«Χειμερινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 10 -21 Δεκεμβρίου 2014»

Από την Τετάρτη 10/12/14 το απόγευμα έως και την Κυριακή 21/12/2014 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δακτυλιώσεις παρυδάτιων πουλιών στην περιοχή Πόρτο Λάγος και παραλίας Μάνδρας, με τη συμμετοχή 5 δακτυλιωτών από την Ελλάδα και δύο προσκεκλημένων δακτυλιωτών από την Πολωνία. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Χ. Αλιβιζάτος.

Από την Τετάρτη 10/12/14 το απόγευμα έως και την Κυριακή 21/12/2014 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δακτυλιώσεις παρυδάτιων πουλιών στην περιοχή Πόρτο Λάγος και παραλίας Μάνδρας, με τη συμμετοχή 5 δακτυλιωτών από την Ελλάδα και δύο προσκεκλημένων δακτυλιωτών από την Πολωνία. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Χ. Αλιβιζάτος. Η δακτυλιωτική αυτή αποστολή διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου “Πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στην περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ (2012-2015)” για την υλοποίηση και παρακολούθηση της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ» του υποέργου 1, της ενταγμένης πράξης στον Άξονα Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013», που έχει ανατεθεί  από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Στόχος της αποστολής είναι να δακτυλιωθούν κυρίως παρυδάτια πουλιά, με τη χρήση ‘walk-in traps”, αλλά και στρουθιόμορφα με τη χρήση ειδικών διχτυών. Οι δακτυλιώσεις θα γίνονται το πρωί (περίπου 05.00-11.00) και το απόγευμα- βράδυ (περίπου 16.00-21.00) και μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές του ΕΠΑΜΑΘ αλλά και όσοι το επιθυμούν. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με ζεστά ρούχα για την ύπαιθρο, γαλότσες και φακό κεφαλής.

Η δακτυλίωση είναι κυρίως ένα μέσο για τη μελέτη της μετανάστευσής των πουλιών, αλλά χρησιμεύει ευρύτερα στη μελέτη της οικολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών των άγριων πουλιών και φυσικά στην προστασία τους. Τοποθετώντας ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι με μοναδικό κωδικό, στο πόδι του κάθε πουλιού, μπορούμε να μάθουμε πόσο ζουν τα πουλιά, πόσο γρήγορα μετακινούνται, αν είναι “πιστά” στον τόπο αναπαραγωγής ή διαχείμασής τους, σε ποιο ποσοστό επιβιώνουν τα νεαρά ή τα ενήλικα άτομα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Ευτέρπη Πατετσίνη (25410 96646), κα. Μαρία Παναγιωτοπούλου (6937415234), κ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο (6973663662). Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για τη συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για τη μετακίνηση  και τη διαμονή σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button