Επιτακτική η ανάγκη παροχής ιατρικής βοήθειας στον εναπομείναντα Ελληνισμό της Ίμβρου

Με την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων για την “Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” σε ευπαθείς ομάδες του Απόδημου Ελληνισμού ολοκληρώθηκε ουσιαστικά για το 2009, το πρόγραμμα που ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Πρώτης Φάσης ξεκίνησε πριν από 18 (δεκαοκτώ) μήνες.

Με την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων για την “Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” σε ευπαθείς ομάδες του Απόδημου Ελληνισμού ολοκληρώθηκε ουσιαστικά για το 2009, το πρόγραμμα που ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Πρώτης Φάσης ξεκίνησε πριν από 18 (δεκαοκτώ) μήνες.


Μέλη της Εταιρίας Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού με κύριους συντονιστές τον πρόεδρό της Δρ Κωνσταντίνο Σ. Πασχαλίδη και τον εκδότη της εφημερίδας “Ακρίτας” της  Ξάνθης κ. Ευάγγελο Ι. Βασιλειάδη, σχεδίασαν και υλοποίησαν το φιλόδοξο πρόγραμμα της “Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” στους 260 εναπομείναντες υπέργηρους κατοίκους των νήσων Ίμβρου και Τενέδου στην Τουρκία.


Το σχέδιο για την ανωτέρω δράση φιλόδοξο και εν πολλοίς παράτολμο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον τομέα της παροχής Υγείας στα δύο αυτά νησιά από την γείτονα Τουρκία, με ρητές απαγορεύσεις πραγματοποίησης Ιατρικών πράξεων από… “τρίτους”, παρά μόνο από τα εγχώρια εντεταλμένα για τον σκοπό αυτό κρατικά όργανα που όμως δεν … “φτάνουν ως εκεί”.


Ο ένας και γέροντας Έλληνας γιατρός που μετοίκησε από την Κωνσταντινούπολη στην Ίμβρο, αυτός που επισκέπτονταν τους -περισσότερες φορές- κλινήρεις γέροντες, προ πολλών χρόνων απεβίωσε, αφήνοντας στην τύχη τους, τους χειμαζόμενους γέροντες και γερόντισσες στο Γλυκύ, στα Αγρίδια, στο Ευλάμπιο, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Σχοινούδι και στην Παναγιά.


Αποστολές και οργανωμένες ομάδες αντίστοιχες που ετοιμάστηκαν στο παρελθόν με τον ίδιο ή παρόμοιους σκοπούς απέτυχαν να υλοποιήσουν τους στόχους τους, για πολλούς και εγνωσμένους λόγους, τουλάχιστον για τους κυριότερους από αυτούς, δημιουργώντας τον μύθο του… “απαγορευμένου”, από εξωγενείς αλλά και εσωγενείς παράγοντες δημιουργώντας, παρά λύνοντας τα εύλογα ερωτήματα που αναφύονταν κατά περίπτωση.


“Εμπόδια” που δεν έκαμψαν έστω και για λίγο την αποφασιστικότητα, την θέληση και την πίστη στην επιτυχία και στην προσφορά στον συνάνθρωπό μας, των διοργανωτών αλλά και των εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού προσωπικού και δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην αποστολή, στο να ολοκληρώσουν με κάθε δυνατή επιτυχία του στόχους που τέθηκαν από όλους.


Χαρακτηριστικές οι ευχαριστίες του 55χρονου ομογενούς που δεν του δίνονταν η δυνατότητα της πλήρους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε έγκαυμα 2ου βαθμού και μακροσκοπικών στοιχείων επικίνδυνης επιδείνωσης του τραυματισμένου μέλους του, όταν για την περίθαλψή του αμέσως “στήθηκε”  χειρουργείο στην οικεία του, δίνοντας την απαιτούμενη περίθαλψη για την ασφαλή διακομιδή του σε νοσοκομείο της Ελλάδος.


Ανάλογα τα σχόλια και η έκφραση ευγνωμοσύνης από όσους έτυχαν των υπηρεσιών της ιατρικής ομάδας.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αδυναμίας αγοράς από μεγάλη μερίδα των μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που είτε δεν έχουν συγγενείς κοντά τους, είτε έχασαν την επαφή μ’ αυτούς, να βρίσκονται στην τραγική θέση να αδυνατούν να αγοράσουν την στοιχειώδη φαρμακευτική τους αγωγή, αλλά και να μετακινηθούν προς την κοντινότερη προς αυτούς νοσοκομειακή μονάδα, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.


