ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Καλή σας μέρα.

Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο,  στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, αγαπητέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, σφίγγω σε όλους το χέρι και σας καλωσορίζω.

Σε συνέχεια των όσων είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εγώ, ως δημοσιογράφος, θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις μου, κυρίως επειδή ο Επαρχιακός Τύπος είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για τη χώρα και για τη Δημοκρατία.

Καλή σας μέρα.

Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο,  στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, αγαπητέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, σφίγγω σε όλους το χέρι και σας καλωσορίζω.

Σε συνέχεια των όσων είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εγώ, ως δημοσιογράφος, θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις μου, κυρίως επειδή ο Επαρχιακός Τύπος είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για τη χώρα και για τη Δημοκρατία.

Ο ρόλος του Τύπου είναι πολύ σημαντικός, το καταλαβαίνουμε όλοι, γιατί η δημοσιογραφία, ο Τύπος δεν είναι ένα προϊόν σαν και αυτό που πας να αγοράσεις από ένα μαγαζί, είναι μέγεθος κρίσιμο για τη Δημοκρατία. Ο Thomas Jefferson έλεγε ότι η Δημοκρατία στηρίζεται στην άποψη της κοινής γνώμης, την οποία, όμως, διαμορφώνει ο Τύπος. Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρος και αναγνωρισμένος από όλους ο ρόλος του Τύπου, της δημοσιογραφίας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τελικά στην ίδια τη Δημοκρατία, για το ποια άποψη τελικά θα επικρατήσει.

Και το λέω αυτό, γιατί ζούμε αυτές τις ημέρες ένα γεγονός που με «ιντριγκάρισε» να καθίσω να ψάξω, κάτι που το κάνω συνήθως. Ασχολούμαι πάρα πολύ με τα θέματα της προπαγάνδας και αναζητώ πάντα όταν υπέρ-προβάλλεται ένα θέμα, ποια άλλα θέματα κρύβονται πίσω από αυτό το θέμα που υπέρ-προβάλλεται.

Για παράδειγμα με αφορμή αυτή την υπόθεση του λάθους με τις 100 δόσεις, που από την πρώτη στιγμή αν το είχε δει κανείς ψύχραιμα, θα έβλεπε ότι ήταν λάθος. Γιατί από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ελάχιστη δόση 50 ευρώ και οι δόσεις είναι 100 ή 72 για να μπορείς να μπεις στη ρύθμιση, πας στις 5.000 ευρώ οπωσδήποτε. Πόσοι είναι εκείνοι που έχουν 5.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ; Ήταν βέβαιο, λοιπόν, από την αρχή, πρώτον ότι ήταν λάθος και δεύτερον ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει τίποτε όσον αφορά σε αυτούς που θα ωφελούνταν. Και όμως, αυτό το γεγονός στον Τύπο, ενημερωτικά, κυριάρχησε. Και από επαγγελματική διαστροφή κάθισα να δω τι άλλο κρύφτηκε ακριβώς εκείνες τις ημέρες, 12 και 13 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά σας λέω (γιατί συνέβησαν πολλά, που πιστεύω ότι ελάχιστα από αυτά τα έμαθε η κοινή γνώμη) το πρώτο είναι ότι  δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακές μας. Δεν το έμαθε κανείς. Αναφέρεται σε έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, καλούνται οι εταιρείες, ξεκινά λοιπόν το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, επίσημα με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νομίζω να το έμαθε κανείς στη χώρα.

Και σκεφθείτε ότι συζητούμε για τις δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουμε πει ότι όταν θα βγάλουμε τους υδρογονάνθρακές μας, μετά από 20 χρόνια – γιατί σε πρώτη φάση δεν γίνεται αυτό-  έχουμε ψηφίσει νόμο ότι θα ακολουθήσουμε το νορβηγικό μοντέλο και τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, αυτή τη στιγμή, η σελίδα που γράφεται είναι η σύνταξη της γενιάς που μπαίνει τώρα στην εργασία, γιατί δεν υπάρχει μόνο το σήμερα, υπάρχει και το αύριο. Πάει, λοιπόν, αυτό, «το έφαγε η μαρμάγκα», ήταν ο κύκλος των αόρατων γεγονότων.

Εκείνη τη μέρα που ξέσπασε το θέμα, έτυχε να είμαι με τον Πρωθυπουργό, που απευθύνθηκε σε κύκλο νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τους έκανε μια ομιλία, άκουγαν αυτοί κατάπληκτοι από κάτω. Τότε μια γυναίκα επιχειρηματίας παρεμβαίνει και λέει «συγνώμη, κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς αυτά δεν τα ξέρουμε ότι έχουν συμβεί». Δεν τα ήξερε κανείς. Και όμως ήταν συγκεκριμένοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί, από τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν επωφεληθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Το λέω για τη σημασία του Τύπου.

Εκείνες τις ημέρες ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 15 Νοεμβρίου, σήμερα δηλαδή, ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εγώ φοβάμαι ότι δεν θα το έχει μάθει κανείς με όλον αυτόν τον ορυμαγδό των ψευδογεγονότων, όπως έλεγε ο Μπουρσιν.

Την ίδια εκείνη τη μέρα έγινε η παρέμβαση στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Γεωργίας για τα αγροτικά μας –και για τα ροδάκινα-  και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις. Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπέγραψε τα 25 εκ.ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκείνες τις δυο μέρες ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα ήρθε 32η στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη έρευνας υψηλών προδιαγραφών. Δηλαδή είμαστε 32οι σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τη δημοσίευση σοβαρών και υψηλού επιπέδου επιστημονικών εργασιών. Αυτό επίσης δεν το έμαθε κανείς.

