“Υπάρχει και ο Ιατρικός Τουρισμός….”

Αν ρωτήσεις τον κόσμο για το σύστημα Υγείας της χώρας μας θα σε κοιτάξουν με απορία και θα αρχίσουν να σου απαριθμούν τα μύρια όσα προβλήματα συναντούν κάθε φορά που επισκέπτονται κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή πολυιατρείο….

Αν ρωτήσεις τον κόσμο για το σύστημα Υγείας της χώρας μας θα σε κοιτάξουν με απορία και θα αρχίσουν να σου απαριθμούν τα μύρια όσα προβλήματα συναντούν κάθε φορά που επισκέπτονται κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή πολυιατρείο….


Αν πάλι του ζητήσεις να κρίνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή τις συνθήκες νοσηλείας το βέβαιο είναι πως θα έχουν επίσης πολλά να πουν και φυσικά όχι τα καλύτερα….


Άλλωστε είναι κοινό της πάσης και αποδεκτό από τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μας, το ΕΣΥ μας είναι ο μεγάλος ασθενής …


Νοσεί εδώ και χρόνια και παρ’ όλες τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων κα των εκάστοτε υπουργών Υγείας πως θα βρουν το αντίδοτο που θα το ιάσει…, το ΕΣΥ μας παραμένει σοβαρά άρρωστο…



Και ενώ το αρμόδιο υπουργικό επιτελείο αναζητεί φόρμουλα πότε αμερικάνικη και πότε γαλλική ή γερμανική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου έρχεται και μας ανακοινώνει ότι έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό…..


Έλυσε όλες τις υπόλοιπες ιατρικές υποθέσεις που ταλανίζουν καθημερινά τον απλό πολίτη, λέμε τώρα, και είπε να προχωρήσει και σε κάτι καινοτόμο, στον Ιατρικό Τουρισμό….


Εγώ πάντως μέχρι τώρα ήξερα για τον Ιαματικό Τουρισμό….


Να λοιπόν πως όσο ζεις μαθαίνεις…..


Άλλα τα θεωρείς σπουδαία και αλλά σε αφήνουν άφωνο…..


 



Ή δεν μπορείς να τους προσδώσεις της δέουσα σημασία, γιατί απλά έχεις κολλήσει στα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς σου…ένα από τα οποία είναι και το ΕΣΥ…..


Και γιατί να χαρείς στο άκουσμα πως το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επενδύσει στον Ιατρικό Τουρισμό, όταν για να σε εξετάσει γιατρός του ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένεις το λιγότερο ένα μήνα ή όταν χρειαστεί να κάνεις μια επέμβαση ξεκινά ο Γολγοθάς για να εξασφαλίσεις κρεβάτι σε κάποιο καλό δημόσιο νοσοκομείο…..;


Αν λειτουργούσαν όλα καλώς στο δημόσιο σύστημα υγείας μας, πράγμα που σημαίνει πως θα ήταν επαρκώς στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα έδινες και τα εύσχημα στο Υπουργείο Υγείας για την καινοτόμο ιδέα που προωθεί….


Αν είχαν ήδη γίνει χιλιοεξαγγελθείσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας και όχι ακόμη να βρίσκονται στα σκαριά οι σχετικές διαδικασίες….


 



Ωστόσο σε μια δύσκολη διεθνώς οικονομικά περίοδο, όπου η χώρα μας έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την ανάκαμψη των δημοσιονομικών της  και στην τουριστική της βιομηχανία, αποτελεί θετική κίνηση η αναζήτηση νέων πακέτων τουριστικών υπηρεσιών, όπως καλή ώρα ο ιατρικός τουρισμός….


Πάντως για όσους δεν έχετε καταλάβει τι εστί Ιατρικός Τουρισμός, ένα σας λέω, είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και ανθηρούς τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς….


Άρα και η Ελλάδα ως κατεξοχήν τουριστική χώρα, που βλέπει τα τελευταία χρόνια να δέχεται μια κάμψη σε ότι αφορά τον τουρισμό της λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, τι πιο λογικό να αναζητήσει νέα τουριστικά προϊόντα, νέα τουριστικά πακέτα  για να διαθέσει στην αγορά…..


