ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Χριστός Γεννήθηκε ….είθε στις καρδιές όλων…. Χρόνια Πολλά, χρόνια καλά και ευτυχισμένα …. Μα πάνω από όλα με υγεία και αγάπη….

Χριστός Γεννήθηκε ….είθε στις καρδιές όλων….


Χρόνια Πολλά, χρόνια καλά και ευτυχισμένα ….


Μα πάνω από όλα με υγεία και αγάπη….


Όσα πλούτη και αν έχει κανείς, αν δεν έχει την υγειά του και αν δεν έχει αισθανθεί την αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος….


Και ως γνωστό  την ευτυχία δεν την φέρνουν τα υλικά αγαθά, η πνευματική και ψυχική αγαλλίαση…..


Ωστόσο η αλήθεια θα πρέπει να ειπωθεί….τα υλικά αγαθά συνεπικουρούν στο να νιώσουμε ευτυχισμένοι….


Γιατί το στομάχι αν γουργουρίζει, δε σε αφήνει να νιώσεις και το χτυποκάρδι της ευτυχίας…..


 


 Χρόνια πολλά, χρόνια καλά….


Τρέξαμε, αγχωθήκαμε, όμως τα προλάβαμε όλα και γιορτάσαμε τη Θεία Γέννηση…. Φορέσαμε τα καλά μας, πήγαμε στην εκκλησία και στη συνέχεια καθίσαμε στο πλουσιοπάροχο τραπέζι των Χριστουγέννων…..


Γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα-και για να μην είμαι απόλυτη-η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως και πέρσι ή πρόπερυσι ή όλα τα προηγούμενα χρόνια….


Διαμαρτυρόμαστε, αγωνιούμε, αλλά στο τέλος καταφέρνουμε να καλύψουμε το καταναλωτικό μέρος των Χριστουγέννων…..


Και αν ρωτήσεις και τις νοικοκυρές για το πώς τα πέρασαν και τούτες τις γιορτές, θα σου απαντήσουν το γνωστό …. “κούραση, πολλή κούραση ….από την κουζίνα δε βγήκα…”….


Πώς να ‘βγαιναν οι δόλιες αφού είχαν να φροντίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να περιλαμβάνει και του πουλιού το γάλα, λες και τις προηγούμενες μονοπωλούσε η φασολάδα…


Αλλά εφόσον αυτά προστάζει η μέρα για την τέρψη του στομάχου μας, έχει καλώς και παράπονο ουδέν….


 



Βέβαια η μέρα των Χριστουγέννων που γιορτάσαμε την περασμένη Τρίτη, πρόσταζε και άλλα πράγματα, που είχαν να κάνουν με την ψυχή μας και τους συνανθρώπους μας…          


Αλήθεια, πόσοι από εμάς φροντίσαμε να προσφέρουμε λίγη χαρά σε κάποιον που βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση από εμάς….;


Να του προσφέρουμε λίγα από τα πλούσια εδέσματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας….;


Πόσοι από εμάς για λίγο προσφέραμε τη συντροφιά μας σε μοναχικές ψυχές….;


Πόσοι πήραμε την απόφαση να επισκεφτούμε τους τροφίμους του Γηροκομείου και να τους κάνουμε για  λίγο να χαμογελάσουν….


Ναι νιώσουν ζεστασιά και οικογενειακή θαλπωρή….;


Ή πάλι, ποιος από εμάς σκέφτηκε να κάνει μια βόλτα στο νοσοκομείο, έστω και αν δεν έχει κάποιον δικό του άνθρωπο εκεί….;


 



Θα πρέπει δηλαδή να είμαστε πολιτικοί και να ασχολούμαστε με τα κοινά για να κάνουμε μια τέτοια κίνηση για να ακολουθήσουμε, αλλά και να νιώσουμε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων….;


Βέβαια οι επισκέψεις των αιρετών μας αρχόντων μόνο ανιδιοτελείς δεν είναι όταν επισκέπτονται νοσοκομεία και γηροκομεία ή μόνο για το νόημα των Χριστουγέννων δεν νοιάζονται…..


Ίσως η κίνηση τους αυτή να εντάσσεται στις λεγόμενες δημόσιες σχέσεις ή στις ευχαριστίες για κάποιες ψήφους που εισέπραξαν ή πάλι προετοιμάζουν το έδαφος για το εκλογικό τους μέλλον….


Η δημόσια εικόνα είναι αυτή που μετρά και κτίζεται και με τις επισκέψεις τους τις ημέρες των γιορτών σε ανθρώπους που υποφέρουν….


Τώρα τι γίνεται τις υπόλοιπες ημέρες αδυνατώ να ξέρω, αν και υποψιάζομαι….


 



Χρόνια πολλά, χρόνια γεμάτα υγεία….


Οι αργίες των Χριστουγέννων πέρασαν……σειρά έχουν η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα…..


Άραγε τούτα τα Χριστούγεννα για πόσους ανθρώπους ήταν διαφορετικά…..;


Γεγονός πάντως είναι πώς όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ ναι νιώσω τη ζεστασιά εκείνων των Χριστουγέννων, των παιδικών μου χρόνων που περνούσα στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά…..


Τα παραδοσιακά γλυκά έφτιαξα με τα χεράκια μου, το δέντρο στολισμένο, τα παιδιά με τα κάλαντα, η οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή παντού και όμως έλειπε αυτό το κάτι…..αυτό το κάτι που καλύπτεται από τον καταναλωτισμό και την αποξένωση….


Βέβαια οι εποχές αλλάζουν και δυστυχώς πολλά από τα ήθη και έθιμα ξεθωριάζουν…..


Και όταν στην κοινωνία μας υπάρχει μεγάλη ανέχεια και φτώχεια, όταν υπάρχει μεγάλος πόνος, προβλήματα δυσεπίλυτα, που κρύβονται καλά πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες, και έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόνο όταν γίνει δυστυχώς το κακό, σιγά να μην ενδιαφερθείς για τα ήθη και έθιμα των  Χριστουγέννων, που με το πέρασμα των χρόνων ξεθωριάζουν…..           

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button