ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Πέρασε ήδη ένας μήνας από τη στιγμή που οι εκκαθαριστές ανέλαβαν προκειμένου να ενταφιάσουν τα πτώματα της ΣΕΠΕΚ και της ΣΕΒΑΘ και παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και ενδείξεις που υπονοούν ότι η ασέλγεια πάνω στα χαλάσματα των δύο επιχειρήσεων συνεχίζεται.

Πέρασε ήδη ένας μήνας από τη στιγμή που οι εκκαθαριστές ανέλαβαν προκειμένου να ενταφιάσουν τα πτώματα της ΣΕΠΕΚ και της ΣΕΒΑΘ και παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και ενδείξεις που υπονοούν ότι η ασέλγεια πάνω στα χαλάσματα των δύο επιχειρήσεων συνεχίζεται. Θα πρέπει οι ορισθέντες εκκαθαριστές να έχουν στο νου τους ότι η ενημέρωση για την κατάσταση που βρήκαν και την διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά μόνον την μεγαλομέτοχο Αγροτική Τράπεζα αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι επιχειρήσεις αυτές στήθηκαν και λειτούργησαν για το συμφέρον της κοινωνίας και όχι για το συμφέρον κάποιας τράπεζας ή κάποιου ιδιώτη εργοδότη ή μεγαλοπαράγοντα. Και βέβαια ότι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να πληροφορούν (και θα πρέπει να το κάνουν συχνά) για την πορεία της εκκαθάρισης.


Θέτουμε λοιπόν κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:


1) Τι κατάσταση παρέλαβαν οι εκκαθαριστές; Βρήκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών στη θέση τους; Διότι προφανώς η απογραφή και ο έλεγχος της ύπαρξης του ενεργητικού της εταιρείας θα ήταν το πρώτο μέλημά τους. Εάν δεν βρήκαν στη θέση τους το σύνολο του ενεργητικού οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως και πάραυτα εκτός από τους μετόχους και τον Εισαγγελέα.


2) Ποιο παρουσιάζεται το παθητικό των εταιρειών; Σε ποιους χρωστάνε και ποια ποσά; 


3) Ποια ήταν τα έξοδα και τι ποσά δαπανήθηκαν: α) για την αποζημίωση κάθε μορφής των μελών των διοικήσεών τους, α) για τα έξοδα παράστασής τους, γ) για  έξοδα για επισκέψεις και ταξίδια εκτός έδρας, δ) για κονδύλια που δαπανήθηκαν για διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους και σε ποιους αυτά καταβλήθηκαν; Και για να μην σπεύσουν κάποιοι να μιλήσουν για την “περίοδο ΠΑΣΟΚ” να δημοσιοποιήσουν τα παραπάνω στοιχεία σε βάθος δεκαετίας. Για να έχει άποψη πλέον η κοινωνία σχετικά με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας εξουσίας και να μπορεί να καταμερίσει τις ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα. (βλ. Δελτίο τύπου μας 26-11-2007).


4) Ο κ. Κυριακίδης, εκλεκτός του πρώην υπουργού, τι σχέση είχε με την ΣΕΠΕΚ; Ήταν Πρόεδρος; Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος; Ήταν εργαζόμενος; Ήταν όλα μαζί; Ποιες ήταν συνολικά οι απολαβές του; Έχει τα τυπικά προσόντα να ενταχθεί στην περίφημη ρύθμιση Κοντού για τους εργαζόμενους και να μεταταχθεί ως “εργαζόμενος” στον Δήμο Ξάνθης που μέχρι πρότινος ήταν και δημοτικός σύμβουλος; Είναι λειτουργία δημοσίου ανδρός αυτή; Είναι κοινωνικά δίκαιο αυτό; Η κοινωνία μπορεί να ανεχθεί χιλιάδες άνεργα νέα παιδιά να ψάχνουν για εργασία και ο κ. Κυριακίδης να φέρεται από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ως “ευνοούμενος” από τη ρύθμιση;


5) Θα απαντήσει επιτέλους κανείς ποιοι και πόσοι “ημέτεροι” προσλήφθηκαν στις παραπαίουσες εταιρείες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπουν σήμερα από το παράθυρο στο δημόσιο; Διότι η τοπική κοινωνία θέλει να μην μείνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αλλά και να ξέρει ποιοι είναι εκείνοι που είχαν προνομιακή μεταχείριση και πληροφόρηση και από νεοπροσληφθέντες αβέβαιοι “εργάτες” στα δύο εργοστάσια θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.


6) Όταν πριν από τρία χρόνια προτείναμε συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο εκμετάλλευσης των ακινήτων της ΣΕΒΑΘ (με δεδομένη τότε τη βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να κλείσει τα εργοστάσια) ο κ. Κοντός και οι οπλαρχηγοί του μας κατηγόρησαν ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τους αγρότες και ότι κινούμαστε στη σφαίρα της φαντασιοπληξίας. Σήμερα (όπως ήδη στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε) σε κάποιους άρεσε η ιδέα εκείνη. Μόνο που δεν επιδιώκουν την υλοποίησή της για το δημόσιο συμφέρον, όπως την είχαμε διατυπώσει, αλλά για ικανοποίηση “επιχειρηματικών σχεδίων”. Τους προειδοποιούμε. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά μεθόδευση με την οποία τα ακίνητα της ΣΕΒΑΘ ή τμήμα αυτών θα τα οικειοποιηθούν άλλοι πλην της τοπικής κοινωνίας, η οποία τα εισέφερε με μόνο σκοπό την ίδρυση των συνεταιριστικών εργοστασίων.


Το ΠΑΣΟΚ τοπικά θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφάνεια. 


Ξάνθη 15-1-2009


Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button