«ποιο προσδόκιμο ζωής;….εικονικά αυξήθηκε….»

Η ανατροπή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω βασίστηκε στη θεωρία τελικά, και όχι στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και στην παρακάτω μελέτη που δανείστηκε και σας παρουσιάζει η στήλη…..
Μπορεί να συμφωνούμε όλοι ότι σήμερα πλέον ο άνθρωπος ζει περισσότερα χρόνια , από ότι πριν από κάποιες δεκαετίες……

Η ανατροπή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω βασίστηκε στη θεωρία τελικά, και όχι στην πραγματικότητα,  όπως αποδεικνύεται και στην παρακάτω μελέτη που δανείστηκε και σας παρουσιάζει η στήλη…..


Μπορεί να συμφωνούμε όλοι  ότι σήμερα πλέον ο άνθρωπος ζει περισσότερα χρόνια , από ότι πριν από κάποιες δεκαετίες……


Και το ξέρουν και στις Βρυξέλλες που επέμεναν εδώ και καιρό  να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, όπερ βέβαια και εγένετο εν έτη 2010…..


Εντάξει, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων, όχι όμως και των Ελλήνων…..


Να που το σλόγκαν της αείμνηστης λαϊκής αοιδού, Ρίτας Σακελλαρίου, το ρεφρέν του άσματος που τραγουδούσε στη δεκαετία του ΄80…. « οι σαραντάρες ίσον με δυο εικοσάρες ….» επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς, αλλά και οφθαλμοφανώς…..


Η πλειονότητα των γυναικών που πλησιάζουν τα δεύτερα ….άντα θυμίζουν εικοσάρες…..


 


Και δυστυχώς πολλές εικοσάρες εξαιτίας των καταχρήσεων, αλλά και της τάσης που επικρατεί στην εποχή μας, μια υπερβολής θα έλεγα, να ενηλικιώνονται γρήγορα τα δεκαπεντάχρονα και  δεκαεξάχρονα κορίτσια μέσω των επιλογών τους, του τρόπου ζωής τους και των εκφράσεών τους στην καθημερινότητά τους, δείχνουν πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική τους ηλικία……


Τα ντεκαπάζ, το έντονο μακιγιάζ, το ποτό, το τσιγάρο και το ξενύχτι, δεν είναι και η ιδανική κούρα ομορφιάς,  που θα ζήλευε …και η….. Κλεοπάτρα…..


Δε λέω να ακολουθήσουν τη δική της συνταγή με τα …..γαλατόλουτρα…. και τα …μελόλουτρα …με τα αιθέρια έλαια και τα βότανα …., αλλά μια πιο προσεγμένη στάση ζωής, προσαρμοσμένη στη δική τους ηλικία, σίγουρα θα ήταν πολύ πιο καλή τόσο για την εμφάνισή τους, όσο πολύ περισσότερο για την υγεία τους…..


 


Σίγουρα λοιπόν μια σαραντάρα και πενηντάρα των δεκαετιών του ΄50 και ΄60 δεν έχουν καμία σχέση με τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες των αντίστοιχών ηλικιών της σημερινής μας εποχής…..


Εμφανησιακά είναι η μέρα με τη νύχτα…..


Και όχι μόνο, ζούνε και περισσότερο…….


Αλλά δυστυχώς όχι και καλύτερα τελικά, όπως αποδεικνύεται και βάσει επιστημονικών ερευνών….


Οι οποίες επισημαίνουν ότι αν και έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, ζούμε λιγότερο από τους Ευρωπαίους και οι ανθυγιεινές  συνήθειές μας, καθώς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας βλάπτουν τελικά σοβαρά την υγεία μας…..


 


Διατροφή, κάπνισμα, καθιστική ζωή, αλκοόλ, γενικά ο «σύγχρονος» τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας….


Μπορούμε να ζούμε κατά τι περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, όμως δεν ζούμε και καλύτερα….


Ενώ θα μπορούσαμε να ζούμε περισσότερο εξαιτίας της θεαματικής προόδου της θεαματικής προόδου της επιστήμης …..   


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μόρφωση , η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας, η βελτίωση του υγειονομικού μας συστήματος επηρεάζουν θετικά το επίπεδο υγείας του πληθυσμού…..