Και βέβαια, να τελειώσω με τα δύο εθνικά μας θέματα Την ίδια μέρα εξεδόθη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο και την ΑΟΖ, το οποίο καλούσε την Τουρκία να απέχει από κάθε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Και την ίδια μέρα επαναλήφθηκαν και οι συνομιλίες για τα Σκόπια στη Νέα Υόρκη με τον Νίμιτς.

 Έτυχε,  λοιπόν,  εκείνες τις δυο ημέρες να συμβούν καταιγιστικά γεγονότα τα οποία καλύφθηκαν από ένα ανύπαρκτο γεγονός.

Άρα, λοιπόν, η σημασία του Τύπου είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως και του διαδικτύου στις μέρες μας. Όμως, το διαδίκτυο δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το χαρτί.

Και όσο εξαρτάται από εμάς, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το αντικαταστήσει. Γιατί ό,τι είναι τυπωμένο ελέγχεται, έχει διασταύρωση, έχει συνέπειες. Στο διαδίκτυο το πιο ανύπαρκτο γεγονός, η πιο αποσπασματική αναφορά μπορεί να αναπαραχθεί εν ριπή οφθαλμού και όλοι να νομίζουν ότι είναι γεγονός. Σκεφθείτε ότι πριν από λίγο καιρό, είχαν πει κάποιοι ότι συνέβη κάτι σημαντικό στην Αμφίπολη, το οποίο όμως δεν ήταν αλήθεια, ήταν κατασκευασμένο. Είχαν πει ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη που είναι ο καημός μας να βρεθεί επιγραφή. Μέσα σε πέντε λεπτά όλο το διαδίκτυο ήταν γεμάτο «βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη». Εάν ρωτήσετε τώρα τον μέσο Έλληνα, θεωρεί ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη. Άρα, λοιπόν, το τυπωμένο χαρτί θα παίζει πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο.

Ειδικά τώρα που κατευθυνόμαστε προς την έξοδο, γιατί μέχρι τώρα όπως έχω πει, το μόνο που κάναμε ήταν οι συμφωνίες εισόδου σε μνημόνια. Τώρα πάμε για συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο. Χθες, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η χώρα μας παρουσιάζει ανάπτυξη. Ναι, δεν το έχει δει ο κόσμος ακόμη, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη φάση για τους ξένους να εμφανίζουμε θετικούς αριθμούς σε ό,τι αφορά την οικονομία μας. Διότι όταν εμφανίζεις θετικούς αριθμούς σημαίνει ότι θα φανεί αυτό και στην πράξη, δηλαδή στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι είχαμε για πρώτη φορά ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την ίδια ώρα που η Γερμανία παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη από εμάς και η Ιταλία παρουσίασε ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ της, ενώ σε εμάς εμφανίστηκε αύξηση του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλα τα στοιχεία μπροστά μας για να βγούμε από την περιπέτεια.

Και θέλω τελειώνοντας, από αυτό το βήμα, να σας πω για το θέμα των διαφημίσεων.  Αναφέρθηκε πριν κ. Πρόεδρε ότι  πρέπει να εφαρμοστεί και ο νόμος όσον αφορά τις διαφημίσεις στον Περιφερειακό Τύπο- μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν ποσά. Τα ποσά ήταν «τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του». Από ελάχιστα ποσά δεν μπορείς, ούτε καν ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όσο εξαρτάται από εμένα, από εδώ και πέρα, που ανοίγουν αυτοί οι ορίζοντες, θα εφαρμόζεται απολύτως ο νόμος, με απόλυτη διαφάνεια, κυρίως όσον αφορά στο ποσοστό διανομής των κονδυλίων μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και από εκεί και πέρα, ελπίζουμε όλοι, με την έξοδο της χώρας μας από την περιπέτεια, να αυξηθούν και οι διαφημιστικές δαπάνες.

Γιατί, κακά τα ψέματα, ο Τύπος ζει από τις διαφημίσεις. Άμα δεν υπάρχει διαφήμιση, ό,τι και να του κάνεις, ταλαιπωρείται, βασανίζεται, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε πάρα πολύ σε αυτό. Όσον εξαρτάται από εμένα θεσμικά, θα το βοηθήσω. Θα παρέμβω οπωσδήποτε για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και όπου μπορώ για να βοηθήσω σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου.

Θέλω να σας συγχαρώ για όλες τις προσπάθειες που κάνετε και κυρίως για το γεγονός ότι αντέχετε, γιατί, σωστά είπατε, σε σας το μνημόνιο ήρθε νωρίτερα και επομένως, ίσως, μπορούμε να πούμε ότι θα καταφέρετε να βγείτε και νωρίτερα, να είστε οι πρώτοι που θα ωφεληθείτε.

Εμένα, οι πόρτες μου είναι ανοικτές. Οι συνεργάτες μου γνωρίζουν πολλές φορές και προσωπικά τα θέματα πολύ καλά.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Και να ευχηθώ, επίσης, του χρόνου που θα τα ξαναπούμε, όταν κάνετε τη συνέλευσή σας, τα πράγματα να είναι καλύτερα και να έχετε να μου πείτε ακόμη πιο αισιόδοξες ειδήσεις.

Να είστε καλά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button