Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το νοσοκομείο της Ξάνθης

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Ξάνθης, καθώς λειτουργεί με μία Κλινική για κάθε Τμήμα και οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μικρή χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των γιατρών στην πενθήμερη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Γιατρών των Κέντρων Υγείας.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Ξάνθης, καθώς λειτουργεί με μία Κλινική για κάθε Τμήμα και οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μικρή χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των γιατρών  στην πενθήμερη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών και των  Γιατρών των Κέντρων Υγείας.


Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γιατροί του νοσοκομείου της Ξάνθης και των Κέντρων Υγείας της περιοχής δε συναισθάνονται το μέγεθος των προβλημάτων του κλάδους τους, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στους χιλιάδες πολίτες που προστρέχουν καθημερινά στα νοσοκομεία της χώρας.


Όπως δήλωσε στον “Α” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, κ. Χρήστος Χατζηδημητρίου τα προβλήματα τους είναι χρόνια και παραμένουν άλυτα παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των εκάστοτε αρμοδίων Υπουργών Υγείας.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους συναδέλφους τους των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτευούσης  να συμμετάσχουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση, όχι γιατί τους απαγορεύεται, αλλά γιατί δεν μπορούν να αφήσουν τις κλινικές χωρίς ιατρικό προσωπικό.


“Εμείς στο νοσοκομείο έχουμε μονήρεις Κλινικές, π.χ. μια Παθολογική, μια Καρδιολογική,  μια Γυναικολογική-Μαιευτική και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι καθολική η συμμετοχή σε μια απεργία.


Καθημερινά έχουμε εφημερίες και δεν επαρκεί το προσωπικό ασφαλείας να καλύψει τις ανάγκες των Κλινικών, αν συμμετέχουν όλοι οι γιατροί, οι οποίοι σημειωτέο δεν είναι πολλοί.


Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε δηλώνουμε τη στήριξη και συμπαράσταση μας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας μας”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Δ/ντης της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Γιατρών Κέντρων Υγείας Ν. Ξάνθης, κ. Χατζηδημητρίου.


Έτσι από την πενθήμερη πανελλαδική απεργία των γιατρών, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στο νοσοκομείο της Ξάνθης και σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση του κόσμου που προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ, καθώς και στη νοσηλεία των ασθενών.


Σε ότι αφορά τώρα στα αιτήματα της απεργιακής τους κινητοποίησης, κυριαρχεί η εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για το 48ωρο εβδομαδιαίας εργασίας, ενώ μεταξύ άλλων διεκδικούν καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς, πλήρη διαχωρισμό των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές, πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο πενθήμερο και μια εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς και φυσικά 5000 νέες προσλήψεις.  


Στο μεταξύ ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι τονίζουν με έμφαση πως “ενώ η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και τραγικό τρόπο, η κυβέρνηση δια του υπουργού της κ. Αβραμόπουλου, άλλοτε παριστάνει τον αμέτοχο θεατή και άλλοτε υποθάλπει διαλυτικές εξελίξεις, όπως ενδεικτικά συμβαίνει στα ζητήματα της διαφθοράς, των προμηθειών, των χιλιάδων θανάτων πολιτών από έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ, των επί μήνες απλήρωτων εφημεριών”.


Χαρακτηριστικές είναι και οι επισημάνσεις που κάνει ο κ. Χατζηδημητρίου θέλοντας να υπογραμμίσει τα χρόνια προβλήματα των γιατρών που αντί να επιλυθούν από την κυβέρνηση, αυτά αυξάνονται και επιδεινώνονται.


“Στις διεκδικήσεις μας το μόνο που εισπράττουμε είναι υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις.


Το μισθολόγιό μας είναι καθηλωμένο εδώ και χρόνια.


Οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως τα περιφερειακά παραμένουν κενές.


Εδώ και δυο χρόνια ο υπουργός Υγείας αναβάλει την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για το 48ωρο, προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη των γιατρών που απαιτούνται για την εφαρμογή της.


Είχε εξαγγείλει πως θα προχωρούσε στην κάλυψη 4500 θέσεων ιατρών  και μέχρι στιγμής μιλάμε για 1300 που συζητούνται.


Μάλιστα είχε υποσχεθεί πως κατά τον προηγούμενο χρόνο θα προχωρούσε στην πρόσληψη 2500 γιατρών και εμείς ακόμη δεν είδαμε κανέναν στο νοσοκομείο της Ξάνθης.


Πέρα βέβαια από την απροθυμία που υπάρχει για να έρθουν σε κάποιο περιφερειακό νοσοκομείο και αυτό για τι λείπει το κίνητρο που θα τους προσελκύσει εδώ.


Το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη  μερικών επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία του Κέντρου, αν και ο θεσμός του επικουρικού γιατρού έγινε για να στηριχθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία.


Το μόνο που κάνει το Υπουργείο Υγείας είναι κάθε χρόνο να εγκρίνει 2-3 θέσεις ιατρών σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Με αυτό το ρυθμό πως λοιπόν να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά;”.


Ως συμπέρασμα για αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων εξαγγέλλονται κατά καιρούς από το αρμόδια υπουργείο, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου.


Στο μεταξύ για την καλύτερη προώθηση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών ορίσθηκε  Ειδική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα κάτσει στο τραπέζι με τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και θα διαπραγματευτεί την επίλυση των διεκδικήσεών τους μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.


Σήμερα και αύριο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με συγκέντρωση και πορεία έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο.


Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Ξάνθης, Χρήστος Χατζηδημητρίου κάνει γνωστό πως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καθαρογραφτεί και ανακοινωθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, ύστερα από προσφυγή της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.


Δέσποινα Γκούμα        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button