Υπερσύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών εγκαινιάζει στη Θράκη η Sunlight

Την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη εγκαινιάζει στη Θράκη η εταιρεία Sunlight, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, σε μια επένδυση 31 εκατ. ευρώ.

 

Την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη εγκαινιάζει στη Θράκη η εταιρεία Sunlight, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, σε μια επένδυση 31 εκατ. ευρώ.

 

Η νέα εργοστασιακή μονάδα με το όνομα Sunlight Recycling βρίσκεται σε έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία,  αποτελεί επιχειρηματική εξέλιξη της Συστήματα Sunlight AEBA. Με την έναρξη της λειτουργίας της δημιουργούνται 50 νέες θέσεις, επιτυγχάνεται συμβολή στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, μείωση εκροής συναλλάγματος από τη χώρα κατά 40 εκατ. ευρώ ενώ δημιουργείται το πιο σύγχρονο ανακυκλωτήριομολύβδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Όπως αναφέρει η εταιρεία, με δυνατότητα ανακύκλωσης 30.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως, η Sunlight Recycling, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα και την πιο σύγχρονη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μέσα από τη νέα μονάδα επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριώνμολύβδου, η ανακύκλωσή τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίησή τους από την εταιρεία για την παραγωγή νέων μπαταριών στην Ελλάδα.

 

Όπως ανέφερε  διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Μπίλλης «Η Sunlight Recycling αποτελεί ένα ελληνικό μοντέλο μοναδικού συνδυασμού επιχειρηματικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της Sunlight Recycling καθετοποιούμε πλήρως την παραγωγική μας διαδικασία και γινόμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά όπου διεκδικούμε μεγάλα μερίδια. Η νέα μονάδα αποτελεί στρατηγική επένδυση με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της χώρας, καθώς δημιουργεί υπεροχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας και στη μείωση των εκροών συναλλάγματος κατά €40 εκατ., ενώ δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με πολύ υψηλό δείκτη ανεργίας».

 

Για την υλοποίηση της νέας μονάδας η SUNLIGHT Recycling, σύναψε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Engitec, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή ανακυκλωτηρίων µολύβδου. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει ασυναγώνιστη ποιότητα τόσο στο σχεδιασμό της μονάδας και στην κατασκευή του εξοπλισμού, όσο και στις ανακτώµενες ύλες. Χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία αιχµής έχει διαμορφωθεί κατάλληλα η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, διασφαλίζοντας κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις.

 

Συγκεκριμένα:

 

 

• Μηδενική απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον, μέσω της πλήρους ανακύκλωσης εντός του εργοστασίου

 

• Μηδενικά όξινα απόβλητα

 

• Μηδενική αέρια ρύπανση

 

• Εφαρμογή των «Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών» με στόχο τη μέγιστη συγκράτηση στερεού αποβλήτου (σκωρίας).

 

• Δραστική μείωση εκπομπών μολύβδου και ανάκτηση μεταλλικών στοιχείων, μέσω εγκατάστασης της πλέον σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (αποκονίωσης).

  

Η νέα επένδυση της Sunlight, στον τομέα της ανακύκλωσης, συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των καθορισμένων περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας κι ενδυναμώνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία, προάγοντας την εξωστρέφεια της χώρας. Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει σημαντικά την ποσότητα εισαγόμενου μολύβδου από την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη μείωση της εκροής συναλλάγματος κατά €40 εκατ.

  

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέσα από τη λειτουργία της νέας μονάδας, ενισχύεται η  περιοχή της Κομοτηνής που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από ραγδαία αποβιομηχάνιση. Ενδεικτικά μέχρι το 2001 λειτουργούσαν στην περιοχή περίπου 100 εργοστάσια, ενώ σήμερα λειτουργούν λιγότερες από δέκα βιομηχανικές μονάδες. Με το άνοιγμα του νέου εργοστασίου από τη SUNLIGHT RECYCLING δημιουργούνται θέσεις εργασίες για 50 οικογένειες και δίνεται μία σοβαρή «ένεση επιχειρηματικότητας» στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button