“Να προχωρήσουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οι μετατροπές των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης”

Αθήνα, 2-4 -2009
Προς: Τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Απευθύνομαι σε εσάς εκφράζοντας την προσωπική μου αγωνία για το θέμα της μετατροπής των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Λάρισας και της Ξάνθης που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

 

Απευθύνομαι  σε εσάς εκφράζοντας την προσωπική μου αγωνία για το θέμα της μετατροπής των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Λάρισας και της Ξάνθης που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

 

Ένα θέμα μείζονος σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη τόσο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στην Θεσσαλία, όσο και την γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί δυστυχώς καμία πρόοδος.

 

Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, της μείωσης της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 100 χιλιάδες τόνους λόγω της ολικής αποσύνδεσης που επέλεξαν οι παραγωγοί, της απόσυρσης του 50,1% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης που οδήγησε και στη διακοπή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, αλλά και της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, υπάρχει σήμερα μεγάλη δυσκολία ετήσιου προγραμματισμού για καλλιέργειες 2 εκατ. στρεμμάτων από τους παραγωγούς των αντίστοιχων περιοχών.

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκε  μαζική στροφή σε δημητριακά (κυρίως αραβόσιτο), με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τιμών τους, που οδήγησαν στην πρόσφατη καταβολή σημαντικού ποσού αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

 

Δεδομένου ότι:

 

1ον ) Αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση της Κυβέρνησης η μετατροπή των δύο εργοστασίων σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.

 

2ον ) Η χώρα μας υποχρεούται από τον σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί, έως το 2010, το 5,75% των καυσίμων κίνησης από βιοκαύσιμα και έως το 2020 το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 10%.

 

3ον ) Σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασκευάστηκαν ήδη και λειτουργούν, αλλά και συνεχίζουν να κατασκευάζονται από το κράτος, από συνεταιριστικές οργανώσεις και από ιδιώτες επιχειρηματίες εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης,  που δίνουν διέξοδο στην αγροτική τους παραγωγή.

 

4ον ) Εξαιτίας των υψηλών τιμών των δημητριακών το 2007, αλλά και της φετινής διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για την μετατροπή των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 

5ον ) Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει στη διάθεσή της οικονομοτεχνικές μελέτες διεθνών οίκων, που αποδεικνύουν την βιωσιμότητα των επενδύσεων αλλά παράλληλα έχει και τη δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής αυτών με την διάθεση αδρανών περιουσιακών της στοιχείων.

 

6ον ) Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται κρατικές επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας και την περιφερειακή τους ανάπτυξη,

 

Προτείνω το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οι μετατροπές των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας σε  μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

 

Η άμεση μετατροπή  των εργοστασίων είναι απαραίτητη για να ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, για να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα, για να συμβάλλει αποτελεσματικά στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και για να δοθεί διέξοδος σε καλλιέργειες περίπου 1 εκατ. στρεμμάτων με δημητριακά και σακχαρότευτλα.

 


 

Κε Πρόεδρε,

 

Γνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη σας για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, ο οποίος στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής σας διαπίστωσε πρωτοφανή στήριξη και βοήθεια, πιστεύω στη θετική ανταπόκρισή σας για το μείζον αυτό θέμα, γεγονός που είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπιστεί με απόλυτα θετικό τρόπο από τους έλληνες αγρότες και την ελληνική περιφέρεια.

 

Με τιμή,

 

Αλέξανδρος Κοντός

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button