατροφή, την ποιοτικά αναβαθμισμένη σε μια εποχή που η πλαστική τροφή είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία, και  για μια σειρά από ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος του παχέως εντέρου-ο οποίος μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 30%-. Είναι λοιπόν και στο χέρι των καταναλωτών να επιλέξουν τη διατροφή που θα ακολουθήσουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πιέσουν ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δρουν πιο αποτελεσματικά».  


Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ιδιαίτερα σημαντική και διαφωτιστική για τους 500 και πλέον Ζαχαροπλάστες από την Ελλάδα και την Κύπρο που συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου ήταν και η ομιλία του Ξανθιώτη συγγραφέα, ιστορικού και φιλολόγου κ. Θανάση Μουσόπουλου. Μίλησε για τη Θράκη του πνεύματος και των γεύσεων, συμβάλλοντας έτσι με το δικό του τρόπο, ώστε οι φιλοξενούμενοι συνάδελφοι  του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ξάνθης, φεύγοντας από εδώ να έχουν και εκείνες τις γνώσεις, που πέρα από την άρτια η φιλοξενία για την οποία ευχαρίστησαν,  θα τους βηθήσουν στο να προβάλουν αποτελεσματικότερα τουριστικά την περιοχή του νομού Ξάνθης, να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν φεύγοντας.


 


                                                                 Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button