Ωστόσο όμως ο παραπάνω …γενικός κανόνας…., όταν ….εξειδικεύεται και …συγκρίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να κέρδιζαν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής……


Διαβάζοντας προχθές μια μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού», έμαθα πως μέσα σε μία 15ετί από τη δεύτερη θέση που κατείχε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής , κατρακύλησε στην 11η θέση….


Από τη 2η θέση που κατείχαμε στο προσδόκιμο ζωής το 1991 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. , πέσαμε στην 7η θέση το 2001 και στην 11η το 2004…..


Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1990-2004 μόνο κατά 1,5 χρόνο, όταν στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε διπλάσια αύξηση …..


 


Όσο  για τους παράγοντες κινδύνου, αυτοί που «σκοτώνουν» τον ελληνικό πληθυσμό, είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, και φυσικά τα τροχαία……


Σε ότι αφορά τώρα την ποιότητα ζωής, οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών και στις 8 διαστάσεις της ποιότητας ζωής…..


Οι διαστάσεις έχουν να κάνουν με τη σωματική λειτουργικότητα, στο σωματικό ρόλο, το σωματικό πόνο, τη γενική υγεία, τη ζωτικότητα, τον κοινωνικό και συναισθηματικό ρόλο και την ψυχική υγεία, και οι οποίες σχετίζονται γενικά με την υγεία…


Επίσης οι Έλληνες εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές στη γενική υγεία και κυρίως στην ψυχική υγεία σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία και υπερτερούν στη διάσταση του σωματικού πόνου…..


Η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία στους Έλληνες εφήβους υστερεί έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε., κυρίως στην ψυχική ευεξία και υπερτερεί στις διαστάσεις του σχολικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού αποκλεισμού…..


 


Η εν λόγω έρευνα επαληθεύει και τον λαϊκό κανόνα, όπου φτωχός και η μοίρα του ή όπου φτωχός και αρρώστια…..


Σημαντικές κοινωνικές ανισότητες παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού….


Με απλά λόγια η φτώχεια φέρνει….αρρώστιες…αφού τα χρόνια νοσήματα είναι πιο συχνά στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις (36,9%) σε σύγκριση με τις ανώτερες (30,4%)……


Και κάτι τελευταίο, ανισότητες στην υγεία παρατηρούνται και κατά γεωγραφικές περιοχές, με την Αν. Μακεδονία και Θράκη, που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη γενικής θνησιμότητας (768,3 ανά 100.000 κατοίκους) και το υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων….


Το δικό μου το συμπέρασμα από την έρευνα αυτή, απλό και ήδη εκφρασμένο από το λαό, ….. «κάθε πέρσι και χειρότερα»…..για αυτό «λίγα χρόνια και καλά», αν και μακάρι να πετυχαίναμε το «πολλά και καλά», όμως με τις συντάξεις που θα δίνουν πλέον δεν το βλέπω…..


Τουτέστιν, άδικα μας αυξήσανε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, άλλο εστί Έλληνας και άλλος Ευρωπαίος…..


Και αν διάβαζε η κυβέρνηση την παραπάνω μελέτη ίσως και να αναθεωρούσε τις κινήσεις της, πείθοντας και την Τρόικα να υπαναχωρήσει λίγο και δη στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών….


 


«Λιτότητα και στις εκλογικές δαπάνες…»


 


Μια-μία η κυβέρνηση ξεκίνησε να κλείνει τις εκκρεμότητες για τις εκλογές του Νοεμβρίου….


Η αρχή λοιπόν έγινε από την κοστολόγηση ενός προεκλογικού αγώνα….


Πόσα χρήματα δηλαδή μπορεί να ξοδέψει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο υποψήφιος δήμαρχος, οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και γενικά πόσα επιτρέπεται να διαθέσει ένας συνδυασμός για τον προεκλογικό του αγώνα….


Τα όχι και τα να, τα μη και τα πρέπει των εκλογικών δαπανών των πρώτων περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά και τον εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση  καθορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή….


Το νομοσχέδιο βάζει πλαφόν για τις δαπάνες του προεκλογικού αγώνα επανακαθορίζοντας την έννοια των δαπανών και των εσόδων των υποψηφίων και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διακίνηση και την κατάθεση ποσών αυτών σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς….