Παράκληση τους προς τα μέλη της αποστολής να βρεθεί τρόπος, στην δύση της μαρτυρικής τους ζωής, να φτάσουν σ’ αυτούς τα λιγοστά φάρμακα που έχουν απόλυτη ανάγκη, απαλύνοντας την σκέψη τους από την βάσανο της εξεύρεσής τους.


Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Κ.Α.Ε. Δρ Κωνσταντίνος Σ. Πασχαλίδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι το πρόγραμμα “Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Απόδημο Ελληνισμό” θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά και καλεί ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, αλλά και νομικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στις δράσεις της Ε.Μ.Κ.Α.Ε. δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσα από την ιστοσελίδα www.emkae.gr.


Ευχαριστίες…


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Η.Π.Α. από το Σικάγο για τη συνεχή στήριξη των δράσεών μας, την κ. Ντόροθυ Παπαποστόλου και την εταιρεία “Παπαποστόλου” με έδρα την Αθήνα για την ευγενική παραχώρηση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, τον κ. Ελευθέριο Στ. Καραγεωργιάδη, ιδιοκτήτη της αλυσίδας οπτικών καταστημάτων EyeArt στη Θεσσαλονίκη για τη συνεχή στήριξη της δράσης μας, τον κ. Νίκο Καρασταύρο, φαρμακοποιό, μ’ έδρα το χωριό Ίβηρα Σερρών, για την ευγενική παραχώρηση φαρμακευτικού υλικού, την CompuLogic Hellas με έδρα τις Σέρρες και την ιδιοκτήτριά της κ. Γεωργία Πασχαλίδου για την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης, τον Ίμβριο στην καταγωγή οδοντίατρο κ. Δημήτρη Δίκαιο για τη σημαντική βοήθειά του, τις κυρίες Βασιλική Χατζηβασιλείου, Στέλλα Συτζιούκη, Μαρία Μαγνήσαλη και τον κ. Νίκο Καραγατσίδη για την αρωγή τους στο εγχείρημά μας, καθώς επίσης και όλους τους εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην αποστολή.


 



Παρούσα η κρίση


σε Μακεδονία και Θράκη


Η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Μακεδονίας – Θράκης εκτιμά ότι τους επόμενους έξι μήνες η κατάστασή της δεν θα χειροτερεύσει περισσότερο, σε σχέση με σήμερα, όμως σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία μέτρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) η κατάσταση της βορειοελλαδικής βιομηχανίας – μεταποίησης περιγράφεται με αρκετά μελανά στοιχεία.


Το 34,5% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν αναμένει βελτίωση της κατάστασής του το επόμενο εξάμηνο, 49,6% διαβλέπει στασιμότητα και μόλις 15,9% χειροτέρευση.


Ωστόσο η μέτρηση του NGBI 500 για τον Οκτώβριο του 2009 φανερώνει πως η κρίση είναι παρούσα, ένα 21,1% των βιομηχανιών-μεταποιητικών επιχειρήσεων μάλιστα σκοπεύει να απολύσει προσωπικό, το 18,4% να προσλάβει και το 60,5% να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.


 



Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν


για κλοπές


Ένας 16χρονος συνελήφθη προχθες στις 21.00 το βράδυ, την ώρα που επιχειρούσε να κλέψει τη μοτοσικλέτα ενός 46χρονου συμπολίτη. Η μοτοσικλέτα κατασχέθηκε, μετά τη σύλληψη του νεαρού, και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη. Ο 16χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέαΠρωτοδικών Ξάνθης.


Ακόμη ένα συμβάν με πρωταγωνιστή ανήλικο, ηλικίας 12 ετών, απασχόλησε την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης πριν λίγες ημέρες, όταν άνδρες της Ασφάλειας, συνέλαβαν τον μικρό την ώρα που επιχειρούσε να κλέψει συσκευή αναπαραγωγής ήχου, αξίας 80 ευρώ, από το σπίτι 33χρονης, η οποία σύμφωνα με την Αστυνομία,είχε αφήσει την πόρτα του σπιτιού ανασφάλιστη. Ο 12χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.


 


ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Συσκευασία με κάνναβη βάρους 1,1 γραμμαρίων κατείχαν από κοινού δύο 39χρονοι, ένας 30χρονος και ένας 24χρονος , οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς του τμματος Ασφαλείας Ξάνθης που τελικά τους συνέλαβα.


Η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκε ενώ οι δράστες με τη δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος τους το τμήμα Ασφαλείας, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση, απεστάλησαν στον εισαγγελέα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button