Αυτά λοιπόν τα νέα πακέτα έχουν να κάνουν με στοχευμένες ιατρικές υπηρεσίες, με αιχμή τις αισθητικές και τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και την περίθαλψη  χρόνιων ασθενών, όπως οι νεφροπαθείς, σε συνδυασμό με την παραμονή  σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες …..


Το παραπάνω σκηνικό στήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας οργανωμένα από τους αρμόδιους φορείς και το νομοσχέδιο που καταρτίζεται από το Υπουργείο Υγείας….


Το οποίο νομοσχέδιο προβλέπει και θέτει τις βασικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προγράμματος με τον κωδικό “ιατρικός Τουρισμός”, όπως οι προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας των Κέντρων Τουρισμού Υγείας, οι ιατρικές υπηρεσίες που θα παρέχονται, οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα καλύπτουν  τους “ιδιαίτερους” αυτούς ταξιδιώτες……


Και φυσικά εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το νέο αυτό τουριστικό προϊόν δεν απευθύνεται  στον απλό πολίτη….στα χαμηλά βαλάντια…..


Όπως και να έχει,  ο Ιατρικός Τουρισμός σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, είναι ο Τουρισμός του μέλλοντος και η προνομιακή και αδιαμφισβήτητη θέση της Ελλάδας στο τουριστικό γίγνεσθαι την οδηγεί εκ των πραγμάτων να επενδύσει σε αυτόν….


 



Η κομβική θέση της χώρας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, το απαγορευτικό κόστος των ιατρικών εξετάσεων σε άλλες χώρες, αλλά και τα νομικά κωλύματα που περιορίζουν κάποιες ιατρικές εξετάσεις, όπως π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση στις καθολικές χώρες, είναι τα τρία δυνατά χαρτιά στης Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της…. 


Θεωρητικά όλες οι περιοχές για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων….


Άρα και στη Θράκη, που αρχές, φορείς και ιδιώτες στρέφονται στον τουρισμό, αναζητώντας τη λύση στην αποβιομηχάνιση της περιοχής και στην αυξανόμενη ανεργία, θα πρέπει να διεκδικήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κέντρου Τουρισμού Υγείας……


Ήδη στη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κρήτη, στην Πελοπόννησο, καθώς και σε άλλες μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες, γιατρούς και ξενοδόχους για τη σύσταση Κέντρων Τουρισμού Υγείας…..


 



Όσο για τους υποψήφιους τουρίστες οι ειδήμονες του υπουργείου στοχεύουν στην άντληση πελατών από τη δεξαμενή της ομογένειας, αλλά αι από τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παράδοση στον ιατρικό τουρισμό….


Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτες τουριστικών κολοσσών, μέχρι το 2010 το 4% των διεθνών μετακινήσεων για τουριστικούς λόγους θα αφορά ασθενείς τουρίστες, ενώ υπολογίζεται ότι για ιατρικούς λόγους θα γίνονται ετησίως περίπου 40 εκατομμύρια ταξίδια ετησίως…..


Μάλιστα μόνο στην Ευρώπη τα ποσά που δαπανώνται ήδη για ταξίδια τέτοιου είδους αγγίζουν τα 12 δις ευρώ σε ετήσια βάση….


Και για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι τουλάχιστον το 10% των Ευρωπαίων αναζητεί νοσηλευτικές υπηρεσίες  εκτός εθνικών συνόρων προκειμένου να συνδυάσει το τερπνόν, δηλαδή τις διακοπές, μετά του ωφελίμου, δηλαδή κάποια ιατρική επέμβαση ή αποθεραπεία…


Και αν θέλετε κα παραδείγματα ιδού μερικά….


Ασθενείς από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δε διστάζουν να ταξιδέψουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε χώρες που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες αλλά με λογικό κόστος….


Η Ουγγαρία διεκδικεί τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην παροχή οδοντιατρικών εργασιών, το Βέλγιο στην αντιμετώπιση οφθαλμολογικών προβλημάτων και η Γαλλία στον ιαματικό τουρισμό…..


Άντε να μπει και η Ελλάδα στο χώρο, μήπως και έτσι έρθει και  η ίαση του ΕΣΥ….                 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button