 


Τουτέστιν μετά την ψήφισή του θα αποτελέσει τη βίβλο ή τον μπούσουλα για κάθε υποψήφιο σε ότι αφορά τις εκλογικές δαπάνες…


Και αλίμονο σε όποιον δεν φροντίσει να αποστηθίσει τα όσα αναφέρει και φυσικά να τα εφαρμόσει , καθότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα….


Τσουχτερά πρόστιμα και για τους υποψηφίους, αλλά και για τους χρηματοδότες…..


Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που οι συνέπειες είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ δεδομένες θεωρούνται και οι περικοπές στα ποσά που θα δαπανήσουν οι υποψήφιοι για τον προεκλογικό τους αγώνα….


Με το μολύβι και το χαρτί ο υποψήφιος των εκλογών του Νοεμβρίου θα καταγράφει τις προεκλογικές του δαπάνες πόσα και από πού κάνοντας κάθε φορά και τη σούμα για να βλέπει αν ξεφεύγει ή όχι από το όριο…..


Και εννοείται βέβαια πως οι χρηματοδότες του, θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα…


Αλλά και τα χρήματα που θα θέλουν να προσφέρουν οι υποστηρικτές ενός υποψηφίου θα πρέπει να τα καταθέτουν σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς….


Όπως και οι δαπάνες των υποψηφίων θα αποπληρώνονται μέσω τραπεζών ….


 


Πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες και μετρημένα τα έξοδα  είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών η κυβέρνηση ….


Και μάλιστα τα ποσά που θα δαπανά ο κάθε συνδυασμός και υποψήφιος, θα πρέπει να τα αναρτά στο διαδίκτυο….


Αν μπορούσε ας έκαναν και διαφορετικά κυβέρνηση και Ραγκούσης…..


Όταν  το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η επανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και δη των υπηρετούντων….


Αν γίνουν δαπανηροί προεκλογικοί αγώνες, θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και το κράτος για να ενισχύσει τα κόμματα και αυτά με τη σειρά τους, τους υποψηφίους…..


Όμως πέρα του ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα στα κρατικά ταμεία και αυτά για άλλους σκοπούς και όχι για προεκλογικά «πανηγύρια», αλλά και αν διέθεταν ποσά για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων τότε θα ξεσηκώνονταν και οι πολίτες ….


Και εγώ μαζί τους….


Δεν είναι δυνατόν να κόβεις μισθούς και συντάξεις και από την άλλη να ενισχύεις οικονομικά μια τέτοια δύσκολη περίοδο προεκλογικούς αγώνες….


Αλλά παρόλα αυτά και να ήθελε έχει πάνω από το κεφάλι της την Τρόικα του ΔΝΤ….


Βέβαια υπάρχουν και τα γνωστά παραθυράκια, που ανοίγοντάς  τα η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει κάτι ψιλά στα κόμματα….


Άλλωστε είναι και επιβεβλημένο κατά κάποιο τρόπο για την αποτροπή των «μαύρων» χορηγιών….


 


Αλλά και να αποφύγουν σκάνδαλα τύπου Μαντέλη και SIEMENS….


Για αυτό και σύμφωνα με το νομοσχέδιο γα τις εκλογικές δαπάνες επιτρέπεται η οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων μόνο από φυσικά πρόσωπα….


Επίσης απαγορεύεται η απόληψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων…..


Στο μεταξύ τους παραβάτες των διατάξεων περί χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψηφίων θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, η οποία θα κυμαίνεται από 30.000 έως και 100.000 ευρώ…..


Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι επικεφαλής των οικείων συνδυασμών,  καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχες και δημοτικοί  σύμβουλοι , καθώς αν τους πιάσουν να έχουν πάρει δάνειο για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού τους αγώνα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο από 30.000 έως και 100.000 ….


Προσοχή,  επανακαθορίζονται και οι ποινές παράβασης των ορίων χρηματοδότησης των συνδυασμών και των υποψηφίων, που προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος….


 


Τελικά με αυτά που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες τίθεται ερώτημα και για το αν θα βρεθούν υποψήφιοι που θα θελήσουν να στελεχώσουν ψηφοδέλτια….


Γιατί όπως και να το κάνεις μια κάποια οικονομική άνεση θα πρέπει να τη διαθέτεις, αν επιθυμείς να κατέβεις  υποψήφιος δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος και πολύ περισσότερα  χρήματα αν διεκδικείς θέση περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη ή δημάρχου….


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button