Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα κα σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Άγιο Πάσχα, την Ανάσταση του Θεανθρώπου….την υπεροχή της ζωής έναντι του θανάτου….

Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα κα σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Άγιο Πάσχα, την Ανάσταση του Θεανθρώπου….την υπεροχή της ζωής έναντι του θανάτου….


Μια υπεροχή που θα πρέπει να εξετάζεται και να ερμηνεύεται σύμφωνα με την καρδιά ενός θρησκευόμενου χριστιανού ορθόδοξου ανθρώπου και όχι με το μυαλό και τη λογική ενός σύγχρονου πολίτη, που αν και δηλώνει  πιστός, για αυτόν η κόλαση και ο παράδεισος είναι στην παρούσα ζωή ….


Η εβδομάδα που διανύουμε για τα εκατομμύρια των Χριστιανών είναι πένθιμη κα γεμάτη συμβολισμούς….


Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που για αυτούς  κάθε μέρα του χρόνου είναι Μεγάλη Εβδομάδα…..


Εξάλλου  ποιος άνθρωπος δεν τραβά τον προσωπικό του Γολγοθά…..;


Δε σηκώνει το δικό του σταυρό του μαρτυρίου…..;


Ίσως οι μόνοι που την έχουν γλιτώσει, είναι εκείνοι που εξουσιάζουν και καθορίζουν τις τύχες των λαών….


Αλλά ακόμη και αυτοί θα έρθει κάποια στιγμή που θα τραβήξουν τη δική τους κοπιαστική ανηφόρα….


 



Μέσα λοιπόν σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα,  υπάρχουν κινήσεις και πράξεις που έρχονται να  σου υπενθυμίσουν πως υπάρχει ακόμη ελπίδα…..


Πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που κατέχουν θέσεις εξουσίας, έστω και αν αυτές βρίσκονται στα χαμηλότερα πολιτικά κα αυτοδιοικητικά αξιώματα, όπως η θέση ενός δημάρχου σ’ έναν ορεινό και περιφερειακό δήμο, που βάζουν σκοπό της ζωής τους να στείλουν το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής…..


Ένα μήνυμα που περνούν όχι μόνο μέσα από λόγια, αλλά κυρίως με έμπρακτες αποδείξεις, με έργο που έρχεται να στηρίξει την καθημερινότητα των πιο αδύνατων κατοίκων και ομάδων ενός δήμου……


Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νομό Ξάνθης, αποτελεί ο Δήμος Σταυρούπολης ο οποίος επέλεξε την πιο κατάλληλη χρονική στιγμή να ανακοινώσει την λειτουργία του Κοινωνικού  Παντοπωλείου του Δήμου….


 



Μια υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγους μήνες στους δημότες του, τώρα παίρνει σάρκα και οστά…..


Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και είναι πλέον τα πάντα έτοιμα για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέροντας έμπρακτη στήριξη  σε άπορους κατοίκους των οικισμών του Δήμου Σταυρούπολης…..


Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού και η πρωτοβουλία του ορεινού αυτού δήμου του νομού μας έρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να  ξυπνήσει την ευαίσθητη και ανθρώπινη πλευρά του εαυτού μας θυμίζοντας μας πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, αβοήθητοι, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες….


Υπάρχουν άνθρωποι, μικρά παιδιά, νέοι, αλλά και ηλικιωμένοι που δεν έχουν εκείνα τα αγαθά που για τους περισσότερους πλεονάζουν και πολλές φορές καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων…..


 


Μεγάλη Εβδομάδα για τα εκατομμύρια των Χριστιανών Ορθοδόξων και για το Δήμο Σταυρούπολης  είναι μια εβδομάδα που σηματοδοτεί μια νέα κίνησή του, που το βέβαιο είναι πως θα αποτελέσει παράδειγμα μίμησης  και από άλλους δήμους του νομού, έστω και αν με την πρώτη σκέψη δεν το αξιολογούν με το βαθμό που θα έπρεπε…..


Ο δήμος άλλωστε δεν είναι να εκτελεί μόνο έργα, αλλά να βρίσκεται πολύπλευρα κοντά στους πολίτες και να έρχεται αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων με όποιο βαθμό μπορεί…..


Να τους  διευκολύνει την καθημερινότητά τους  και κυρίως να αποτελεί παράδειγμα προς τους δημότες…..


Γιατί ένα είναι σίγουρο, πως όταν μια δημοτική αρχή δείξει την κοινωνική της ευαισθησία της μέσα  από πράξεις και δράσεις που απευθύνονται στους αναξιοπαθούντες, στις μειονεκτούσες οικονομικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού ενός δήμου, το βέβαιο είναι πως πολλοί θα είναι οι δημότες που προστρέξουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια……


Οι πολίτες έχουν ανάγκη  σε μια εποχή που όλα είναι μαύρα και άραχνα, όπου έχουν ισοπεδωθεί  ηθικές αξίες και αρχές,  όπου απουσιάζουν τα πρότυπα εκείνα των ανθρώπων και των πολιτικών που θα σε γεμίσουν αισιοδοξία και θα βγάλουν προς τα έξω τον καλό σου εαυτό, όπου πολύ απλά έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα δηλαδή, να βλέπουν και την άλλη όψη του νομίσματος της ζωής, τη θετική πλευρά…..


 



Αυτή τη θετική πλευρά τονίζει ο Δήμος Σταυρούπολης και καλεί και όλους του πολίτες να την αναδείξουν μέσα από την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου….


Το οποίο ήδη από τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά τη διανομή καθημερινά μεσημεριανού συσσιτίου αγάπης…..


Ενώ με την επίδειξη ειδικής κάρτας που θα  τους δοθεί, οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν είδη διατροφής , αλλά και ένδυσης….


Το ενθαρρυντικό στην  όλη προσπάθεια είναι πως τοποθετήθηκε το πρώτο λιθαράκι και αυτό χάρη και σε πολλούς επαγγελματίες και εμπόρους του νομού, οι  οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Σταυρούπολης……


Αυτό που για εκείνους περισσεύει και ίσως θεωρείται ασήμαντο, για κάποιους άλλους είναι αναγκαίο και σημαντικό…..


Σε μια εποχή λοιπόν που η οικονομική κρίση έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή της  και στη  χώρα μας, πλήττοντας τα χαμηλά εισοδήματα, ευχής έργου είναι αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Σταυρούπολης να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί από  όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να σταθούν αρωγοί της, προσφέροντας το ελάχιστο έως και το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και φυσικά να αποτελέσει παράδειγμα μίμησης και από άλλους φορείς…..


Τις άπορες οικογένειες  και τα ανήμπορα άτομα δε θα πρέπει να τα θυμόμαστε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, προσφέροντας μόνο τότε δέματα με τρόφιμα και ρουχισμό, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ιδρύοντας και τις κατάλληλες κοινωνικές δομές….    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button