ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014»

Το συνέδριο που παρακολούθησαν 200 σύνεδροι (120 επαγγελματίες υγείας) και διεξήχθη στη Ξάνθη 22-26/10/2014 κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Το συνέδριο που παρακολούθησαν 200 σύνεδροι (120 επαγγελματίες υγείας) και διεξήχθη στη Ξάνθη 22-26/10/2014 κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή. Η σίτιση χωρίς ιατρική ένδειξη με βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα  μητρικού γάλακτος συνιστά παθολογική διατροφή και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες  υγείας και το κράτος. Η λήψη ουσιαστικών μέτρων προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι επιτακτική εθνική ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Το αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα:

            Αν το παιδί δεν θηλάσει την 1η μέρα της ζωής του η πιθανότητα να πεθάνει  αυξάνεται κατά 16%, αν δεν θηλάσει τις 2 πρώτες μέρες 22%. Αν το παιδί δεν θηλάσει καθόλου αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου του  κατά 27%.

            Ο μη θηλασμός οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο (μέχρι και 6 φορές) για πληθώρα νοσημάτων: αλλεργίες, διάρροια, ωτίττιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμίες, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, πνευμονία, μειωμένη ευφυΐα και γλωσσική ικανότητα, επιληψία, διαταραχές συμπεριφοράς, ικανότητα για μάθηση, αθηροσκλήρωση, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν πορίσματα διεθνών ερευνών για τον ρόλο των 2 τρις εκατομμυρίων βλαστοκυττάρων που περιέχονται στο μητρικό γάλα τα οποία ενσωματώνονται σε όλους τους ιστούς του παιδιού (μια μορφή καθημερινής μεταμόσχευσης).

            Παρουσιάστηκαν άριστα τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας από τη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος : καρκίνος μαστού, καρκίνος ενδομητρίου, παχυσαρκία, αναιμία, επιλόχεια κατάθλιψη, καρκίνος ωοθηκών, οστεοπόρωση, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, χολολιθίαση, μεταβολικό σύνδρομο είναι ορισμένα από τα νοσήματα που «χτυπάνε» κατά προτίμηση τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι αν τα ειδικά κέντρα «μητρικής αγάπης» του εγκεφάλου δεν διεγερθούν επαρκώς μέσω του θηλασμού (από την ωκυτοκίνη που παράγεται κατά το θηλασμό και την επαφή μάνας-νεογνού) τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα, αυτά αδρανούν και εκφυλίζονται. Το αποτέλεσμα αυτό μεταβιβάζεται μάλιστα από γενιά σε γενιά:  «Τα παιδιά δεν θηλάζουν μόνο τροφή, αλλά και αγάπη, στοργή, παρηγοριά, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Αν δεν θηλάσουν, δεν παίρνουν στοργή, δεν έχουν στοργή μέσα τους και μεγαλώνοντας δεν δίνουν στοργή στα δικά τους τα παιδιά».

                       Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για 6 μήνες σημαίνει εξοικονόμηση 5.000 ευρώ/ παιδί  για το σύστημα υγείας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ χάνει το ελληνικό κράτος όταν δεν υποστηρίζεται  ο μητρικός θηλασμός. Το οικονομικό όφελος της οικογένειας για κάθε παιδί που θηλάζει ανέρχεται σε 6.000 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, κάτι πολύ σημαντικό σε εποχές οικονομικής κρίσης.

            Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι  5 με 10 ανακλήσεις υποκαταστάτωνγίνονται κάθε  χρόνο παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης στη σκόνη του γάλακτος επικίνδυνων ουσιών.

            Επίσης παρουσιάστηκαν δεκάδες παραδείγματα παραβιάσεων του κώδικα (δωράκια για το ιατρείο, δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια, οικονομική υποστήριξη έρευνας και προσωπικής ανέλιξης στο πανεπιστήμιο, δωρεάν γάλατα στις μητέρες ,παραπλανητικές διαφημίσεις, πληρωμένες ψευδείς μελέτες για προώθηση υποκαταστάτων, κ.α. Επισημάνθηκε η απουσία οιουδήποτε ελέγχου, με αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία των εταιρειών παρασκευής υποκαταστάτων.

Προτεινόμενα μέτρα:

                        Σε κάθε νοσοκομείο/μαιευτήριο να υπάρχει γραπτή πολιτική για το μητρικό θηλασμό η οποία να ακολουθείται από όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδεύονται (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους) για την να εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά θα ήταν χρήσιμη η καθιέρωση μαθήματος θηλασμού: α) στην προπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών, μαιών/μαιευτών, νοσηλευτών, διατροφολόγων β) στην άσκηση ειδικότητας των παιδιάτρων, μαιευτήρων, γενικών ιατρών.

                        Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν θηλάσουν αποκλειστικά. Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού. Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη λοχεία. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους οι μητέρες να εκπαιδεύονται στη διατήρηση της γαλουχίας. Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπληρώματα ξένου γάλακτος εκτός αν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

                        Το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο από την πρώτη στιγμή. Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Να μην δίνονται πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν.

                        Να υποστηρίζονται όλες οι μητέρες και να αντιμετωπίζονται προβλήματα θηλασμού κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.  Να ενημερώνονται οι μητέρες για τις υπάρχουσες υπηρεσίες  υποστήριξής τους  -μετά την έξοδο από το μαιευτήριο- καθώς και για τις υπάρχουσες ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού.

                       Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις βιομηχανοποιημένων υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος προς το ευρύ κοινό. Να μην δίνονται  δωρεάν δείγματα υποκαταστάτων σε μητέρες, επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτικά ιδρύματα. Απαγόρευση χορηγιών σε επαγγελματίες υγείας από εταιρείες υποκαταστάτων. Πληροφόρηση του κοινού για το κόστος και τους κινδύνους της τεχνητής διατροφής και την πιθανότητα ύπαρξης   παθογόνων μικροοργανισμών στα υποκατάστατα.

                        Να θεσπιστεί νόμος που να προβλέπει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης του διεθνούς κώδικα εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος και να θεσπιστεί μηχανισμός ελέγχου και στην Ελλάδα.

                       Οι επαγγελματίες υγείας των δημοσίων υπηρεσιών που ασχολούνται με τη φροντίδα νεογνών – βρεφών να εκπαιδευτούν υποχρεωτικά  στον μητρικό θηλασμό μέσω σεμιναρίων κατά νοσοκομείο. Η επιτροπή θηλασμού του Γ.Ν. Ξάνθης και οι εκπαιδευτές του Συνεδρίου-Σεμιναρίου Μητρικού Θηλασμού «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014» είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το έργο αυτό.

                       

Για την Οργανωτική και  Επιστημονική Επιτροπή

Ο πρόεδρος

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button